Linux na stary notebook
Nejaký 100 max. 130 MB ??? Dakujem za odpovede...
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Osobné skúsenosti však s ním nemám.
Ešte možnosťou by mohol byť Damn Small Linux, ale problémom je práve pamäť...
Čo je lepšie? To záleží aj od teba, pokus Ťa však nemusí stáť veľa
1. stare distro, stare X, pomale
2. novsie distro, bez X
3. Windows 95 (funkcny), nejaky office.. asi najschodnejsia varianta.
a plny install
Na 8Mb pojde v grafike tak mozno win3.11 (16 bit), podla popisu inych komponentov sa asi jedna bud o 386, 486 v standardnej zostave alebo pentium1 bez rozsirujucej pamete v slote.
Ale ako textovy terminal to moze byt v pohode. Takze hocico.
win98 som videl a skusil pouzivat aj so 14 MB RAM (teda menej, ako je oficialne minimum) a islo to. win95 s 8MB musi ist.. nehovorim, ze to bude lietat, ale bude to rychlejsie a najma pohodlnejsie, ako cokolvek zo sveta linuxu.
Nie, na 8M Ram by som skutocne nedal ani windos a ani nic s rozsirenou grafikou. Vynimkou su specializovane linuxove distribucie ale tie som nesledoval. Moj najslabsi (a momentalne jediny pouzitelny) notebook ma viac ako 8M RAM takze nemozem potvrdit ale v ziadnom pripade by som tie windosy neodporucal.
PS.: inak este existuje napriklad GeOS ktory fungoval perfektne na takychto starych herkach, mam ho aj na telefone (ehm, mix telefonu a pda v jednej tehle). Ano, ten telefon je vynimkou a ma naozaj architekturu x86.
minimum je 8mb ram
alebo ja by som siel do freedosa + ten GEM. gui.
v ziadnom pripade linux lebo nic ti tam nepojde. na freedose aspon daco pojde... , myslim sa?
Ale predtym by sme si mali zadefinovat co znamena praca. Router, citanie manualov alebo knih cez txt (bez xwindows) alebo zaklady programovania, graficky terminal s moznostou spustenia programov z ineho pocitaca popripade graficky pisaci stroj aj s nejakymi jednoduchymi hrami (xgalaga, sokoban, poker,..)?
mimochodom, flash a open office tam asi nepojdu. rovnako ako aj skype.
Mimochodom, spomenie si niekto na hodinky s 8M RAM na ktorych bezal xwindows?
You need an Intel 386 or higher with 4 MB of RAM, an IDE hard disk with100 MB of free disk space, and an IDE CD-ROM for booting. It is not possible to boot off a USB CD-ROM drive (yet).
takze odporucam nieco, co som skusal.
Ty si na tych 14Mb aj skusil zapnut akykolvek program alebo si sa len pozrel ci to nabehlo? Ja tu odpoved poznam, ide mi len o to ci si na to spomenies a zvazis pri odporucani.
PS: Nejedna sa len o nejakych 6M navyse, jedna sa o 175% dostupnych prostriedkov ktore ajtak nebudu stacit. Pri tak starom pocitaci bude k dispozicii naozaj pomaly disk a praca s takym software na tom stroji bude utrpenim.
na tych 14 MB a win98 som samozrejme aj spustil program (vtedajsie ICQ, zrejme nieco okolo v. 2 a internet explorer). nehovorim (ani som nikde nespominal), ze to lietalo, ale...
schvalne vyskusam, zo zasob nejaku 486 a 8 MB RAM vyskladam a nainstalujem win95.
a netestoval som to tyzden.. proste islo a koniec.
Ak si to zvladol do hodiny aj s zakladnym testom tak ako pises, tak mas moj obdiv. Len by som sa potom chcel opytat co za hardware si pouzil.
PS.: Inak mas pravdu, momentalne sa tu bavime o vzdusnom zamku nakolko zadavatel nepovedal co ma za stroj. Jeho opis je prilis benevolentny.
druhy priklad: win98, sice na silnejsom stroji (ale nie zasa o tolko) bola nainstalovana za 25 minut (standardny vyber balickov).
treti priklad: P133 a 80 MB RAM - instalacia !!!winXP!!! za 55 minut. dobre, je to uz relativne moderny HW, ale na porovnanie snad staci (P133 exte nebolo MMX, podotykam).
na beznu rychlu pracu s win95 treba 32 MB RAM, to uznavam. ale JE mozne prevadzkovat to aj na stvrtine, ak clovek neotvara XX MB dokumenty (office), alebo nepotrebuje mat spustenych X aplikacii sucastne.
len doplnim jednu vec, my sme mali tie casy na diskoch co nebezali v PIO mode, on si ten mod vychutna aj s zodpovedajucou zatazou na CPU a tym padom aj s excelentnou lenivostou.
Pred relativne kratkym casom som na 14Mb RAM a P 120MHz (ak si dobre spominam, nechce sa mi teraz zapinat ten stroj) bezal v pohode DeLi, na bezu pracu to islo svizne. Odhadom dokonca sviznejsie ako na povodnych windowsoch i ked mi Linux neaktivoval DMA (holt nechcelo sa mi riestit podporu daneho radica, s 2Gb diskom ...). Ale na nom som zas mal odlahcenejsie aplikacie.
PS.: Viem ze tych 14M zavazi viac ako 8M, ale asi to nehame. Zadavatel skutocne nepovedal co ma k dispozicii a bez toho sa da len varit z vody a flejmovat.