Vytvorenie usera - pomoc
Mam taky problem. Chcel by som vytvorit noveho usera v systeme(mam debian). Vytvorim ho dam mu aj heslo ale ked sa chcem prihlasit na ftp alebo cez puttyho tak mi to nejde. No ale asi preto to nejde lebo uzivatel root sa prihlasuje pomocou kluca a heslo tam neni. Ten komp neni moc ani system som tam neinstaloval takze neviem ako to je spravene. Neviete ako to mam teda spravit? stacilo by mi keby som vytvoril usera s heslom na FTP. Ale do kompu sa dostanem iba cez putty.
THX
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
/etc/passwd
a/etc/ssh/sshd_config
(napriklad do pastebin.com)Ale da sa to spravit tak ze uzivatel Root sa bude prihlasovat len cez ten kluc a druhy user sa bude prihlasovat cez heslo? Ak hej tak mi popis co kde treba nadstavit a ja to skusim.(ale co najpodrobnejsie pls ). Pravdepodobne je to nadstavene tak ze sa da prihlasovat iba s tym klucom. Lebo pokym nedam do puttyho ten subor key tak ma ani nepusti k prihlasovaniu. Vypita si meno a ked zadam tak ma hned vypne. Heslo uz ani nepita.
Priznaj sa. Vsak si v zivote nevidel linux, konzola ti je absolutne cudzi pojem a k zelezu nemas fyzicky pristup. Nedostal si na nahodou k nejakym free servrom (napriklad pipni.cz) kde bezi debian?
Linux som mal na kompe asi pred rokom takze uz som ho videl. Cez graficke rozhranie to viem spravit! Ale cez konzolu nie. stym skusenosti nemam. Konzola viem co je lebo inak by som nenaistaloval CS servery, a ako som pisal ku kompu nemam iny pristup ako je konzola a FTP. Ja som v PD a on je v Blave. A zase niesom az taky debil zeby som si daval pipni alebo podobne. Proste mam normalne PC ktore je v Blave a je tam najnovsi debian(pokial viem), pokial mi neveris ja ti napisem aj IP.
Ja proste potrebujem navod ako to spravit lebo chcem si dat na CS servery Psychostats ale neni ulozeny na tom servery ale na inom. A potrebujem do nadstaveni zadat meno a heslo aby sa pripojil na ftp a cital subory LOG. To je vsetko.
Ja by som chcel aby sa root prihlasoval pomocou toho kluca a druhy uzivatel ktoreho vytvorim aby sa prihlasoval heslom. Ja som uzivatela jedneho vytvoril aj heslo mu dal ale nejde to. stale pita kluc. Tak ak sa to niekde da nadstavit aby bralo aj s klucom a aj bez kluca tak mi prosim dajte navod ako to spravim. A berte na vedomie ze s linuxom nerobim kazdy den.
Dakujem.
takze by som volil tu moznost ako prihlasit sa priamo ako root. aj ked je pravda ze ssh je sifrovane, ale v dnesnej dobe clovek nikdy nevie.....
PS: viem som moc paranoidny
Inak informacia ohladne toho ze ma pristup na root-a na danom servri kazdy koho si posadil co i len na 5 minut za tvoj stroj nas nezaujima. Co myslis, kolko trva tvojemu kamaratovi skopirovat ten kluc a zneuzit ho bez hesla, najme ak vie IPku? Ak si za vsetkych tvojich kamaratov a ich surodencov a ich susedov a vobec vsetkych ludi na svete chces rucit vlastnym servrom, tak to je tvoja vec. Nas tym nemusis zatazovat.
Ja vas stym nezatatzujem iba vas informujem aky je stav a co tam chcem urobit atd. Nehovorim ze mat prihlasovanie cez kluc je najlepsia vec na svete. Ja som to take sproste dostal a potrebujem tam urobit este jedneho usera ale aby nepouzival ten kluc ale proste, obycajne heslo!
PS: a keby ta zaujimalo tak 90% znamich co mam ani neviem co to je putty a nie to este ssh a podobne.
Debian je moc kvalitný na búranie, preto musíš poslať viac info a config's.
No to som nevedel. Ja viem robit iba tie najzakladnejsie veci takze ma tak aj berte. Nemohol by mi niekto napisat na icq? alebo niekto mi dat jeho icq aby som si mu napisal? Moje je 326-055-673
THX
inak k veci, skus sa prihlasit ako ten novy uzivatel ze ci je korektne vytvoreny:
su - novyuser
ak to nevyhlasi chybu, tak mas asi nastavene pre ssh ze sa da prihlasit len cez kluc a ten novy user ho nema vygenerovany. ale ci to nieje blbost, tak to by sme vedeli povedat keby sa ti chhcelo skontrolovat tie chyby.
PS.: kluc bez hesla kontra 90% ludi co nevedia co je ssh neznamena ze nevyhra jeden co to vie. tu nie je otazkou ci vobec, ale kedy a mozno je odpovedou neskoro.
OK spravil som to co si mi napisal a vpoho ma prishlasilo. Ziadna chyba. A ked som pozrel tak ten user ma vytvorenu zlozku v HOME.
Takze to je nadstavene iba na ten kluc. No a ako to nadstavim aby bol aj kluc aj heslo? Da sa to?
A to ze to mam urobene cez ten kluc to uz neriesme. Ja som to take dostal a musi to tam byt. Ja len dufam ze to ide aj s klucom aj bez bez :)
ssh -vv novyuser@localhost
, a moznosti je vela. Ja len ze ci som sa trafil a nestracam cas s vymyslenym problemom cloveka co o linuxe pocul niekde na zastavke.Ale vies co?
/etc/ssh/sshd_config
najst riadokPasswordAuthentication
a datyes
. Inak si si to za ten cas mohol 1000x vyhladat na google.Diki ti moc.
takze hor sa do toho, prinajhorsiom si potom hacknes ten stroj.
A keď sa Ti to zdá, tak potom ako sa musia zdať nám ostatním cudzím ľudom ?
veľa štastia
A co je bezpecnejsie. Prihlasovat sa heslom alebo klucom?
ps: Psychostats- Statistiky pre hru CS na webe.
To bol aj dovod, preco Wlasaty tak naliehal, aby si si o tom nieco prestudoval a ja som tiez dlho vahal, ci napisat rovno riesenie. Proste, tym, ze spravujes server a nevies o tom skoro nic, mozes poskodit nie len sebe, ale aj vsetkym ostatnym (tym, ze poskytujes dalsiu "drone" pre botnety). Pripadne, ak na to nemas cas alebo chut, tak si zozen niekoho, kto ti tieto obcasne zmeny zrealizuje a zaroven obcas skontroluje logy a postahuje updaty. Urcite by sa par dobrovolnikov naslo za nejaku jednoduchu protisluzbu (ako napriklad shell konto, dns backup alebo nieco podobne).