Ako nastaviť rozlíš.1360x768 LCD-home PC
2./ SUSE zamrzne boot, ak štartujem z GNOME (v KDE liveCD nabehne).
3./ MANDRIVA zamrzne boot pri štarte z KDE (v GNOME liveCD nabehne).
Kde robím chybu?
4./ Pochopil som správne, že na prastarý NB - P100, 8MB RAM, 4GB HDD, 4MB VGA integr., len s FLOPPY (bez CD ROM), okrem Win95 už nedám žiadny novší LINUX? (Ide mi o možnosť ikonoidného OS, lebo, povedzme si úprimne, prostredie komunikujúce so mnou na báze piktogramov, je vlastne relatívne univerzálne zrozumiteľné a nie je nutná znalosť množstva špecifických skriptovacích príkazov.)
Ďakujem pekne za každú konkrétnu radu.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. Mandriva 2008 potrebuje na inštaláciu v text mode min. 32 MB, na grafickú inštalácii môžeš zabudnúť. Podobne to bude pri všetkých súčasných distrách.
4. ak máš len floppy skús:
kolibrios
2. a 3. raz nabehne a raz nenabehne LiveCD a máš len floppy? To je ešte zaujímavejšie ako ako používanie Win95
P.S. vďaka, mrkám na ten KOLIBRIOS.
Môžem tak akurát vyfúknuť 1vtip: Mladoženáč dojde natešený domov a od dverí volá; ženuško, pojď, zahrajem si na zaječí fuky.. a co to je??.. no, já ti ho tam fouknu a ty zaječíš...
niekam si ho odzalohuj
a pridaj tento riadok:
Section monitor
modeline "1360x768@60" 60.0 1024 1048 1184 1360 768 768 768 768 -vsync -hsync
Potom by sa to uz malo dat vybrat.
Inak je to z prveho linku z google.
to ja som mal notebook s P166 a 64 MB RAM, tak tych 8 je teda sakra malo.
Ta baterka bola perfektna, velmi pohodlne drzatko na notebook.
PS.: ale mne islo o xterminal na ktorom mozem zobrazovat aplikacie z ineho stroja.
Tak som myslel, či by sa pradedeček z r.1995 nedal ešte nejako zmysluplne využiť - ako vidím, asi pre túto dobu už nie...Totiž, výbava je len taka, ako som už vyššie opísal, teda ani dock.stat.nemá.
Úprimná vďaka za pomoc.
Inak, ta RAMka, nemas fotku, resp. neplanujes kuknut na linuxfest? mozno by mi isla do tj haraburdy. Ma nejake velmo divne pametove sloty.
Foto nemam a teraz zrovna nie som v stave to rozoberať a fotiť (vlastne ani netušim, kam som tu RAMku švacol....); najdem, ked nebudem hľadať-ozvem sa pre WlaSaTy.
LINUXfest: Nechcem "strašiť" tam, kam nepatrím (som 10ročný windowsák-amatér=žiadny supermacher, teda iba na slušné osobné domáce používanie, s LINUXom koketujem niekoľko rokov no nikdy som nešiel solídne do hĺbky-teda nič moc a krom toho ja som starý deda-penzista tak tam nemám čo hľadať..)
Inak na tomto fóre som vydržal rekordne dlho-po dlhých mesiacoch som naďabil na slušné fórum; nech vám to riadne dlho vydrží .
ohladne tej pamete, tak som na tom podobne. Kdesi to mam aj nafotene ze ako to vyzera, ale nevies kde? Harddisky s datami mam po niekolkych pocitacoch.
P.S.: RAMky som našiel, ale čas sem budem mať až večer, tak dovi...
Ale k tym RAMkam, ak nesli Tebe, nepojdu ani mne. Jedine Ti mozem pozicat docking CDROM aj s disketou zeby si tam skusil Deli. Ak sa tie dva NB nelisili :)
Môj NB je Compaq Armada 4110 (síce je v ňom winco 95-OSR2, teda na FAT32, ale ho nepouživam, lebo sa to aj tak šeredne zadrháva -chcel som ho darovať na hranie-nácvik vnukovi, ale takto to nie je ani dar...), osadený je FPM RAM 8MB Form Fact.SO DIMM 84-PIN. 2slotíky sú voľné. No a tieto prinesené RAMky sú asi z 4500 alebo 5000ky (???) ARMADy: 16MB 2MX8 EDO 3,3V (2kusy) a 1ks je COMPAQ 262260-002 EDO, popísaná je ako 16MB, ale mne sa, vzhľadom na menšie integrované bloky, javí ako 8MB.Všetky RAMky majú 68x25mm, v jednej tretine medzi kontaktami žliabok (kontakty spočítať je nad výkon mojich očí). Tak si to môžeš posúdiť. Ale áno, aj rovnaké typy ( NB compaq) sa líšili vnútorným prevedením.
