Notebook pre Ubuntu 8.10
1. ASUS F5GL
2. LENOVO ThinkPad SL500 274-3ZG
3. Sony VAIO NS11S/S
4. Toshiba U400-14Y
Podrobny popis jednotlivych modelov:
1.)
Model ASUS F5GL
procesor Intel® Core™2 Duo T5800 (2GHz, 2MB, FSB 800MHz)
operační systém: bez OS
displej: 15.4" WXGA (1280x800) ColorShine (lesklý)
chipset: NV MCP79MVL
systémová paměť: 3072MB (2048 + 1024MB) DDRII 800, možnost rozšířit na 4GB
pevný disk: 320GB SATA, otáčky 5400rpm
optická mechanika: SuperMulti DVDRW DL (podpora DVD-RAM)
síťová karta WLAN b/g/n + LAN 10/100/1000, BlueTooth v2.1+EDR , modem 56kb/s
grafika: sdílená GeForce 8200M G
ukazovací zařízení: TouchPad
rozhraní: 1x VGA , 1x DVI, 1x sluchátka, 1x mikrofon, 1x RJ-45, 1xRJ-11, CMOS kamera 1.3M s rotací 240°, čtečka karet 7v1 (SD/MMC/Mini-SD/XD/MS /MS Pro/MS Duo/MS-Pro Duo), 4xUSB 2.0, Express card slot
zvláštní výbava: brašna+myš
zabezpečení: TPM
2.)
LENOVO ThinkPad SL500 274-3ZG
Displej 15.4 WXGA VibrantView (non glossy) 1280x800 s integrovanou kamerou; procesor Intel® Core™2 Duo T5670, frekvence 1.80GHz (800MHz, 2MBL2, 35W); paměť 2x1GB DDR2 5300; pevný disk SATA 160GB, otáčky 5400rpm; grafická karta Intel® X4500 Integrated Graphics; optická mechanika DVD±RW DL; komunikace - Intel® WiFi Link 5100 (1x2 802.11a/b/g/n), Gigabit Ethernet 10/100/1000; modem 56k V.92; Bluetooth 2.4GHz; polohovací zařízení UltraNav (TouchPad + TrackPoint); 1xHDMI port ; 1xIEEE 1394; 4xUSB 2.0; 1xExpressCard slot; 1xVGA out, OS Windows Vista Biseness CZ 32-bit
3.)
Sony VAIO NS11S/S
- Originalní operační systém Windows VISTA Home Premium s SP1
- Intel® Core 2 Duo procesor T5800, 2 GHz, chipset Intel® PM45
- Operační paměť 4 GB (800MHz), 320 GB pevný disk—5400 otáček—Serial ATA
- DVD mechanika— DVD +R, -R, RAM
- 15,4“ X-black displej, WXGA rozlišení
- Grafická karta ATi HD3430
- Express Card slot 34mm
- Wi-Fi bezdrátová síťová karta, čtečka paměťových karet MS, SD, integrovaná webkamera
- 4x USB 2.0, Ethernet, Modem, VGA výstup
4.)
Toshiba U400-14Y
Intel® Centrino® processor technology featuring Intel® Core™2 Duo processor T5800, Intel® GM45 Express chipset and Intel® WiFi Link 5100
Originální Windows Vista® Home Premium Edition (předinstalovaný, obnova z pevného disku Toshiba)
3,072 (2,048 + 1,024) MB
Pevný disk kapacita : 250 GB
multifunkční jednotka Slim DVD Super (se zápisem na dvě vrstvy)
Displej velikost : 13.3 " typ : displej s vysokým jasem Toshiba TruBrite® WXGA TFT vnitřní rozlišení : 1 280 × 800
Grafická karta
výrobce : Intel typ : Mobilní čipová sada Intel® GMA 4500MHD
Rozhraní
1 x vstup stejnosměrného napětí
1 x externí monitor
1 x RJ-11
1 x RJ-45
1 x i.LINK® (IEEE 1394)
1 x externí mikrofon
1 x sluchátka (stereo)
1 x SP/DIF (optické) sdílené se zásuvkou na sluchátka
1 x integrovaná webová kamera s rozlišením 1,3 megapixelu a s vestavěným mikrofonem
Bezdrátová technologie : Bluetooth
Dakujem za odpovede
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pravdu povedat skor ako hranie ma najviac zaujima kompatibilita z Linuxum, a kvalita vyhotovenia aby som sa nan mohol spolahnut, pouzivat ho budem na studium, programovanie a tak podobne teda grafika pre mna nieje az tak dolezita.
ja by som bral asusa - predaval som ten model a isiel paradne. linux som tam dal ale iba z livecd, neisntaloval som ho
Preslo mi rukami dost notebookov - aj starsich a Lenovo jednoznacne vedie (ak to clovek nechce na hry, ale na serioznu robotu).
