externe disky
Externé disky idu celkom pekne dole, a kedze cena terabajtoveho externeho sa pohybuje na urovni gigoveho USB z pred troch ,alebo styroch rokov, chcem sa informovat, ze ako sa to vlasne s nimi pracuje.
Nejaky vyhliadnuty: http://www.alza.sk/SK/western-digital-my-book-d81726.htm
1. Vypisana kompatibilita - windows, mac OS. Bude problem s linuxom?
2. Ako sa s tim externym vlasne pracuje? Formatuje sa to ako bezny HDD? teda naformatujem tam jednu, alebo viac particii (napr. ext3), na ktore sa z windowsu nebudem vediet dostat, alebo to bude mat pristup ako flash.
Bezne zviknem najprv kupit a potom maturovat, ale neviem preco ma teraz napadlo najprv sa informovat ;)
vdaka za rady a vas cas
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
2. chova sa to ako disk, takze ano, viac particii, ext3 neuvidi win standardne a pod.
PS.: TB disk cez USB? Čistý masochizmus.
Masochizmom by bolo, ak by som tam mal nainstalovany soft.
Ale máš pravdu. Pre potreby archivácie menšieho objemu dát kde toľko nezáleží na rýchlosti je to lacnejšia a akceptovateľná voľba. A obvykle aj bezproblémová. Teda až na niektoré nepodarky čo si nevedeli vypýtať dostatočné napájanie alebo vyžiť s tým čo im podľa normy mohla dodať USB zbernica. No ale tie nepodarky boli obvykle lacnejšie USB šachty bez externého zdroja.
nevjem preco .......... nevjete poradit?
Nemam skusenost priamo s diskom (vid tvoj link), ale na mojom ext. USB disku (ext. sachta+obyc. disk) som nezaznamenal ziadny rozdiel v chovani od klasickeho disku (samozrejme az na to ze to figuruje ako USB zariadenie). Skusal som formatovanie NTFS, FAT32, EXT2, EXT3, zapis MBR, bootovanie, instalacia Fedora 10 Ubuntu 8.10 (chystam sa teraz na OpenSuse 11.1), particie, kombinovanie jednotlivych suborovych systemov na particiach, citanie/zapis vo Win$, OpenSuse 11.0,Feodra 10, Ubuntu 8.10. Proste no problem!
Ak software zariadenia nepozná použitý FS, tak s ním pochopiteľne nepracuje. Teda ak človek pichne taký disk do lacného DivX/XviD prehrávača, tak sa mu zobrazí obvykle len prvá primárna partícia s FAT(32). A ak to pichne do napr. Windos, tak mu to nezobrazí ExtFS, XFS a iné Linux alebo Unix like FS, podobne ako aj Apple nezobrazil ani NTFS v bežnej konfigurácii bez (existujúcich a dostupných) ovládačov.
Pohoda, ja som to pchal do všeličoho. Teda, až kým sa mi nezačali objavovať nejaké .exe na tom disku, vtedy som si spomenul že niektoré mallware likvidovali aj multimédiá keďže sa replikovali aj cez ASF.
:v najhorsom pripade to treba ponastavovat,
Skôr, doinštalovať ovládač súborového systému ak ho operačný systém nemá v štandardnej inštalácii. Čo windos rozhodne nemá. Bez toho nemáš čo nastaviť.
:ale rozchodit sa to bezne da
Samozrejme. Výnimkou sú tie blackboxy (lacné mpeg4 prehrávače) ale tie začínajú byť valcované linuxom. Sám čakám kým klesne cena za niečo také čo bude mať vga, net, usb host ale nehorí mi to.
vo win xp sa mi nainstaloval soft, ktory pouzivam pri odpajani tohoto disku. inak povedane, dam ze odpojit a on sa vyslovene ze "vypne".
tu v ubuntu pouzivam vlastne len prikaz umount na odpojenie. a nasledne ho odpojim od USB, ale on neni este tak vypnuty ako vtedy ked ho odpajam vo win xp.
chcel by som sa preto spytat, ci sa moze disk nejako poskodit, pripadne ci je mozne ho "vypnut" tak podobne ako v xp
dakujem za odpoved
Prikaz "zaparkuj hlavicky" chyba uz dlhocizne roky v stacku pre USB Mass Storrage. Teoreticky je mozne pouzit prikaz "vypni dodavanie elektriky na porte xyz" ale to je uz jednoduchsie ten kabel odpojit aj rucne. Vyvolany efekt je ten isty.
