Správy
24.01 | 14:45 |
MarekGalinski
Dátum udalosti: 25.04.2026
Štvrtý ročník Bratislava OpenCamp pozná svoj termín a je spustená možnosť prihlasovať príspevky. Podujatie sa zameriava na témy otvorených technológii, otvoreného softvéru, otvorených dát, ale aj otvorenej verejnej správy a podobne. Podujatie sa uskutoční 25.4.2026 na FIIT STU.
Zdroj:
Bratislava OpenCamp
03.11.2025 | 22:52 |
menom
Na svete je nová stabilná verzia linuxovej distribúcie Devuan s číslom 6 a kódovým menom Excalibur. Vychádza z Debian 13 Trixie. Projekt Devuan sa zameriava na poskytovanie alternatívy k Debianu, ktorú je možné použiť bez SystemD.
Zdroj:
https://www.devuan.org/get-devuan
Ludia okolo MX linuxu uvolnili na testovanie prvé ISO MX linuxu postavené na Debian 13.
Zdroj:
MX linux
12.09.2025 | 22:07 |
Pavel
Bola vydaná nová verzia distribúcie Q4OS 6.1 "Andromeda", ktorá vychádza z Debianu 13.1 Trixie s desktopom Plasma alebo Trinity. Bude k dispozícii len pre 64 bit architektúru, pre 32 bit sa odporúča staršia verzia Q4OS 5 "Aquarius".
Zdroj:
DistroWatch.com
Po mesiaci od vydania Debian 13 vyšla nová verzia 13.1.
Debian 13.1 Trixie opravuje 71 chýb a pridáva 16 bezpečnostných aktualizácií.
Zdroj:
Debian
Linux prvýkrát v histórii prekročil 5 % podiel na trhu s desktopovými počítačmi v USA . Podľa globálnych štatistík spoločnosti StatCounter za jún 2025 má Linux teraz 5,04 % podiel na trhu s desktopovými počítačmi, čím prekonal kategóriu „ Neznámy “, ktorá predstavuje 4,76 %.
Zdroj:
https://news.itsfoss.com/linux-desktop-usage-usa/
Spoločnosť Google daruje protokol A2A nadácii Linux Foundation.
V apríli 2025 spoločnosť Google spustila protokol Agent2Agent (A2A), otvorený štandard navrhnutý tak, aby umožňoval bezpečnú a inteligentnú komunikáciu medzi autonómnymi agentmi s umelou inteligenciou.
O niekoľko mesiacov neskôr spoločnosť Google darovala A2A nadácii Linux Foundation, ktorá v spolupráci so spoločnosťami AWS, Cisco, Google, Microsoft, Salesforce, SAP a ServiceNow vytvorila projekt Agent2Agent .
Ďalšie info
Zdroj:
IT's FOSS
ak pouzivas jadro 2.6.26, tak treba pouzit firegl_public.patch
tu som to podrobne rozpisal....vtedy som mal etch...teraz mam lenny, pouzil som rovnaky postup http://linuxos.sk/KnowledgeBase_show_entry/158/index.html
sudo sh ati-driver-installer-8-5-x86.x86_64.run
riad sa instrukciami
ked skonci instalacia:
aticonfig --initial
vykonaj:
fglrxinfo
ak vystup nebude podobny tomuto:
lza@Lza:/$ fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Mobility Radeon X1700
OpenGL version string: 2.1.7537 Release
(namiesto ATI bude 'mesa')
tak musis aplikovat PATCH
potom stiahni patch:
wget http://dev.archlinux.org/~travis/firegl_public.patch
stiahni headers a module assistant:
apt-get install linux-headers-$(uname -r)
apt-get install module-assistant
dalej najdi kde je firegl_public.c a firegl_public.h:
locate firegl_public.c
prepni sa do adresara kde ti naslo firegl_public.c:
cd /cesta (napr: /lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c -> tak cd /lib/modules/fglrx/build_mod/)
aplikuj patch:
sudo patch -p1 < /cesta_kam_si_stiahol_firegl_public.patch/firegl_public.patch
(napr. patch -p1 < /home/iframex/firegl_public.patch)
ked skonci patch:
sudo sh make.sh
teraz vykonaj:
ls
ak mas v zozname subor fglrx.ko tak si to zvladol
vykonaj:
sudo cp fglrx.ko /lib/modules/$(uname -r)/kernel/drivers/char/
sudo depmod -a
sudo reboot
po reboote vykonaj:
fglrxinfo
ak bude mat vystup nieco ako:
lza@Lza:/$ fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Mobility Radeon X1700
OpenGL version string: 2.1.7537 Release
tak si to zvladol...ak tam budes mat 'mesa' tak si to nezvladol a skus znova :)))
pri spusteni scriptu make.sh mi to pise par errs. tipujem, ze to ma cosi docinenia s mojou verziou gcc prekladaca. kt si pouzil ty?
ale skusil som instalnut najnovsi catalyst a ten funguje paradne...odporucam vyskusat:
tuto
prave kukam ze vcera uvolnili 8.10...mal by tiez fungovat, skus a daj vediet, 8.9 bude fachat isto..link na 8.10:
tunak
staci trocha prebehnut po fore, pred nedavnom som to tu riesil ja, ATI Driver