/home, /usr, /
a dalsie. Tu v GNOME mam zobrazene windowsove particie a particie Linuxove su po jednou ikonou ako system suborov
. Preco je to tak?
/home, /usr, /
a dalsie. Tu v GNOME mam zobrazene windowsove particie a particie Linuxove su po jednou ikonou ako system suborov
. Preco je to tak?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
/home
, ktoré je presne tam, kde má byť (teda v/home
) ako ďalší disk?/home
ale moj dalsi disk co mam pripojeny ako/hd3
. Tam si robim taku zalohu lebo uz sa mi stalo ze som prisiel o vsetko. Mam na tom diskuEXT3
a je to take odruky ze ho musim hladat tam v priecinkoch. A ked u som pri tom tak v GNOME mam windowsove disky aj na ploche. Neda sa nejako dostat na plochu aj ten mojEXT3
co mam ako/hd3
?Ale to sa da okabatit, sprav si symbolicku linku na ploche veducu do toho disku ak to potrebujes.
no, myslim ze hal o tom jeho disku vie - ibaze asi v danej distribucii nie je obsiahnute take hal pravidlo, ktory by ho spravovalo napr. ako "removable media" (pretoze pre volume fs s ext3 je vy-myslene ine pravidlo)
ale to chybajuce pravidlo (hal policy) sa da napisat ...
distribucne hal pravidla su, sa mi zda, v /usr/share/hal/fdi/policies/. staci si niekolko precitat, porozmyslat o com asi su, pogooglovat, a clovek si snad bude vediet aj sam nejake napisat/upravit (doporucujem vytvorit zalozne kopie)
Podla zverejnenych okolnosti sa da len varit z vody. Ten disk je vedeny v /etc/fstab a preto ho HAL ighoruje, vlastne nema ho ako detekovat nakolko je uz pouzity v case inicializacie HALu.. Riesenie s tym linkom je jednoduche (ln -s ... ...).
1. chlap ma disk /dev/hd3 ktory (nejakym sposobom) pripaja do /hd3 (teda nie do /home)
2. nepovedal ze ma zapis v /etc/fstab - hoci je to vysoko pravdepodobne, ale nech sam napise...
len taka poznamka: hal vie o vsetkych diskoch, a co sa pripajania tyka, tak si myslim, ze pravidla v /etc/fstab su len nadradene pravidlam hal-u, ale uz nesuhlasim s tym, (hoci, zatial to nemam overene) ze hal ignoruje fstab.
3. Ale mas pravdu v tom, ze ak uz ma zapis v /etc/fstab, a nepotrebuje disk odpajat/pripajat tak najjednoduchsie bude pouzit symbolicky link.
Ak vsak chce ikonku kvoli odpajaniu/pripajaniu oddielu, potom mu tvoje riesenie velmi nepomoze.
Rovnako sa dopracujem k ikone aj vtedy, ked z /etc/fstab-u vymazem zapis o nom a restartnem haldaemon.
Jedine, co som urobil "naviac" uz nazaciatku - pomenoval som oddiel pomocou programu:
e2label
Ale pokial nepovie co a ako tam nastavil, tak s tym len budeme stracat cas. Pricom by stacilo tak malo.
/hd3
. To bolo vsetko co som spravil. Z fstab som nerobil nic a ten moj/hd3
disk je tam zapisany takto# Entry for /dev/sdb6 :
UUID=ab2211c0-b1cc-4d32-83f6-0ffe528efd6a /hd3 ext3 defaults 1 2
ln -s /hd3 ~/Desktop/hd3
Teda, neviem či som sa trafil, nechce sa mi spusťiť príkazman ln
.cize asi tymto su splnene podmienky pre to, aby hal?, gnome? chapal/-o ext3 oddiel ako vymenitelne medium a zobrazovalo jeho ikonu
A aj sa dynamicky vyvija, pred par dnami ma prekvapil po tom ako otvoril nove okno s diskom hned na to, ako som v fdisk-u ulozil zmenu particie.Disk vtedy este obsahoval stary suborovy system ktoremu som musel zmenit velkost. Ozaj zaujimave a neucelne chovanie.