apache + ftp
chcem sa spytat ako by sa dalo nakonfigurovat ftp (pouzivam proftpd) aby sa dalo cez neho pristupovat k htdocs na apache (virtualhosty). Nejde mi ani tak o nastavenie samotneho ftpcka ako o ownerov/groupy a celkovo prava.
Tu je to, co viem:
V apache pouzivam php so safe modom, cize owner subor musi byt user apache Proftpd ma usera ftpuser a groupu ftpgroup
Jedina vec co ma napada je dat ownera apache a groupu ftpgroup a nastavit chmod na 770, to by bolo relativne ok. Problem nastane, ked cez ftp uploadnem subor, automaticky dostanes ownera ftpuser (nie apache ako potrebujem kvoli safe modu) a groupu ftpgroup. A druhy problem ked do webdiru nahra subor webserver (napriklad php upload), tak owner je apache aj groupa je apache a je nemozne editovat/zmazat subor cez ftp.
Tato vec sa mi deje uz nejaky cas vzdy som to tak trochu ignoroval a vzdy ked bol problem tak som len dal chown apache:ftpgroup webdir -R a chmod 770 webdir -R.
Viete mi poradit nejaky lepsi sposob ako to vyriesit?
Vopred pekne dakujem.
Kveri
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
chown ftpuser:apache /var/www/* -R
chmod 770 /var/www/* -R
da sa to aj elegantnejsie? Napriklad cez nejaky proftpd modul, ktory nastavuje groupy a prava uploadnutych suborov (groupy asi tazko, kedze groupy moze menit len root [a groupa wheel] a proftpd je user ftpuser).
Dik