Podvojné a Jednoduché účtovníctvo

Sekcia: Aplikácie & Desktop 16.07.2008 | 19:06
P_07   Návštevník
Poznáte nejaký platený SW pre Linux na spracovanie podvojného a jednoduchého účtovníctva. Vyžadujem niečo profesionálne čo podporuje multiplatformu (viac firiem) žiaden DOS.
    • Re: Podvojné a Jednoduché účtovníctvo 16.07.2008 | 20:41
      --   Návštevník
    • Re: Podvojné a Jednoduché účtovníctvo 16.07.2008 | 22:57
      WlaSaTy   Návštevník
      :Vyžadujem

      Naozaj? V tom pripade sa najde vela firiem ktore to radi naprogramuju a dodaju k tomu podporu :-)
      • Re: Podvojné a Jednoduché účtovníctvo 16.07.2008 | 23:15
        Avatar Rastislav Majtán Win XP, Win7 64, Mint  Používateľ
        Sa mi zdá že sa tu naznačuje aby si troška prosil a veľa čítal o problematike, a po dvoch-troch rokoch....dačo..... možno....nároky akoby boli neprípustné.
        Kamarád na seriózne účtovníctvo zabudni. Na takých pár rokov. Cesta je zarúbaná, málo užívateľov na Linuxe, nikomu sa to neoplatí pre slovenský trh také dačo...hmmm..ani nie že urobiť,... ale hlavne udržiavať aktuálne. Ja som to vzdal a pochopil že Linux je perfektný ale jeho čas ešte neprišiel. Treba sa baviť s tým čo je (perfektné serveri, výborné vlastnosti vďaka otvorenosti) a využiť to. Na desktope to je len v plienkach. Prečo? Ako prídeš do kontaktu s vonkajším prostredím (štátna správa, daňové, sociálka, internet banking) to je koniec. O podpore HW nehovoriac. To čo ide, ide na 1 s hviezdou. To čo nejde treba:
        1. makača s viacročnou skúsenosťou
        2. alebo ako vravel Komenský, študovať..atď. A ešte rozumieť. Pre bežného BFU neschodné, Výsledok neistý.
        3. vyhodiť HW a kúpiť nový ale pred kúpou sa opýtať človeka z bodu jedna.
        Takže tak...ja sa pokúšam rozbehať účto už dlhšie s nulovým výsledkom.
        • Re: Podvojné a Jednoduché účtovníctvo 16.07.2008 | 23:35
          WlaSaTy   Návštevník
          Zaujimavy nazor, problem je vsak niekde inde.

          Podvojne uctovnictvo musi zahrnat fiskalny modul ktoreho vyvoj je bez zaplatenia viac ako otazny. Kto si spomenie kolko zmien sa v nom implementovalo za napriklad dva alebo styri posledne roky? Odpoved musi korespondovat s financnymi zakonmi.

          Viem ze komercne firmy portuju svoje programy na linux ale to nie je vzdy zadarmo koli spomenutej udrzbe. A tak isto mozem odhadnut kolko je ochotny zaplatit za program zadavatel ktoreho by som sa chcel opytat ci si mysli ze je akekolvek funkcne uctovnictvo zdarma alebo ci su automaticky vsetky programy pre linux zdarma (napriklad Live Cache DB, SAP, komercne CADy, ...).

          PS zvysok uz nema vyznam rozoberat, howgh.
          • Re: Podvojné a Jednoduché účtovníctvo 17.07.2008 | 15:40
            P_07   Návštevník
            Vlastním Pohodu a žiaden fiškálny modul neobsahuje a ani nemusí. Jednoznačne by som ale nechcel soft. "na mieru". Dôvody sú predpokladám jasné vysoká cena, neistá budúcnosť, chabá podpora... Čítal som článok o tom, že pre linux nieje žiadne komerčné účtovníctvo a tak som si to tu chcel overiť. Myslím si, že toto je jeden z dôvodov prečo malé a stredné firmy nemajú linux. Veď čo treba v kancli niečo na písanie napr. OpenOffice, internet napr. Firefox a učto napr.???. A to je ten začarovaný kruh.
            • Re: Podvojné a Jednoduché účtovníctvo 17.07.2008 | 15:52
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
              sice netusim co robi a co potrebuje program pre uctovnitvo ale nesiel by nejaky komercny pre win rozbehat cez wine/vmware/virtualbox...... ??

