Vyber distro
Potreboval by som daco jednoduche a kompatibilne s mojim HW aby som sa ma zaciatok v linuxe hlavne zorientova...
Mam notebook
procak Procesor AMD Turion™ X2 Dual-Core Mobile RM-72• 2,10 GHz, Mezipaměť L2 1 MB
pametovu 2 x 2 048 MB
graficku ATI™ Mobility Radeon™ HD 3450
za skore odpovede dakujem :)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
uvidis, co sa ti zapaci.
len prosim ta nedaj na reci, ze ta alebo ona distribucia je najlepsia. nic take neexistuje.
ak si netrufas instalovat, tak hladaj Live-cd, to sa neinstaluje, len spusta z cd.
nie su to vsetko iba linuxy, aj ked prevazna vacsina ano.
tak si vyber par distier z hora. tie su najpouzivanejsie, aj ked ta statistika nie je presna. nemusis skusat vsetky omg.
a moja rada znie: daj si distro, ktore ma nejaky tvoj kamos. skor ti poradi, ak si zaciatocnik.
Prostredie vyskúšaj čo viac sadne. Z tzv. veľkých KDE, ak len window manager tak skús IceWM či Fluxbox. Máš široký výber.
aktualna mandriva 2009 je vsak dost nepodarok :(
mandriva ma dobre MCC, velmi dobre. teda ak nahodou nepada 10x za den
okrem distrowatch mozes pozriet aj nasu databazu znalosti, tam su tie ktore sa na slovensku pouzivaju (akurat tam nie je zenwalk, lebo skywalker je lenivyyyyyyyyy) :)
AMD kupila Ati a oficialnymi test a vyvojovymi partnermi AMD pre Linux su SUSE (distro zadarmo OpenSUSE), RedHat(distro zadarmo Fedora) a najnovsie Canonical(distribucie Ubuntu/Kubuntu... *buntu)
v minulosti to bol;a aj Francuzska firma ManadrakeSoft, ktora sa zlucila s brzailkou firmou Connectiva a preto zmenila nazov na Mandriva(Manadrake+Connectiva)
Kedze AMD sa podarilo zvysit kvalitu Linux ovladacov Ati, ktore boli povestne svojou nekvalitou podpory pre Linux, tak ten HW je Linux friendly
najvacsi vydavatel Linux periodik Linux New Media
vydaval rebricek
Linux New Media Awards
a v kategorii Most Linux friendly Hardware vendor, bolo v poslednych rocnikoch 2005 a 2006 na 3. resp. 2. mieste za IBM a HP resp za IBM a pred Intelom
- 100 x bolo povedane, ze kombinacia KDE4 a Mandriva 2009 je viac nez "experimentalne" -> nevhodna na bezne pouzitie, a kto chce pouzitelnu MDV, nech si natiahne Gnome, alebo pouzije poslednu stabilnu verziu KDE3 ... tak nechapem co tu dookola tocite, ze MDV 2009 je totalny nepodarok, ked s Gnome (potazmo XFCE, Enlightenment ...) to je uplna pecka, podla mna na desktope skoda vracat sa k 2008.0 ... ale dobre
- ad Stano H., uz chapes?
pkotrcka (zav) yahoo (bdk) com
Nema urcite jenom vyhody, ale mne vyhovuje vic, nez (vlastne) sesterska Mandriva.
http://www.thecodingstudio.com/opensource/linux/screenshots/
tam je hromada distribucii s roznymi prostrediami.
inak najlepsie na otestovanie prostredia je stiahnut si nejake livecd a pustit to z mechaniky alebo vo virtualboxe
skusat aj gnome aj kde je blbost. vyber si jedno z nich a uvidis ze sa nic nedeje a slape to.
>http://packages.medibuntu.org/
>http://security.ubuntu.com/ubuntu/.
repozitare nepridavas do yumexu, ale "do yumu"
teda momentalne asi vystacis s jednym: rpmfusion (www.rpmfusion.org)
hlavne medium pre fedoru je DVD, pre ubuntu CD. 700MB je velmi malo, nevojde sa tam vsetko co treba ani nahodou - a navyse je tam velmi vela zbytocnosti.
fedora je odlisna od ubuntu pokial ide o poskladanie. obidve distribucie idu po nastaveni dobre.
nepoznam velmi fedoru, moje skusenosti su skor negativne, a tak velmi neporadim. ak by som mal niekomu instalovat alebo ubuntu alebo fedoru, instaloval by som niektore upravene ubuntu (mint, greenie, na starsi PC xubuntu...)
teoreticky mi najviac vyhovuje na fedore to, ze to nie je ubuntu.
proste iny pristup. zistis sam, ked skusis.
ja zasa nemam velmi skusenosti s ubuntu.. skor len take negativne - najdi si napr. prispevok s nazvom katastrofabuntu - to je moj nazor.
a nazor na fedoru (celkovo, nei len na f10) najdes mozno v pcrevue :-)
mozes sa na jabber ozvat.. je v podpise.
vela stastia.. ja idem spat zatial..
ono to je cele tak, ze ani v ubuntu nema film dovod sekat, takze to bude nejaky specificky problem a nikto ti nezaruci, ze to nebude robit ina distribucia (ci iny system - BSD, Windows, Solaris, ...).
ale za pokus takmer nic nedas.
filmy nesekaju, amarok (a vsetko ostatne) pouziva pulseaudio bez problemov (aspon ja to mam napevno nastavene bud na alsu alebo pulseaudio - od verzie 10 uz pulseaudio).
nevidim dovod skusat 9-ku.
http://www.my-guides.net/en/content/view/125/26/
skus zatial opensource ovladac a ked nebude vyhovovat, tak nahodis podla navodu.