Fedora ci Mandriva
Cakam na vase nazory, dakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
..obidve maju nieco do seba, maju dobru podporu a vybavenie maju take ake si das sam.
fedora - fajn, obsahuje veľa noviniek, bez netu ťažko použiteľná vďaka absencii kodekov a akcelerovaných ovládačov grafiky, ... dobrá komunita,
mandriva - dobre vybavené livecd, niekedy xxxx.0 vydania su povazovane za menej vydarene.
sk/cz zdroje infa: root.cz, abclinuxu, cz, mandrivalinux.cz, mandrivalinux.ic.cz, fedora.cz
napíš mi mudrlant, ktoré distro je použiteľné bez netu ???
Ja si myslím že žiadne !!!!!
Všetky distrá potrebujú net, bo sú hneď k dispozíciii opravy na množstvo bugov, aktualizácií a iného sajrajtu.
Bez netu je Linux prakticky neopoužiteľný !!!... jedine tak na písačky, ale to si radšej kúpiť písací stroj, ako Linux bez NETU !!!
Ešte k otázke ... Na Mandrivu sa vyser, abnormálne množstvo chýb ....
Fedoru 10 som ešte netestoval, ale ako som mal možnosť F8, rýchlo som ju aj zmazal...
Teraz bežím na Kubuntu 8.10, ... taktiež množstvo aktualizáciíí na rôzne chyby ...
mandriva one, slackware, ...
predstav si, taky mandrake som v roku 2002/3 pouzival bez netu. ovladace na grafiku a mplayer som nasiel na nejakom casopisovom CD...
slackware detto.. nechapem, preco by to neslo teraz?
fedore som to vytkol, lebo sa porovnavala s mandrivou, kde su na livecd obsiahnute zakladne kodeky a ovladace grafiky. pre !!!zakladnu!!! pouzitelnost viac ako dost.
CD so slovencinou: Greenie
CD bez slovenciny: Mint
DVD: Mandriva powerpack
Ja by som ti odporucil tiez Mandrivu, a skus radsej KDE 3.5 alebo mozno aj GNOME. Fedoru som kedysi skusal a ta sa nedokazala z LIVE CD pripojit ani na net. Nenacitala si IP adresu. V Mandrive nieje problem.
Mozna jednou se budou vsichni divit "jako to nesikovne a pomale KDE 3.x mohli ti praveci ITaci vubec pouzivat ;) :-D )
Klidne ho zkus... jako distro s KDE je myslim pro začátečniky dobré (leccos jde naklikat, instalace je via Synaptic apod.)
Jak je na tom se slovenstinou presne nevim... Jak se rika, "za pokus nic nedas".
www.pclinuxos.cz
fuuuha... tak to som potom hadam ziadnu este nemal :D
btw ani ladislav bodnar (distrowatch) taku nemal. strieda kazdych 6 mesiacov
aj ja sa pozriem, co je nove u konkurecie, ale zatial som verny :-)
inak, trosku off topis, ale videl som Mandrivu Free na desktope v telenovele Ciganske srdce.
takze slovensko zase nema uroven :(
V sucasnej situacii by som ale odporucal Ubuntu.
ale nie, na prve onuchanie linuxu asi mandrivu (z tychto dvoch ponukanych) a prostredie GNOME.