Instalovanie linuxu na laptop
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
osobne by som pomohol, no som daleko
skus instalaciu podla navodou va tejto stranke (pre novacikou aj v databaze znalosti by daco mohlo byt) pripadne
OSPRAVEDLNUJEM SA ZA REKLAMU na TU v sekcii zacineme s linuxom
no bolo by asi najlepsie sa to naucit sam,
inak ja som bezny user a nezaujiaju ma skryte zakutia LINUXu, potrebujem, to len na:
-kancelarsku robotu,
-graficke programy /ako gimp /
-samozr. I-net
-vypalovanie cd/dvd
-prehravanie cd/dvd
-nejaky email prgrm
-IM klient:alternativu miesto icq a skype
-nejaky pakovaci program
-strihanie a vytvaranie filmov
-ovladac na vtsavanu web cameru
driver na nokiu, usb flash disk
neni toho tak vela.
uz som si skusobne instaloval ubunru aj kubuntu, no mal som problemy s ovladacmi, skusal som poziadat o pomoc aj cez fora, den som cakal, kym mi daka dobra dusa odpisala, no nakoniec ta info bola tak vseobecna a pre zaciatocnika nepouzitelna, pri dalsom mojm dotaze mi napisal zasa niekto iny, uplne inu radu/ postup a mal som z toho hokej.
ktory linux si nainstalovat, ci UBUNTU, KUBUNTU, PCLINUXos, mandrivu....
poziadavky: chcem aby OS bol rychly, prijemne graficke rozhranie, pokial mozno, podobne mrkvo$oftu [zvyk je zelezna kosela :)]
diky za nfo chlapi
jedine z coho asi budes sklamany je ten driver na nokiu (mne funguje len ako mass storage device, ako usb-kluc)
ja som zastanca debian a ubuntu based distribucii a pre teba by asi najlepsie bolo to kubuntu (moj osobny nazor, pekne a uz ja celkom funkcne, tu je velmi dolezity tvoj pc (pri 2.8 GHz pentium IV a 2GB ram je uz skoro vsetko rychle, ak mas slabsi pc tak sa treba zmierit s horsim vyzorom - xfce,openbox...)
-na kancel → openoffice
-gimp,inscape,blender,picasa....
-prehliadace rovnake ako vo wine
-vypalovanie → brasero,K3B
-mail → thunderbird,kmail
-prehravanie → smplayer,kaffeine
-IM → pidgin,kopete....skype
-pakovanie → veeeeeela moznosti
-strihanie → kdenlive,kino,cinerella
-webka - moze byt problem (google casto poradi)
na forach sa ludia snazia poradit ale nie stale je tam niekto niekedy si treba na opoved pockat a ak vydrzis tak sa problem aj vyriesi
konkretne ake drivery ti nesli ??
Prudky nesuhlas pozi programy na pracu s mobilmi je gammu
MyGnokii - Gammu+ family
Free tools and software for cellular devices and phones
http://www.linuxos.sk/forum_pridaj_odpoved/15739/parent/130414/index.html
pravda ssi ho budes ovladat cez WAMMU
Wammu - Gammu GUI
http://wammu.eu/
je to SW povodne k Nokiam, ale dnes na nom bezi.. A napr. 6020 na ciskom kabli CA-42 ide po Linuxom po instralacii Gammu/Wammu hned(mozno treba nastavit komunikacny protokol) kdezeto vo Windows treba instalovat USB UARTdriver, potom ho nechat Windowsom preinstalovat,. potom instalovat driver ku kablu a az potom to ide
Urcite se zaklady nauc-budes nazavisly a to je k nezaplaceni. Vlastne postaci vedet, ze potrebujes na disku vytvorit "swap" a "/" oddily (ja bych si udelal i "/home" = dokumenty uzivatelu) ... naformatovat vse na Ext3 a nainstalovat linux... Pak uz snad jen zvladnout instalaci programu - v Ubuntu i Pclosu je synaptic, takze v poho. Zbytek poradi na foru.
Mozna pro Tebe bude jednodussi si ty distibuce stahnout, vypalit na CD a vyzkouset, jesti si budou s HW rozumet sami od sebe. Mne prijde Mandriva pomala (oproti Pclosu), ale klidne ji sam vyzkousej - Mandrivaci doufam potvrdi, at stahnes v 2008.x (neb je vyladenejsi). Tu na ktere Ti vsechno pobezi samo si na PC nech ... Casem si linux osahas a nebude problem zamenit distribuci za jinou.
Vzhled je v pohode - ja si upravil KDE takhle:
http://fileserver7.jpghosting.com/images/kalasm_ftl_b5cd0dcbfc9fbf3b86f809030a535925.png
ale upravit se da v pohod i Gnome - Cyron se do toho na mandrivackem foru pustil:
http://www.mandrivalinux.cz/nastaveni-gnome-1-dil-zakladni-nastaveni