Mandriva a problem s pamatou
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
latest bude tiez stabilna verzia?
aj tak nechapem preco jadro mandrivy defaultne podporuje RAM len do 880 MB ked v tejto dobe sa do novych PC ramky pod giga moc nedavaju
kedze podla jadra sudim, ze si instaloval z mandrivy one, aj tak tam budes mat kopu zbytocnosti.. daj si filter na vsetky nainstalovane balicky, napis kernel a odskrtni vsetky, co nepotrebujes (v tvojom pripade ak nemas wifi, tak vsetky okrem kernel-desktop-latest - ale to az potom, ako si ho nainstalujes.. inak to nepojde, lebo by sa system najskor snazil zmazat jadra bez adekvatnej nahrady.. takze najprv install kernel-desktop-latest, reboot a potom mazanie).
Nechapem tomu moc....Inak prepacte ze som to dal tu ale nechcel som zakladat novu temu, ked uz tu sa pise o RAM.
Firefox-130MB
Ktorrent-280MB
NetApplet-39MB
Python-34MB
Ostatne applety beru tak okolo 10MB kazdy. Mam ich tu asi 4 spustene, iba tie co tu boli hned po nainstalovani, nic nove som nepridaval. Samozrejme tych procesov je tam viac ale su vacsinou drobne. Beru par MB. Este priratam Skype a PSI. Kazdy si taha asi 20MB.
Potom mi tam bezi proces X az 2krat. Beru po 108MB.
Tak volnej pamate je presne 15MB. A teraz vypnem Ktorrent. Uvolnilo sa nie 280MB ale 125MB.
Po chvilke napriklad surfovania sa to hned zaplni, ale aj ked je pamat plna, nijak to nespomaluje system. Mozem spustat este kopec dalsich programov. Tomu nechapem. Inak neberie ten Ktorrent, netapplet a Amarok....neberu trosku vela pamati?Kolko beru vam?
1. aplikacie tolko nezaberaju, len si alokuju. to je rozdiel
2. je lepsie, ak je RAM zaplnena diskovou cache a podobne, tieto sa vedia uvolnit za jeden cyklus (pri RAM nanosekundy), problem nevidim.
Co znamena alokuju?
A ta disk cache znamena, ze nejake data co sa z disku casto citaju sa ulozia do ramky aby to bolo rychlejsie a nenamahalo to tolko disk? Ci sa mylim..?
Inak disk je vyuzivany ovela menej ako pri Viste a XP to sa mi paci. Tam som mal casto problem ze mi nestihal disk ked som nieco robil.
cache si pochopil spravne.
dajs i v terminali napr "free" a uvidis.. volnej RAM bude minimum, ale velka cast bude v polozke cached
versus
"Po nainstalovani isteho viroveho zavadzaca hier som okamzite zistil, ze fyzickej RAM je akosi malo, hoci zavadzac celkovu kapacitu fyzickej RAM detekoval spravne..."