Výmena grafickej karty
mám problém s grafickou kartou Geefore 7600GS. Mám 24" monitor (rozlíšenie 1920x1200) a systém sa mi zdá celkovo "lenivý". Posúvanie okien, minimalizácia, prepínanie plôch atď. zanecháva stopu napríklad na okne čo je pod ním (neviem to slovne presne popísať). Výsledkom je, že mi to pripadá akoby karta nestíhala akcelerovať ani 2D.
Pritom ale:
karpo@karpo:~$ glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes
no ak dám glxgears tak mi systém kompletne zatuhne a pomôže už iba tvrdý reštart.
Používam Ubuntu 8.04 HH (32bit), verzia ovládačov Nvidia 169.12. Na karte som vymenil pôvodný chladič a teploty neprekračujú 50 stupňov. Rozmýšlam preto nad výmenou karty za Ati HD3850 alebo 3870.
Prosím niekoho kto má skúsenosti s týmito kartami o radu, ktorú s tých dvoch kúpiť prípadne o vysvetlenie toho neštandardného správania tej mojej 7600GS.
Vopred ďakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
aj ked ati ma open source ovladace (neviem na akej urovni)
Na inom fore som dostal radu, ze ak chcem aby mi pluchu spracovala karta tak musim pouzit kompozitny WM(compiz, ...). Co sa mi nezdalo, myslel som ze aj 2D spracovava karta a nie procesor, ale po zapnuti compiz fusion nastala zmena:
karpo@karpo:~$ glxgears
304 frames in 5.0 seconds = 60.604 FPS
301 frames in 5.0 seconds = 60.075 FPS
cize Glxgears uz nezaseknu pri spusteni cele PC, subjektivne sa mi desktop zda plynulejsi, ale vasi mi ze PowerMizer je teraz vzdy na Maximum performance mode a teda karta vobec nesetri elektrinu.
Rad by som tiez poziadal niekoho kto vlastni radeon hd38x0 o nazor na tie karty a ich pouzitelnost v linuxe. Dakujem.
Navic si obecne nVidie s Linuxem daleko lepe rozumeji...
ciste obecne:
cim novejsi hardware, tim horsi rozchazeni (v linech)
na linuxu jsou lepsi nVidie (na Vistach pry ATi-ny)
...vsak si staci precist trable, ktere ATInari maji (jejich chyba)
Jinak byt Vami tak googlim a hledam na forech - to bude rychlejsi, nez cekat, jestli zrovna nejaky znaly pujde kolem ;)
Problém môže byť: Teda mám 2048 MB ram čo sedí, ale problém je tých 1 MB uncachable a navyše nikde nevidím ani tých 512MB čo je na grafickej karte a to ani pri výpise
lspci -v
: Neriešil niekto podobný problém?Nad Nvidiou tiež rozmýšľam, ale bojím sa trocha problému Ati chipset / Nvidia GK - ale možno som len paranoidný:) Navyše 8800gt je cenovo porovnateľná s Ati HD 38x0 a výkonovo tiež.
Viem, že čím novší hardware tak tým problematickejší, ale karty HD38x0 sú tu už viac ako pol roka! Keby som chcel Ati HD 48x0 tak to by bolo iné! Poslené vážne problémy s HD38x0 som našiel tak z apríla 2008 a novšie nie, preto som chcel aj radu niekoho čo ju vlastní ...
(Section "DRI"
Mode 0666
EndSection)
natahuje sa na zaciatku modul nvidia? je ako ovladac v xorg pouzity prave ovladac nvidia? (sice asi hej, ked ti ide direct rendering... nevadi, skusaj..)
A s tim chipsetem snad nebude tak zle ... podle meho nVidia bude urcite lepsi volbou
Dokonca aj
lspci -v
hlasi:Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
Pritom na stitku GK ako aj BIOS karty hlasi ze ma 512MB. Skusim to este otestovat vo Windowse - ako sa prejavuje tam. Lebo teraz som to uz vykonovo poladil, ale stabilita chyba - PC casto vytuhne. Mam podozrenie na HW chybu karty - mozno som odpalil cast RAM na karte :(
Komu by stacila karta jen na praci, tak asi nic levnejsiho nez novou 8500gt za 750,- z Aukro.cz nesezene :) (noco, na serious hrani to neni, ale pomer cena:vykon...)
Nez ale zacnete utracet, tak bych zkusil treba Sabayon - tam i liveCD rovnou nabizi 3D prostredi a nejakou tu 3D hru. Tim bych kartu otestoval a potvrdil/vyvratil, ze je/neni v poradku.
...(tedy nVidia 8xxx a novejsi)...
Ten sabayon vyskusam. Problem je ale v tom, ze mne 3d funguje (teraz uz aj celkom slusne), ale X-ka mi vytuhuju v casovo nepredvidatelnych okamihoch a to mi prekaza asi najviac. Je nejaka moznost otestovat graficku karty pod linuxom, pripadne aj nejaky program pod windows?
karpo@karpo:~$ uname -a
Linux karpo 2.6.24-19-generic #1 SMP Wed Jun 18 14:43:41 UTC 2008 i686 GNU/Linux
Ale tie problemy sa tahaju uz od 7.10 GG. Mam coraz vacsie podozrenie na hardwarovu chybu karty ... Idem este skusit nejake ine distro a win.
lspci -v
detekuje tiež iba 256MB RAM na grafike.Idem ešte vyskúšať ten windows.
Ďakujem všetkým účastníkom diskusie za pomoc