GNU/GPL Linux je distribuovany ako opensource, takze to mozes dorobit ak to potrebujes. Alebo si mozes zaplatit vyvoj kodu ktory by dorobil tebou pozadovanu funkcionalitu.
Ale ak sa chces len opytat ze ci to nie je hotove alebo ci sa to neplanuje dorobit ze by si sa prizivil, tak ta musim znovu sklamat. Disky ktore odmietaju zaparkovat hlavicky na zotrvacnik sa sice este stale daju zakupit, ale ten prikaz im nepomoze prezit tolko co diskom co ten zotrvacnik vedia pouzivat. Dizajn nepusti.
PS.: viem ze si sa len pytal, tak ako ja pred rokmi. Ale ja som sa s takym diskom stretol len raz., bolo to niekedy na prelome tisicroci. Ale odvtedy som zazil vela ludi co mali podobne problemy sposobene nezaparkovanim hlaviciek (jednoducho skrkli o platnu a data boli v haj..i). Tie disky boli podozrivo lacne. Ich zivotnost bola dana dizajnom technologioe odzrkadlujucim cenovu hladinu.
2. ALE chcel by som nieco rychlejsie a chcem sa opytat ako je to s FireWire diskami respektive najlepsie s eSATA (external SATA) diskami
ma FireWire aj vyssiu rychlost(realne) ale len menej zatazuje CPU, a ako je to s eSATA ??
nie su problemy s pripajanim (ci ich moje buntu rozpozna hned po zapojeni rovnako ako esb disk) ??
je to pre notebook MSI-GX600
chcel by som si kupit 3.5' skrinku pre IDE/SATA disky aj s USB aj s eSATA pripojenim, oplatí sa mi to ?? (mam doma pomerne dost IDE aj SATA 3.5' diskov)
Aké rýchle sú tie disky keď chceš zvýšiť rýchlosť?
boli kupovane do PC urceneho na upravu a export videa, takze budu z tych rychlejsiach, vyberal ich kamarat znaly veci
Hm, sú odvetvia kde diskové pole musí dať viac ako dá prenos z CPU do RAM na štandardnom PC.
ide o štandartné SATA 7500 otackove disky, nic ultrarychle ale neboli to ani najlacnejsie sunky
a bude eSATA/FireWire pripojenie fungovat hned po zapojeni ??
skrinka
+350 GB 7500 otackovy disk (nepoznam presnu specifikaciu ani znacku- asi WD)
Viac Ti na to neodpovie ani tvoj kamarát ktorý Ti tie disky kúpil.
a ty tu tiez vypisujes zbytocnosti o tom ze neviem co mam ale stale si mi neodpovedal na to ci to pojde plug and play(FireWire/eSATA) a ci to pojde rychlejsie(co asi pojde kedze pouzivam starucky 5400 otackovy disk)
dmesg, lsscsi, lshw, hwinfo, ... tie veci to nepovedia. rovnako ako napríklad hdparm -tT /dev/[hs]d?
:a ty tu tiez vypisujes zbytocnosti
vitaj do zbierky
:stale si mi neodpovedal na to ci to pojde plug and play(FireWire/eSATA)
plug'n'prey je záležitosťou daného protokolu a ovládačov karty, oplatí sa na to odpovedať?
:a ci to pojde rychlejsie(co asi pojde kedze pouzivam starucky 5400 otackovy disk)
Dobre, ak sa jedna o staručký 5k4 otáčkový disk ktorého rýchlosť je napríklad 80Mbps, tak po pripojení na FW800 bude jeho rúchlosť len o 20% menej ako celučické gigo. To je ako keby si tvrdil že keď si zoberiěš bicykel na dialnicu, tak pôjdeš na ňom rýchlosťou 120Km/h pretože tá rýchlosť sa tam bežne dosahuje.
Už vieš o akej blbosti točím?