Co sa kvality spracovania tyka, notebook je prijemny na dotyk a znesie vela - parkrat mi uz spadol zo stola a stale fachci - bez znamok poskrabania alebo odlomenia klbov, ako sa mi to stalo u Asusu a Aceru (viem - som hovado a nedavam si pozor na svoje veci :D).
Nosim ho len v klasickom ruksaku a vobec na nom nebadat znamky zosuchania alebo opotrebovania.
Vydrz baterie na 6 clankovu bateriu - 3:45h...(s vypnutym wifi)
V noci sa moze zapnut mini led-ka nad displayom a moze sa s tym osvetlit klavesnica - vhodne pre tych, co nevedia pisat bez toho, zeby sa nepozerali na klavesnicu. :)
Pouzivam na nom PCLINUXOS a funguje mi na tom vsetko out of the box, okrem citacky otlackov prstov (nejak som sa s tym nehral, ale napriklad na mandrivu existuje navod, ako to rozchodit, takze ked sa s tym niekto pohra, tak da sa rozchodit aj to). ;-)
A odpoved na tvoju otazku - ano da sa to este nazvat thinkpadom - je to ten isty design (mam 15,1 ", matne sasi a matny display) , aky pouzivalo IBM, ta ista spolahlivost (servis nepoznam), ta ista skoro dokonala kompatibilita s linuxom....
Takze ked niekto potrebuje notebook na pracu a nie na frajerovanie pred kolegami/priatelmi/spoluziakmi a pozaduje mobilitu , spolahlivost a kompatibilitu (a nema peniaze na dell :P), tak odpoved, ze ktory notebook si vyberie, je jasna...
Vdaka
V podstate som mal namysli či si z ním nemal zatiaľ nejaké problémy aby som si urobil ako taký nazor na kvalitu,
pretože niekto vyššie písal či sa to dá porovnávať zo staršimi IBM. Dik za odpoved, teraz sa lenovo posunulo o kúsok vyššie v mojom hodnotení.
Notebook MSI GX630X-024SK -
procesor : AMD Turion™ X2 Ultra Dual-Core ZM-80 (2,1GHz),
pamät : 4096MB DDR2 800MHz,
pevný disk : 320GB(5400rpm) SATA,
optická mechanika : DVD-RW SuperMulti Double layer,
display : 15.4" WXGA (1280x800) ACV,
grafická karta : nVidia GeForce 9600M GT (podpora DX10) 512 MB DDR3 VRAM,
cítacka pamätových kariet : 4-in-1 (XD/SD/MMC/MS/MS Pro),
siet : Gigabit LAN, modem 56k, 802.11g/n WLAN, Bluetooth,
batéria : Li-Ion 6 článková,
porty : 1xIEEE 1394, 4x USB 2.0, 1x Express card, 1x eSATA, audio Digital/Analog 5.1 výstup, video kamerka 2.0MP pixels, 1xHDMI,
software : bez OS,
...... DIKY MOC
Ubuntu sa mi momentalne najviac pozdava, je jednoduche a ak je to Tvoj prvy linux tak si myslim ze bude najvhodnejsie.
Akurat v popise nemas uvedene aky mas chipset, pravdepodobne to bude asi ATI - neviem ako je na tom momentalne ATI s podporou ovladacou pre Linux
To Lenovo je vazne super, ja som pred casom poskuloval po trocha drahsej SL500, kt. mala geforce9300M, 2gC2D a hlavne lepsi display (teda s vyssim rozlisenim). Co je pre teba asi podstatne linux na tom bezi uplne nadherne, dokonca aj specialne klavesy vraj funguju. Inac SL500 uz nie je celkom thinkpad, nema rollcage(magneziovy ram) ani osvetlenie klavesnice, ale vodeodolna klavesnica ostala:) Ked mas peniaze urcite ber lenovo.
offtopic:
Ja som sa nakoniec rozhodol pre usporu, tak som si kupil HP6735s. Stalo ma necelych 15 bez os, ale ide to nadherne aj pod linuxom a ma paradne vypracovanie(narozdiel od asus-ov). Inac ma to integrovanu grafiku ati hd3200, na ktorej idu starsie hry celkom fajn(UT3,DOOM3,CallOfDuty4) Povedal by som ze za tu cenu je to to naj, akurat ze teraz(asi 2 mesiace neskor) sa dakupit za tu cenu uz s RM70 procesorom (ja mam len QL60)
Mam sice obavu o ten chybajuci roll cage ale aj tato SL seria by mala byt vystuzena a tie plasty snad nieco vydrzia.
Dakujem vsetkym za rady o tom ci to bola dobra volba sa podelim ked ho budem mat nainstalovany.
Tak este raz vdaka vsetkym za rady.