              alebo ked uz tak zase jedna starsia(a zaroven lacnejsia) masina s winom na ktorej sa bude robit iba uctovnictvo a na ostatne kompy nejake distro

              ja to mam odma podobne kvoli ADOBE PREMIERE ,zatial som pre linux nenasiel adekvatnu alternativu tak nemam na vyber
              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • Re: Podvojné a Jednoduché účtovníctvo 17.07.2008 | 22:02
              WlaSaTy   Návštevník
              :Vlastním Pohodu a žiaden fiškálny modul neobsahuje a ani nemusí.

              A na to si prisiel ako?

              :Čítal som článok o tom, že pre linux nieje žiadne komerčné účtovníctvo a tak som si to tu chcel overiť.

              Mozes sem dat ten link? Myslim ze niektore firmy by sa zasmiali. Namatkovo SAP, Siebel, ...

              :Veď čo treba v kancli niečo na písanie napr. OpenOffice, internet napr. Firefox a učto napr.???.

              Dost vela starych uctovnych programov funguje spolahlivo pod dosboxom. A ked ma firma uz licenciu, tak naklady na migraciu daneho uctovnictva mozu byt dost vysoke pricom naklady na migraciu OS mozu usetrit nemalo financnych prostriedkov. Ak ma firma v zaujme prebudovat infrastrukturu, tak sa obrati na business kde ma v cene podporu a ak ma firma v zaujme ponechat si niektore casti overeneho vybavenia, tak ma dodavatela.

              :A to je ten začarovaný kruh.

              Odporucam pozvat si konzultanta, ten velmi rad objasni v com spociva dany zacarovany kruh, ako sa prejavi prinos ponukaneho systemu a v com sa zvysi produktivita jednotlivca a aj firmy pri znizeni nakladov.


              PS.: ak by sme sa bavili na urovni zivnostnikov, tak sa jedna o inu kategoriu ktora ma tiez svoje riesenie.
              • Re: Podvojné a Jednoduché účtovníctvo 18.07.2008 | 14:00
                Avatar Rastislav Majtán Win XP, Win7 64, Mint  Používateľ
                ":Vlastním Pohodu a žiaden fiškálny modul neobsahuje a ani nemusí.
                A na to si prisiel ako?"
                -na účtovníctvo žiadny fiskálny modul nie je potrebný. Fiskál sa používa v registračných pokladniach na načítavanie uzávierok do Grandtotálov(GT). Cerifikované sú aj hardvérové alebo softvérové. Takže smiech nie je na mieste.

                -lastovičky komerčných účtovníctiev pre Lin sa len objavujú. Aj to na Lin nefungujú všetky moduly. A odvolávať sa na emulátory a pseudoemulátory DOS a WIN?? Ako som skúšal čiastočne fungujú niektoré účtovníctva na jednotlivých PC. Ale akonáhle potrebuje robiť minimálne obchodník, účtovníčka a majiteľ na zdielanej databáze zo serveru (väčšina firiem aj malých firmičiek) tak to skrátka nejde. Zahorí to na prístupových právach lebo je nutné pracovať pod ROOT. Nehovoriac o výstupoch na zdielanú tlačiareň všetkých troch. Každé účto to rieši po svojom. Napríklad MRP pre DOS perfektne fungujúce pod WINE ide len na jednom PC bez výstupu na tlačiareň....???!!!
                Prepojenia externých prevádzok fungujú veľa krát len cez (Linuxáci čudujte sa!!) disketu. Naviazanie modulov ÚČTO-SKLAD-MZDY-MALOOBCHOD výstupy a vstupy do tohoto reťazca vo firmách sú silne kontrolované štátom a preto sa tu nedá ponúknuť hociaký zlepenec. Firmy sa boja postihov a pokút od štátu ktoré si taký študent-linuxák ani nevie predstaviť. Mnohí z Vás by museli predať ľadvinu aby to zaplatili...a mnoho podnikateľov skrz toto má podmienku na krku.
                No tak toto troška ja pre zabavenie..... :-)
                • Re: Podvojné a Jednoduché účtovníctvo 18.07.2008 | 15:42
                  WlaSaTy   Návštevník
                  Problem je v tom, ze bez dopytu nevyrastie ponuka. A k ponuke patri aj uprava produktov ktore musia korespondovat s meniacimi sa zakonmi, preto som odporucal obratit sa na konzultanta firmy ktora to poskytuje.

