Katastrofabuntu
Konkretne PC: P3@733, 512 MB SDRAM, nVidia5500, 20+40 GB IDE disky
Instalacia z LiveCD, start neuveritelne pomaly a napriek tomu, ze to nestartovalo do GNOME, ale len do instalacie (v X). Pri Fedore som zvyknuty na instalaciu v trvani 10 minut, tu je to 2x tolko. Ale dobre, instalacia sa robi raz a potom je pokoj.
Nastartoval som. Prva vec, co som zmenil, bolo DHCP na staticku adresu, kvoli smerovaniu na routeri. Po potvrdeni nastavenia (spravneho) NetworkManager spadol a net nesiel. Iste je aj nejaky iny sposob, ako to rozbehat, mna napadol restart. Dobre, net ide, nainstalujeme ovladace grafiky, ktore mi system ponukol. Restart. Aktualizacia. Neuveritelne dlha a kompletne ochromila pocitac. Jaj, aby som nezabudol, Ubuntu odhadlo, co sa mi nepaci a automaticky zaplo graficke efekty. Nic sa nespytalo, nic som nepovolil. V aktualizacii je aj kernel, zasa v systray bezi otravna hlaska o tom, ze bolo by dobre urobit restart (zasa - dobre, mohol som to asi spojit aj s instalaciou grafiky, ale...).
Po aktualizaciach je Ubuntu 8.10 aspon ako tak pouzitelne - snad okrem toho, ze neviem nainstalovat skype, pri zapnutych graf efektoch je dekoracia okna prekryta sivym pruzkom, ako pri chybnej grafike.
Preto s plnou vaznostou prehlasujem, ze Ubuntu 8.10 moze byt nazvane aj Katastrafabuntu 1.0. Je to hromada hrozy na 1 CD.
nepripojilo druhy disk do /data pre uzivatela (mna)
ja neviem, je s tym cviac prace ako so slackware.
instalacia skype pre lamu: ist na skype.com, stiahnut balik pre ubuntu, 2x naneho kliknut :)
ako mam robit aktualizacie, ked som vsetky stiahol a nainstaloval? chyba sa prejavila potom
skype sa stiahlo, aj sa chcelo instalovat, ale nezbehne to kvoli tej chybe system-tools-backends.
dobre si to vypalil? :P
dobre som to vypalil, kontroloval som v nap. programe.
www.ubuntu.com
download cez bittorent, napalene v k3b
start, install, nastavenie statickej IP, restart, instalacia grafiky, restart, aktualizacia, restart, nefungovanie...
keby som sa sprtal v systeme, nainstaloval kopec balickov mimo repozitara, tak OK. ale cisty system?
takze neviem, co som mohol pokazit.
kazdopadne odinstalovanie a spatne neinstalovanie balicka system-tools-backends problem vyriesilo. tak som zvedavy, co to bude najblizsie. kazdopadne, takto sa system pre zaciatocnikov chovat nema - kto z nich by prisiel na to, ze treba nieco podobne urobit? a kolko z nich by to vedelo v CLI (synaptic nesiel)?
ubuntu mi vyhovuje na (mozno) 70 percent, greenie mozno na 85. kazdemu co najlepsie vyhovuje.
ideal by bolo podla mna skombinovat vyhody windows, mac a linuxu, ale...
mandrivu som skusal, ziaden hokej (ani iny kolektivny sport) som nezazil. rychlost fedorackeho gnome 2.24 v ESTE NEDOKONCENEJ VERZII je neporovnatelna. taktiez yum - uznavam, ze nacitanie databazy balickov nie je najrychlejsie (ani najpomalsie), ale samotna praca je uz svizna (aj na mojom obstaroznom stroji) a system nezatazuje.
Nechapem tvoje reakcie..
Mam 9 rocneho syna, co instaluje Ubuntu bez akychkolvek problemov ...a na akykolvek HW + virtualky a ked sa na daco opyta, tak je to 1-2x za tyzden .. takze to asi nebude take zle, ako to popisujes
PS: " ... with smile ;-)"
okrem ineho, ja to neberiem ako boj proti ubuntu - mam na haku, o 5 dni budem mat fedoru, ktora za 8 vydani, co ju pouzivam, sklamala malokedy (najviac verzia 5, asi chybne CD, z original knizkoveho DVD ide OK).
P.S.: syna uz aj zamestnavas ako systemoveho administratora?
syna neeee, ma len 9 ... ale chalan sa snazi a hlavne cita linuxos.sk ... takze ja som aj rad, ze tu daco rozumne najde..
No nic, tesme sa na fedoru, osobne si ju vyskusam (po X rokoch) a mozme kedykolvek pokecat
pokecat mozeme, JID mam verejny (asi)
inak, moj osobny nazor je, ze pri fedore padaju ine otazky.. nie typu "ako zmenim rozlisenie, kde to naklikam?".. ale to sa mi len mozno zda.
v kode ubuntu je toto:
if user=kotrcka
then working=false
else working=true
Tiež patrím k totálnym začiatočníkom, už je to pomaly 3 roky čo nemôžem prísť na chuť xyz-inuxom.
Je to katastrofa, všetky nové distrá sú o hovne, ak ... Mandrivu 2009 (všetky nové distrá ) som vyhodil, Ubuntu 8.1, pozerať sa na Gnome, to sa môžem pozerať psovi do riti .... Teraz bežím Kubuntu 8.10, a vďaka tunák Hoferekovi ako si dorobiť triviálne veci ako je OO 3.0 a novšiu verziu KDE 4.1.3, tak ako tak to chodí.. no neviem mám pocit... čím ďalej tým sú všetky distrá horšie a pomalšie.
if distro=greenie
then fedora>distro && slackware>distro && debian>distro && make clean distro
else fedora==distro && slackware==distro && debian==distro
Priradenie : 'premenna = hodnota`
Podmienka : 'premenna == hodnota'
kotrcka pouzil tento znak, nie ja. ja viem co to znamena a on to myslel ako matematicke znamienko ak to teda chapem tak ako to chape on :)
md5sum linux.iso > subor_s_md5_udajmi.txt
logo mame, ideu tiez... este treba vyber programov :D
a na com to zalozime? :)
Tvoje casove useky su dost zavadzajuce. Pretoze "neuveritelne pomaly" je pre moju PIII asi 10 min. Bezne sa do plneho gnome dostanem do 3-4 min. Zatial som necitil potrebu to merat presne.
Mam pravo prehlasit tuto distribuciu Mimoriadnestabilnebuntu X.X ? Nemam, pretoze 1. nemam dostatocne mnozstvo udajov na to aby som to spravil, 2. nemam na to ani vzdelania aby som sa s tym rypal.
ale kedze pracujem v gnome denne, vidim rozdiel rychlosti medzi ubuntu a fedorou - to mi dofam nevyhovoris.
ja som si to dovolil povedat, pretoze mam udaje zo vcerajsej instalacie. pre mna (opakujem, pre MNA) je to katastrofabuntu, ci uz je to rychlejsie alebo pomalsie, ako verzia 8.04 (ktoru som videl max. z rychlika).
problemy mi robillll uplnou nahodou hlavne dapper, no vtedy som mal najmenej skusenosti, takze je to pochopitelne