No a ja hľadám kúpiť nejakú funkčnú VGA 256MB, nVidia na AGP, na rychlosti nezáleží (hráč nie som), ale nadovšetko s pasív.chlad.=tichú (dočasne používam nV 4 MX 4000 aby som aspoň videl, že monitor mám..). Keby niekto niekedy o niečom podobnom zvedel, prosím echo.
...zeby si tam skusil Deli=čo je Deli? LIN.distr.? (pozeral som ten KolibrikOS, tak podľa toho dema aspoň, je to niečo geniálne).
ale zaujimalo by ma ako by sa na tom citil menuet os,
Na starý stroj asi v.0.85 alebo 0.85D (?).
Bolo by mi aj poučné vyskúšať ešte niektorých z týchto "kolibríkov" (túha po poznaní je silnejšia než ja), no inak som rozhodnutý ostať pri W95 (v noci som nakukol do ešte jednej diskus.kde si mal skutočne zaujímavý dialog s kolegom práve na takúto tému-"starciPC"), alebo keby som niekde zohnal patričnú RAMku, tak "hráčske pole" by sa dalo rozvinúť lepšie.
Ale k tej armade od compaq-u, tak jako s tou docking station co ma aj cdrom?
Ale k tej armade od compaq-u, tak jako s tou docking station co ma aj cdrom? = nepochopil som; prosím, konkretizuj.
Ďakujem.
www.minix3.org
zakladny textovy rezim by mal ist..
1/ Mylne som uvažoval, že mám LCD-monitor; kvôli zrakovej slabosti ako monitor k PC používam 32" LCD HD-TV ktorý má aj vlastný analóg.PCvstup. Teda značkový HDTV používam aj ako PCmonitor. Asi preto ho OS mylne detekoval ako CRT noname monitor. Pri inštalácii bolo treba ručne zvoliť LCD/formát/rozlíšenie/test (overenie nastavenia)-presne podľa povolených parametrov v rámci tolerancie udávanej výrobcom TV. A problém s rozlíšením spomenutým v nadpise tohto fóra u MDV v mojom prípade pominul (ostáva naďalej u SUSE a Ubuntu - nevyriešil to ani môj dobrý známy, starý linuxák, nechápavo krútiac hlavou...).
2/ Externé partície HDD (aj USBflash) linux nechce načítať-undef.error hlási; pod Wincom je nevhodné jednoducho vypnúť-vytiahnuť externé jednotky (zrejme OS Win tam niečo zapíše a rezervuje pre seba, čo Lin potom poctivo rešpektuje-na zamyslenie pre programátorov: Možno by Lin nemusel byť až tak fair voči Win..). Treba riadne použiť BEZPEČNÉ ODSTRÁNENIE HW pri odchode z Win; po takomto odpojení partície ich Linux načítava bez problému.
3/ Pri inštalácii MDV 2009.0 aj .1 je pri voľbe prostredia KDE-GNOME-INÉ mýliaca info práve slovo INÉ (núti k dojmu, že KDE-GNOME už nebude možné, ale niečo INÉ); nazdávam sa, že v budúcnosti by bolo dobré toto slovo zmeniť na MOŽNOSTI (pretože na ďalšej strane sú potom naozaj ďalšie užitočné MOŽNOSTI).
DOTAZ: Je COOKER programom na tvorbu inštalač.balíčkov .rpm? Je zvládnuteľný "normálnym konzumentom Linuxa"? (bežne logickým=ani truľo, ani supergénius-niečo uprostred).
PROBLÉM MDV 2009.1 (Spring): Po upgrade 2009.0 na 2009.1 (ostávam na Ext3) sa stratila audio-znelka po boote aj pri vypnutí OS. Inak audio ide v hudob.programoch, dokonca i Skype sa podarilo "rozchodiť" (karta SBLive 5.1).
Ale u známeho (karta INTEL 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller = presná identifikácia aj u MDV) je audio totálne mŕtve. Nemý je 2009.0, aj Spring na Ext4. Síce som našiel na anglic.fóre MDV možné riešenie, ale zdá sa mi nemožne ťažké (možno som nie celkom porozumel..) - čo robiť s touto audio-kartou?