                  Ohladom funkcionality programov ktore su primarne urcene pre ine OS mozem podotknut len tolko. Linux ma inak implementovany system uzamykania suborov a tak je pochopitelne, ze ak si to neosetri aplikacia (spoliehajuca sa na funkcionalitu OS pre ktory bola vyvinuta), tak je mala pravdepodobnost ze to bude fungovat korektne. Tlaciarne nezvyknu fungovat pretoze tlacovy modul si permanentne uzamkne tlaciaren (pripad dosovych programov) a s tym moc nerobi sietovy tlacovy system. Tak isto blbne pristup na zdielane subory pouzivane po sieti takymito programami pretoze uzamykanie suborov je vo vecsine pripadov v Linuxe a inych Unix like OS len na ostaru. S nim by clovek nemohol napriklad urobit zalohu systemu za behu.

                  Ale je skutocne skoda rozoberat co a preco nefunguje. Zakony naozaj definuju co a ako sa ma pocitat, ako sa pristupovat k mincovke (vid posledne zrusenie malych minci alebo pred tym zrusenie obchodnych jednohaliernikov), aka je centralna parita na Euro a k tomu je potreba mat zaplatenu udrzbu. Zial v tomto sa nemozeme spoliehat na niekoho co to po veceroch pozliepat svojpomocne nakolko on to naozaj nemusi stihnut urobit, otestovat a opravit. Preto je tento typ programov komercny a z velkej casti aj ostane. Takze jednoznacnu odpoved naozaj dostane clovek len ak sa zamysli ci chce ostat na stavajucom systeme aj s funkcionalitou ktora mu ostane po migracii OS alebo ci chce zmenit aj uctovny system. A odpovedat ju moze len dodavatel, hoci aj potencionalny.
                  • Re: Podvojné a Jednoduché účtovníctvo 20.07.2008 | 13:50
                    Avatar Rastislav Majtán Win XP, Win7 64, Mint  Používateľ
                    S týmto sa dá len súhlasiť. Je ale isté, a to chcem podotknúť, že účtovné programy zostanú v platenej verzii pokiaľ užívateľ nebude požadovať len najnutnejšie minimum. Účtovníctvom sa účtuje väščinou zisk (že by aj strata??? :-))) a preto myslím že každá seriózna firma počíta s výdajmi a mno hrát nie s malými za zakúpenie a upgrade účtovných programov a programov na manažovanie firmy. Takže dopyt by tu bol a peniaze tiež. Takže je nutné spropagovať a vyvíjať aj linuxové účtovníctva a potom aj prechod menších firiem by bol pomerne promptný. To sa nezdá ale potenciál po vydaní Visty a politiky Microsoftu k WinXP je dosť mohutný. To si ale musia uvedomiť v prvom rade vývojárske firmy.
                    • Re: Podvojné a Jednoduché účtovníctvo 20.07.2008 | 15:51
                      WlaSaTy   Návštevník
                      Ano, ale k tomu sa je treba ozvat a zabezpecit zdravu konkurenciu. Momentalne je na to najvyssi cas, predsa len nastava vcelku dobra prilezitost migrovat z XP na nieco menej narocne ako na Vistu. Zial, je to tak.
    • Re: Podvojné a Jednoduché účtovníctvo 17.07.2008 | 21:11
      PCnity2   Návštevník
      http://www.aurus.sk/prod_eko.html#

      http://www.vsoft.sk/

      Pred casom (pol roka dozadu) som si myslel ze si budem uctovnictvo robit sam... Tieto linky som nasiel cez porada.sk. Casom som zistil ze sa mi to neoplati a radsej zaplatim a mam pokoj :) Ale ak by dakto mal zaujem robit uctovnictvo na linuxe mohli by mu tieto softy pomoct.