Slax
Slax s USB a toto
mi vypísalo:
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Welcome to Slax boot installer
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
This installer will setup disk F: to boot only Slax.
Warning! Master Boot Record (MBR) of the device F: will be overwritten.
If F: is a partition on the same disk drive like your Windows installation,
then your Windows will not boot anymore. Be careful!
Press any key to continue, or kill this window [x] to abort...
čo teraz?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Urobil som tak a
vypísalo toto:
Setting up boot record for F:, wait please...
Systém nemôže nájsť zadanú cestu.
Disk F: should be bootable now. Installation finished.
Read the information above and then press any key to exit...
Pokial si si istý že F je tvoj USB klúč stlač klávesu.
tomolc
tuning slaxa: ldt.linuxos.sk
tomolc
Henrich
Toto mi vypísalo:
Prístup bol odoprený.
You're starting Slax installer from a read-only media, this will not work.
Read the information above and then press any key to exit...
Vypálil som Slax ako obyčajné CD.
Teraz som dal „vypáliť ako obraz CD“.
A skoro som nainštaloval.
V manuály slaxu sa píše: pred ukončením napíšete do konzoly root a heslo toor a to mal byť koniec. Lenže my vypísalo: root@slax: ~ #
.iso musite vypalit vzdycky jako "obraz", ne jako "data"
PS: novy Slax (6.x), pokud bootujete z CD, uz zadne heslo nepozaduje (nahraje se automaticky ... tedy pri CopyToRam urcite...)
a iné dôležité veci.
V jeden deň nastaviť bios, inštalovť OS a naučiť sa napaľovať je pre staršieho chlopka dosť. Samozrejme viem to len povrchne.
Prečo ma skúšajú počty na tomto fóre?
PS: Linux diky balickovacimu systemu (rozumejte Synaptic) povazuji za daleko jednodussi k ovladani... Tedy pokud se nevrhnete hned na Slackware ale treba na PCLinuxOS. Prectete si jak a co naformatovat a za hodinku mate funkcni system se vsim vsudy (s Windowsy tohle dokazete jen pokud uz mate predpripravenou nLite verzi...)
a ty pocty by tu mely byt jako ochrana pred automatickymi programy chrlicimi spam - prave pres pocty (a ruzne jine opisovane kody) se neumi dostat...
to som nevedel
ako ďalších pre Vás
bežných vecí ohľadom PC
Je to distro Kill Bill.
Nebude to tým že som zle vypálil ISO obraz?
Postup bol taký:
dal som zbalený slax v RAR do nera a on mi vyhodil dva ISO obrazy a ja som vypálil jeden z nich
slax-6.0.7.iso
...pak uz jen date Neru "vypalit CD obraz", ukazete mu ktery presne a doporucuji i zaskrtnout "zkontrolovat data po vypaleni"
prirodzena podpora USB kluca
moznost doinstalovat dalsie baliky
odolnost uzivatelskej konfiguracie voci jej znehodnoteniu
distribucia z ciech
ten posledny bod je asi najzaujimavejsi, dokumentacia a lokalizacia bude asi aj v ceskom jazyku. ale ak je niekomu blizsia anglictina ze to v nej riesi, tak preco nie.
PS.: ale ja ho nepouzivam, takze neviem. len typujem.
Pytal som sa preto,aby som dostal odpoved ohladom pouzitia Slaxu - na ake ucely chce Slax pouzivat. Prirodzena podpora USB kluca mu je asi na nic, kedze to nepouziva na USB kluci. Mozno by mu sadla ina distribucia, mozno nie. Chcel som len vediet a podla toho mu nieco ine doporucit, pripadne s niecim pomoct.
PS: Slax ma (resp. mal ked som skusal) cesku dokumentaciu.
Myslim si, ze Slax je nejlepsim "prvnim krokem" do linuxu. Nic se neinstaluje, vse hned funguje (tedy vetsinou) a je to rychle (pokud mate trochu lepsi PC s 512+RAM pro volbu Copy-To-RAM)
Vlastne je to takova nezavazna hra (a o nezavaznost pri hre jde) pri ktere si zacatecnici zkousi, ze v linuxu muzou delat ty same bezne veci, jako ve windows ... LiveCD nejake distribuce je krokem druhym a jeji instalace tretim :) ...
