Linux Mail server
nemam s tym vobec skusenosti ... co by ste mi odporucali ? aku distribuciu ? aky software ? najlepsie pre zaciatocnika ...
cudzie jazyky zial niesu mojou silnou strankou => nepoznate nejaky serial, priucku co kolvek v CZ/SK pre zaciatocnikou s touto tematikou?
Za vsetky vase komentare postrehy odpovede vopred dakujem
Diki :)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Skus presnejsie napisat na akom zeleze to chces rozbehat. Nejake tie jeho parametre. Potom ti skor poradi niekto vhodnu distribuciu.
K tomu serialu alebo navodu skus LDP tam nejake zaklady boli k tejto tematike sa mi zda.
chcel by som to robit cez xmail, myslite ze je to dobra volba ?
na tu proglematiku som uz nieco nasiel spomenul som si ze jeden linuxak "vix" robi priucku linuxoveho administratora kde sa venuje sirokemu okruhu aj sluzbam mailoveho servera
dakujem za vsetky prispevky :)
No ciboha - ja uz fakt nemozem - sak ma az brucho boli - tolko srandy naraz - ved to sa neda uniest :-D
No - OK - ty "expert" - ako zresetujes na routery nadviazane napriklad FTP spojenie nejakeho uzivatela? Alebo ten expert znamena expertne si vo wine nainstalovat WoW?
nechapem ludi ako ty :)
keby naozaj zaciatocnik nemohol spravit server tak potom niesu ziadne servery ... :)
ako by som na routeri resetoval spojenie FTP asi napisem strasnu blbost nepoznam ani som poriadne nenasiel nic co by dokazalo ovladat hocijake spojenia ako keby nejaky brat k NETSTAT co ich vie zobrazovat ale man FTP som nasiel ze "ftp reset" resetuje ftp spojenia mozno by sa to dalo cez ftp reset alebo iny parameter a cez rury grep ktory by v netstate vyfiltroval podla nejakej vnutornej IP alebo inej identifikaci daneho uzivatela vsetky ftp spojenia co ma spustene a hadzal by ich do ftp resetu... a kedze to ide cez router tak preco by ich ftp reset resetovat nemohol ? Mozno sa to tak neda ... mozno je nejaky prikaz brat k netstat co vie vsetky spojenia ovladat neviem nenasiel som keby som nasiel tak by som napisal :)
a nepisal som ze som expert ale medzi pokrocilejsim linuxakom a expertom keby bola nejaka uroven medzi tym ? tak by som experta nedaval
S tym resetom, manual ktory si si pozeral bol pre klientsky program, on myslel nieco na sposob iptables.
Inak ked narazas na staru otazku ci bolo skor vajco alebo kohut, tak si na omyle. Prve servre boli budovane vysoko vzdelanymi odbornikmi, spravovane spravcami a operatori na nich robily operativu (obsluhu). Podobnym sposobom sa dalo aj zaskolit a vybudovat karieru bez potreby draheho externeho zaskolovania.
Takze ak chces ist do toho, tak sa zamysli nad bezpecnostou (ochrana pred zneuzitim a stratou), funkcionalitou (zoznam aplikazii a ich prepojenie), vykonom (kupa hw alebo prenajom vykonu) a pozri sa po navodoch "ako na (domaci) server" alebo zabezpecenie pocitaca alebo mala firemna siet. Je ich dost.
Inak ty vlastne nepotrebujes ani ochranu pred stratou, aspon si zopakujes postup vytvarania. Ale povedz nam, chces vediet kto z nas je spokojny s ktorym programom a v akej distribucii? to by sa tu zvrtlo na bezduchu hadku.
pretoze potrebujem program nejaky co bude vediet prijmat postu co mu bude posielania potom jasne ze potrebujem nieco kde si vytvorim schrankove konta uzivatelov postoveho servera a potrebujem este program ktory tieto veci preposle na ine maily a program co dokaze postu roztriedit do roznych zloziek ?
mohol by mi tu niekto poradit vymenovat tie programi a co ktory dokaze
a siklo by sa odporucanie ze tento je vhodnejsi pre zaciatocnika :P
a este jedno velkee dakujem :)
IMAP, POP3 server pre pripajanie klientov: dovecot (dokaze aj SASL pre postfix) a potom nejaka databaza pre udriazanie kont: mysql, aj ked to ani asi zo zaciatku nerob.
Kukni aj tu: http://deja-vix.sk/sysadmin/postfix.html.
Mozno da zaviest DSL a na kostolnu vezu zavesi AP. V ramci pokrytia moze urobit vnutornu siet s postou, zdielanymi diskami, samozrejme zabezpecene antivirusovou kontrolou na web proxy a aj na zdielanych diskoch. Takychto rieseni je opysanych naozaj velmi vela a jedine cim sa odlisuju od navodu na SOHO je ze tam clovek nenapichne sietovu tlaciaren. A mozno k tomu prida aj vysielanie regionalnej televizie hoci aj cez VLC, len ma zaujima kedy sa opyta ako zabezpecit siet tak aby ju nepretazil jeden clovek cez torrenty.
sudo su
, ale ci rozumies problematike smtp,http,bla-bla-bla...