ATI a Open sorce ovládače, výkon
Chcel som sa spýtať na to, či je pravda že pre grafické karty od ATI sú už aj open source ovládače? Mám grafiku, konkrétne Asus ATI x1300 series, ale vždy mi moja distribúcia ponúkne inštalovať iba proprietárne ovládače.
Uvažujem nad kúpou novej grafickej karty, ale neviem sa rozhodnúť medzi ATI a nVidia. Podľa skúsenosti iných som bol doteraz v tom, že pod Linuxom lepšie šľape nVidia. Ale nedávno som si prečítal článok o tých open source ovládačoch od ATI.
Chcel som sa iba spýtať či teda ATI má tie open source ovládače a ak áno tak na všetky nové grafické karty? Ak by som si kúpil novú grafickú kartu od ATI, fungovalo by mi 3D, ktoré by využívalo plný výkon karty? Lebo na mojej karte sa to nikdy nepodarilo. Alebo sú problémy iba preto že mám jednu z tých nepodarených kariet...?
Ďakujem za rady.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
1. pre ati je buducnost pozitivna lebo open source ovladace sa rychlo vyvijaju - po vydani prveho kvalitneho budu ostatne nove karty podporovane ovela jednoduchsie a nebudes vydany napospas obchodnej politike ati ked sa rozhodnu tvoju kartu vyradit spomedzi podporovanych. a pri nvidii si nikdy nemozes byt isty ze v buducnosti pre tvoju kartu neprestanu vydavat binarne ovladace a potom si odpisany - aj v pripade ze binarny ovladac nie je vydany presne pre tvoj kernel.
2. pri ati mas na vyber medzi open source a binarnym ovladacom - teda ak ti teraz 3d nebude fungovat na open source ovladaci tak zatial pouzijes proprietarny binarny ovladac ale ak sa v buducnosti podpora v open source ovladaci zlepsi pre tvoju kartu tak budes mat open source ovladace priamo v tvojom distre a nebudes sa musiet starat o binarne ovladace. pri nvidii nemas na vyber lebo perspektivne kvalitne open source ovladace neexistuju ani sa nevyvijaju.
3. ati bude k novym kartam dodavat aj ovladace pre linux - nvidia nie.
3. ...dodavat aj ovladace pre linux priamo na instalacnom cd...
1. nvidia neposkytuje specifikacie produktov na zaklade ktorych by bolo mozne vytvorit open source ovladace
2. z toho vyplyvajuci vendor lock in s nasledkami do buducnosti
3. nvidia neplanuje dodavat linuxove ovladace k svojim kartam priamo na instalacnych cd dodavanych s kartou spolu s ovladacmi pre windows - na rozdiel od amd ati
> mam doma aj radeona hd2400xt aj nvidiu 7050PV (na doske)... a viem, ktory z ovladacov mi nerobi hovadiny pri compize
ja viem ktory ti tie hovadiny prestane robit a pri ktorom sa ti moze v buducnosti stat ze ti nebude grafika ist vobec (kvoli vyssie spomenutemu bodu 2)...
ja mam k dispozicii karty nvidia, amd ati aj intel a viem ze pri dvoch z nich nemam a ani v buducnosti nebudem mat problem s ovladacmi. jedna karta je taka ze si musim velmi davat pozor ci mi ta karta bude ist s 3-D akceleraciou aj po najblizsom upgrade systemu.
Pre zpojazdnenie rady RV500 (čo je aj Tvoja karta) potrebuješ na 64bit stroji X.org >= 1.4.99, Mesa Libs 7.1RC a taktiež najnovšiu libdrm.
Odporúčam pozrieť phoronix.com pre ďaľšie informácie. Na ich fóre nájdeš aj návod ako ovládače rozchodit pod UBUNTU HH.
Výkon v 2D akcelerácii je vyšší ako u proprietárneho drajvru fglrx. Výkon 3D je zhruba od 90% a viac.
je to sice pre archlinux ale xorg jak xorg...