nefunkcny mikrofon
Napada niekoho nieco co s tym? Rad telefonujem ... :)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Odporučam pohrať sa v aumix-e a alsamixer-i...
ale bud skus aumix:
1. From console mode /terminal:
Scroll down to "mic".
Press space and make sure the letter on the left side of the "mic" scale is RED "R", not Green "P"
2. From X-Windows:
Search the "mic" volume scale.
There is a square button on the left side of the "mic" scale.
Click this button using mouse and make sure the button turn into red, not green/other color.
včítane toho že pridaš igain, v aumixe by mal byť...
alebo sa pohraj s alsamixerom, a prideš na "mic" stlačiš tab a malo by ti nastaviť tento zdroj na nahravanie, ale pohraj sa aj s ostatnými kanálmi...
Najjednoduchšie je ked otvoríš konzolu napíšes
aumix
a udrieš enter.Ak aumix nemáš, nainštaluj si ho...
Nerozumiem sa do toho, ale ak som dobre pochopil moj notebook pouziva na graficku kartu nie opensource ale komercny ovladac, nepomohlo by mi to pri zvukovej karte? Ako mam do Ubuntu vrazit komercny driver ...?
Blbuntu 8.10 live: Akurat co som si poprepinal rezitare cez system/administration/software sources, ale bash-compettion by to malo poradit aj same.
PS zaujimalo ma to ze do akej miery je mozne konfigurovat system cez klikanie v pripade potreby. Zial, potreba nebola, takze neviem.
ale co mam potom ... nerad by som zas daco narval do terminalu o com nemam potuchy co je a ostanem este aj bez zvuku bo si tam zas daco poserem jak naposledy s Wifi ..
lebo podla vsetkeho sa jedna o dajaky textovy program ak to chapem a s tym uz vobec neviem...
Ano, ak zadas ten prikaz ktory to odporucilo a tak ako je potrebne. Vtedy budes mat pristupne aj tie volby co sa ti schovali pod reproduktorik, tlacitko s skrizenymi hnatami, ehm francuzakom a srobovakom. Mozno si len nepovolil mikrofon lebo si ho nevidel.
:ale co mam potom ...
To musis vediet ty, mozno aj to preco si sa vobec pytal.
:lebo podla vsetkeho sa jedna o dajaky textovy program ak to chapem a s tym uz vobec neviem...
Ano, jedna sa aj o textovy program. Mixer, to je ovladanie hlasitosti. A co sa s nim robi? Predsa sa v nom nosi uhlie z pivnice.
PS.: zaujimalo by ma ci ten mikrofon nefunguje len v tom problemovom skype alebo aj v normalnych programoch. Skys si otvorit system/Preferences/Sound a pohrat sa aj tam.
uz som sa s tym pohral davno, skusal som vsetky kombnacie a nejde. Zvuk bezi mikrofon nie, mam ho vsade pusteny na 100% a nejde. Nejde v Skype a ani v "zazname zvuku"
robi mi to co mi robilo po instalacii vo Windows, ked som vo Windows zmenil driver ide vsetko tak ako ma ...
Da sa do Ubuntu narvat komercny driver?
Nejako som stale nevidel odpoved, tak som este pridal otazky. Ale, mas pravdu.
- mikrofon je pichnuty do diery, ked sa restartujem do Win funguje bez problemov
- no neviem ako mam specialne nastavit aby sla aktivne ... mam len 2 jednu repraky (tie idu), druha mic.
- jedna sa o mikrofon za 150 aj zo sluchatkom a picha sa uplne normalne, to sluchatko s mikrofonom pouzivam na telefonovanie vo Win bez problemov.
Inak ak ten mikrofon funguje tak ako ma, tak to potom vyzera bud na ovladac ktory nenasiel na ktorom drote je mikrofon (a treba mu to povedat) alebo na zvukovku ktora sa sama prepne do napriklad stereo+booster cim vykopne mikrofon. Alebo sa moze jednat o skype ktore od vyroby odmieta zdielat mikrofon alebo milion inych chyb.
Co mas vobec za zvukovku, ako si prestavil systemove nastavenie zvuku a v ktorom programe to nefunguje?
Hod sem vypisy z tohto:
cat /dev/sndstat
cat /proc/asound/cards
arecord --list-devices
Neviem preco to neslo, ale pred par dnami som mal dajake aktualizacie ... a vsimol osm si tam nieco zo zvukom. Ked sa to nainstalovalo skusil som mikrofon a bezi to ...
preco to netusim ... ale ide :)