Zdravim vas mam taky problem momentalne pouzivam gOS vystriedal som uz vela distribucii , nehovorim ze gOS je dobry ale na kazdodennú prácu mi staci ,, Problem spociva vtom ze som si nakonfiguroval par priecinkov tak aby som ich obsah mohol upravovat a prezerat iba s právami roota , ale stvalo ma to ze ked som si ich otvaral s prikazom sudo ci gksudo priecinok sa mi dal otvarat istu dobu bez udania hesla , tak som hladal prikaz ktorim by som deaktivoval uz prihlaseneho roota , aby som znova pri prehliadani priecinka musel napisat heslo , som proste zaciatocnik , moja chyba je ze som si neprelozil presny vyznam prikazov co som zadaval , a toď : sudo password -l a podobne ide oto ze som asi deaktivoval hesla nielen na moj account ale aj roota , teraz mi pred prihlasovanim vyhadzuje hlašky ako " Your account has expired pleas contact your administrator" potom ďalej "The system administrator has disable your account" potom nabehne GDM a uz si mozem pisat hesla ake chcem ani jedno nejde ,, Je to uplne v passe? da sa stym este nieco robit? ďakujem za kazdu radu
jedine co ma napadlo je heslo na BIOS ale to zablokuje uplne pristup k pc ja chcem len aby nikto nemohol spustit single user mod (respektive upravovat grub menu)
da sa to ??
zistil som to ked sa mi samo od seba zmazalo heslo na biose, vymena baterie to vyriesila
inac heslo na biose mam
klikni na ten link co ti poslal kamarat ako odpoved hned pod tvojou otazkou. Najdes tam postup
Boot Linux into single-user mode
1. Reboot the machine.
2. Press the ESC key while GRUB is loading to enter the menu.
3. If there is a 'recovery mode' option, select it and press 'b' to boot into single user mode.
4. Otherwise, the default boot configuration should be selected. Press 'e' to edit it.
5. Highlight the line that begins with 'kernel'. Press 'e' again to edit this line.
6. At the end of the line, add an additional parameter: 'single'. Hit return to make the change and press 'b' to boot.
Brano:
Vo vseobecnosti plati, ak ma niekto fyzicky pristup k tvojmu pocitacu, tak ma pristup ku vsetkemu. Jedno z rieseni by mohlo byt sifrovat disk.
Ak by si ale chcel predist tomu, ze ti niekto nabootuje tvoj pocitac v single user mode, mozes nastavit GRUB tak, ze bude aj v single user mode pytat heslo na roota, pripadne mozes nastavit v GRUBe aj zavadzanie OS po zadani hesla.
## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
## password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret
ak som dobre pochopil ak to odkomentujem (to poslende password topsecret) v prvej sekcii (tam kde to je) tak byde pytat heslo (ktore je topsecret) pre vsetky grub entries v ktoych pridam parameter lock
opravte ma ak sa mylim
ale neviem ako nastavit aby si pytal heslo roota po otvoreni recovery modu(single user modu)
a nedalo by sa danu volbu upravit len proti editovaniu ??
to ta prihlasi ako roota rovno do konzoly
tam pomocou prikaz
passwd
zadas heslo rootovi alebo userovi (passwd menousera)a restart a HOTOVO
1. primontovat disk
2.zmena hesla
3.sync (to ti ulozi vsetko z cache do hdd)
4.restart
-u, --unlock
Unlock the named account. This option re-enables an account by
changing the password back to its previous value (to value before
using -l option), and by resetting the account expiry field.
staci? dufam ze ano