dojmy z Linux Ubuntu 8.04
je to nainstalovane na kancelarskej masinke, ktorej HW je nasledovny:
CPU: 1 GHz (nejaky VIA)
RAM: 1 GB DDR2 533 MHz
HDD: 80 GB (PATA)
grafika, zvukovka, sietovka su integrovane a predpokladam, ze tiez nejaky vymysel od VIA
no, prvotna instalacia prebehla velmi dobre a bez najmensich problemov, takze som velmi spokojny, zistil som, ze Linux v zaklade ponuka velmi vela otvorenych moznosti v spolupraci s inymi platformami, takze su to body naviac...
velmi prijemne zistenie je, ze Linux Ubuntu 8.04 dokaze tlacit do suboru (PDF), taktiez ma prekvapilo, ze dokaze bez akychkolvek problemov pracovat so subormi EPS, RAW, PSD a mnohe dalsie, takze sa nemusim doma zaoberat tym, ze musim nieco prehadzovat na iny format, ked si to chcem jednoducho pozriet na tomto stroji (doma mam len Apple)
strasne ma taktiez potesilo, ze v zaklade dokeze citat HDD formaty Unix file system, HFS, HFS+, FAT - 16 - 32, NTSF a aj ine, co som urcite zabudol (neskusal som zapis a format, ale myslim, ze by to mohlo ist)...
dalsia vec, ktora ma tesi je, ze ked si dam vlastnosti dokumentu, zlozky alebo cohokolvek, mozem pracovat s pravami na pristup samotneho suboru (to sa hodi, pokial nechcete, aby niekto editoval vase veci - napr. "loknut" obrazok len na pozeranie)
celkovo sa s Ubuntu hram cca 2 tyzden a som prekvapeny jeho moznostami, je to proste obdivuhodne, co dokaze clovek dostat zadarmo
samozrejme, ze od samotneho systemu som neocakaval vobec nic, moje prvotne urcenie bolo a je na office veci, ale ako tak na to pozeram, tak to budem len tak pouzivat ako hracku, ked budem mat minutu cas...
povodne som myslel, ze bude problem s multimediami, ale nic take sa neudialo, proste som spustil video a system ma upozornil, ze nieco chyba, tak som to nechal najst na nete a potom som len zaklikol, ze nech to nainstaluje a po chvilke to hned slo...
tento prispevok nie je na to, aby som sa tu rozplyval nad Linuxom, nie som ani nadsenec a ani odporca nicoho, proste to prvy krat vidim a realne s tym pracujem a som prekvapeny a tymto by som rad podakoval vsetkym linux nadsencom, ktori tvoria tieto distra, ktore su naozaj prepracovane...
a pre kazdeho, kto chce linux mozem smelo odporucit to co mam ja, aj ked neviem, ako to bude slapat na inom zeleze, ale dokazem odporucit to, co som kupil ja, pomer cena/vykon je na slusnej urovni a zataz na energiu je samotny PC v plnom nasadeni cca 20 W + monitor (v mojom pripade 19" 35 W) a v pohode zvlada viac veci naraz, nejake to napalovanie stahovanie a ine jednoduche veci naraz
az ma mrzi, ze sa nemam co spytat, pretoze mi vsetko fachci, ale ak mate nejake dobre napady, co by som mohol skusit, tak sem s nimi...
vdaka
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
ale napriklad dnes som zistil, ze nemam nainstalovane KDE alebo ako sa to pise (tusim ze mam len gnome), neviem, nevyznam sa, takze ospravedlnte moje preklepy, akoze hned mi to ponatahovalo kopec zaujimavych veci a aj som postahoval nejake dlasie temy, takze to mam teraz take jednoduche a zaroven pekne, zatial spokojnost, ale budem testovat co sa bude dat...
Pouzivas UBUNTU co je distribucia s gnome. Ak chces KDE instaluj KUBUNTU pripadne ak chces nieco pre slabsi pc instaluj XUBUNTU s Xfce.
http://www.ubuntu.cz/
http://www.kubuntu.cz/
http://www.xubuntu.cz/
Samozrejme ak mas ubuntu doinstalovanim KDE alebo Xfce ich mozes zmenit.
Co sa tyka hardware co mas v pc mozes ho zistit v terminali(aplikacie-prislusenstvo-terminal) prikazmi
lshw (pripadne sudo lshw)
lspci
lsusb
inac tiez sa tesim z funkcnosti ubuntu ale mam pocit ze smeruje inde ako ja chcem privela veci zacina byt prednastavenych a zautomatizovanych co obcas sposobuje problemy, preto som si na disku choval aj arch a dufam ze v servise mi ho neodstrania formatom HDD
to bol len taky moj povzdych a k tomu vacsina tych nastrojov sa da bezproblemovo odstranit
Take klikatko by to chcelo ako ma mandriva a spol. , tam to funguje krasne.
Nechcem ti kaziť radosť, ale niekedy po prvom nadšení príde "vytriezvenie". Postupne zistiš čo všeličo by bolo treba vylepšiť atď...
Ale kto už raz zakúsil slobodu, tak ju už len tak neopustí...
Veľa radosti z používania Linuxu...
prikazovy riadok... k tomu Ti poviem jednoduchu vec - ideal davat dohromady kopirovat a vlozit :) a nasledne si to vsetko mozes zjednodusit cez aliasy ;)