Sam mam vedle PCLOSu svoji upravenou verzi Slaxe - vypada lehce jako Windows, doplnenou o flash a javu ... hraje hudbu, filmy, vypaluje, cte disk, ... Proste je uzasna. ;))) Kdyz se neco pokazi, mam ji po ruce a kdyz nekdo z kamaradu potrebuje vedet, "co je to linux", rad vypalim...
myslíš pravopis
Keď to zobrazuje na fóre
Pisanie je tak rychlejsie (aspon vo vacsine pripadov).
Bol som donútený ešte dávno keď som mal 38 rokov naučiť sa techniku administratívy
Ti, co maju tu znacku, tak ti su registrovani a prihlaseni. Mozes sa aj ty prihlasit - na pravo mas "registracia".
Keď som stiahol niekoľko krát Slax stále to bolo menej – okolo 140 MB a podobne.
Nemalo to rarko v ktorom to bolo zbalené vypísať chybu?
Možno preto mi nechce bootovať.
Skus pozriet md5. Pre Slax pre USB je
a910b1c9e108e74b71e6f063d20064de
Takze tvoj stiahnuty archiv musi mat taky isty. Ak nema, tak je to zle stiahnute. V tom pripade stiahni napr. cez wget cesta k suboru. Budes to mat v domovskom adresari. Nasledne znovu pozri md5.
wget cesta k suboru. Budes to mat v domovskom adresari
to je kde vo win – ako sa volá – moje dokumenty alebo Dokuments and Settings
Bios som natavil pre Bootovanie s USB takto:
Advances Bios Features
First Boot Device
USB ZIP
Ale nefunguje
Ak uz mate Slax na kluci, tak skuste nechat kluc zasunuty v PC a restartujte pocitac. Vojdite do biosu a najdite tam nieco ako "Boot priority" (najskor v Advances Bios Features). Ak mate zasunuty USB bude tam zobrazeny a vy nastavite boot z USB tak, ze tlacitkami Page Up a Page Down date USB (USB-HDD...apod) na prve miesto. Ulozte F10.
Kontrolna otazka:
Stiahnuty rar subor ste na kluc rozbalili?
Pozn. To co som napisal moze byt odlisne. Zalezi od BIOSu, ktory mate... Skuste nieco podobne
Dufam, ze som to dost "po lopate" vysvetlil :-)
stiahnutý rar súbor som na kľuči raz rozbalil a raz nerozbalil furt nič.
teraz idem to vyskúšať v Ubunte
tady je navod: Slax pro USB
pak spustite ten "bootinst.", ktery na zacatek flashky zapise informaci "hej,obsahuju operacni system, ktery je mozno spustit".
Jak je napsano vyse - musite mit v BIOSu nastaveno takove poradi, aby se "operacni system" zavedl nejdrive z "flashky", az potom z "pevneho disku" (pokud to tedy bios umi:)). I na zacatku "pevneho disku" je totiz zapsano "hej,obsahuju operacni system" ... a pocitac proste spusti ten, ktery se mu ohlasi jako prvni...!
Ak ten PC nie je starsi ako cca 5-6 rokov, tak by s tym problem.
dal som enter a vyhodilo ponuku:
USB 1.1. Controllor (Enabled)
USB 2,0. Controllor (Enabled)
Legacy usb subort (Auto)
USB. 2.0 Controller. Mode (Hi Speed)
šipka USB MASS Storage Device Configuration
Vy si klidne nastavte USB, CD-ROM, Hard Disk =nejdrive hledat na flashce, potom na CD (jestli chcete zkouset liveCD linuxovych distribuci) a nakonec na pevnem disku..
Dufam, ze som sa nikde nepomylil. Lovil som v pamati.
1) stahnout si iso slaxe (nebo .tar.gz)
2) rozbalit na flashku (slozku "boot" a "slax" nechat, tu treti kdyztak smazat)
3) ve windowsich otevrit ve slozce boot otevrit soubor bootinst.bat (dvojklikem)
4) spusti se "cosi" ... odsouhlasit enterem
5) restartovat a nastavit bios - viz obrazek
6) pomoci F10 ulozit zneby nastaveni (potvrdit "Y")
7) pocitac se zrestartuje, slax by mel zacit nabihat... nemusite uz na nic sahat, system sam nabehne (nicmene volba CopyToRam je rychlejsi...pokud mate 512mb RAM a vic, neni co resit...)