Instalovanie linuxu na laptop
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
osobne by som pomohol, no som daleko
skus instalaciu podla navodou va tejto stranke (pre novacikou aj v databaze znalosti by daco mohlo byt) pripadne
OSPRAVEDLNUJEM SA ZA REKLAMU na TU v sekcii zacineme s linuxom
no bolo by asi najlepsie sa to naucit sam,
inak ja som bezny user a nezaujiaju ma skryte zakutia LINUXu, potrebujem, to len na:
-kancelarsku robotu,
-graficke programy /ako gimp /
-samozr. I-net
-vypalovanie cd/dvd
-prehravanie cd/dvd
-nejaky email prgrm
-IM klient:alternativu miesto icq a skype
-nejaky pakovaci program
-strihanie a vytvaranie filmov
-ovladac na vtsavanu web cameru
driver na nokiu, usb flash disk
neni toho tak vela.
uz som si skusobne instaloval ubunru aj kubuntu, no mal som problemy s ovladacmi, skusal som poziadat o pomoc aj cez fora, den som cakal, kym mi daka dobra dusa odpisala, no nakoniec ta info bola tak vseobecna a pre zaciatocnika nepouzitelna, pri dalsom mojm dotaze mi napisal zasa niekto iny, uplne inu radu/ postup a mal som z toho hokej.
ktory linux si nainstalovat, ci UBUNTU, KUBUNTU, PCLINUXos, mandrivu....
poziadavky: chcem aby OS bol rychly, prijemne graficke rozhranie, pokial mozno, podobne mrkvo$oftu [zvyk je zelezna kosela :)]
diky za nfo chlapi
jedine z coho asi budes sklamany je ten driver na nokiu (mne funguje len ako mass storage device, ako usb-kluc)
ja som zastanca debian a ubuntu based distribucii a pre teba by asi najlepsie bolo to kubuntu (moj osobny nazor, pekne a uz ja celkom funkcne, tu je velmi dolezity tvoj pc (pri 2.8 GHz pentium IV a 2GB ram je uz skoro vsetko rychle, ak mas slabsi pc tak sa treba zmierit s horsim vyzorom - xfce,openbox...)
-na kancel → openoffice
-gimp,inscape,blender,picasa....
-prehliadace rovnake ako vo wine
-vypalovanie → brasero,K3B
-mail → thunderbird,kmail
-prehravanie → smplayer,kaffeine
-IM → pidgin,kopete....skype
-pakovanie → veeeeeela moznosti
-strihanie → kdenlive,kino,cinerella
-webka - moze byt problem (google casto poradi)
na forach sa ludia snazia poradit ale nie stale je tam niekto niekedy si treba na opoved pockat a ak vydrzis tak sa problem aj vyriesi
konkretne ake drivery ti nesli ??
Prudky nesuhlas pozi programy na pracu s mobilmi je gammu
MyGnokii - Gammu+ family
Free tools and software for cellular devices and phones
http://www.linuxos.sk/forum_pridaj_odpoved/15739/parent/130414/index.html
pravda ssi ho budes ovladat cez WAMMU
Wammu - Gammu GUI
http://wammu.eu/
je to SW povodne k Nokiam, ale dnes na nom bezi.. A napr. 6020 na ciskom kabli CA-42 ide po Linuxom po instralacii Gammu/Wammu hned(mozno treba nastavit komunikacny protokol) kdezeto vo Windows treba instalovat USB UARTdriver, potom ho nechat Windowsom preinstalovat,. potom instalovat driver ku kablu a az potom to ide
Urcite se zaklady nauc-budes nazavisly a to je k nezaplaceni. Vlastne postaci vedet, ze potrebujes na disku vytvorit "swap" a "/" oddily (ja bych si udelal i "/home" = dokumenty uzivatelu) ... naformatovat vse na Ext3 a nainstalovat linux... Pak uz snad jen zvladnout instalaci programu - v Ubuntu i Pclosu je synaptic, takze v poho. Zbytek poradi na foru.
Mozna pro Tebe bude jednodussi si ty distibuce stahnout, vypalit na CD a vyzkouset, jesti si budou s HW rozumet sami od sebe. Mne prijde Mandriva pomala (oproti Pclosu), ale klidne ji sam vyzkousej - Mandrivaci doufam potvrdi, at stahnes v 2008.x (neb je vyladenejsi). Tu na ktere Ti vsechno pobezi samo si na PC nech ... Casem si linux osahas a nebude problem zamenit distribuci za jinou.
Vzhled je v pohode - ja si upravil KDE takhle:
http://fileserver7.jpghosting.com/images/kalasm_ftl_b5cd0dcbfc9fbf3b86f809030a535925.png
ale upravit se da v pohod i Gnome - Cyron se do toho na mandrivackem foru pustil:
http://www.mandrivalinux.cz/nastaveni-gnome-1-dil-zakladni-nastaveni