root v Ubuntu
Chcel by som sa spytat/dozvediet o tom, ako to je s pravami v Ubuntu. Paci sa mi to, ako to funguje napriklad v Debiane a vo vacsine inych distier. Ked chcem napriklad instalovat soft, pyta si to heslo pouzivatela a nie roota. A ked zakazem spravu systemu ostatnym uzivatelom okrem roota, tak s beznym uzivatelom nic nespravim. Napriklad pri instalacii softwaru ma to nikam nepusti.
Chcel by som, aby to fungovalo nejak tak ako na Debiane...aby pytalo heslo roota. Da sa to nejak dosiahnut?
A mohla by mi nejaka dobra dusa povedat, preco to Ubuntu riesi tak, ako to riesi?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
ak chces aby sa prepinalo cez su, tak sa to da samozrejme nastavit.
sudo passwd root
sudo funguje nejak tak, ze po instalacii Ubuntu som ja (uzivatel zadany pri instalacii), da sa povedat rootom. V nastaveniach sudo potom mozem definovat, co ktory uzivatel moze a co nemoze. Zadava sa heslo uzivatela, nie roota. Je to taky prechod..nieco medzi klasickym uzivatelom a rootom.
Chapem spravne?
Pytam sa, je bezpecne nedavat v Ubuntu heslo na roota? Dajme tomu ze nainstalujem Ubuntu a ficim na pouzivatelovi, ktoreho som vytvoril pri instalacii, avsak "sudo passwd root" nepouzijem....nemohol by sa potom hocikto prihlasit ako root? Bez zadania hesla?
Do konzoly napíš sudo -i (a zadaj heslo)
Graficky: gksu -u root (prikaz) -- pre gnome
gksu nautilus
Dalo by sa to? Nasiel som aj balicek sudo, ale po jeho odinstalovani by mi z ubuntu zostala asi len konzola :-D ma to vselijake divne zavislosti.
hore som napisal na to riadok.
btw dalsia moznost je namiesto su pouzit sudo -s
To sudo mi je zatial nejako nesypmaticke, mozno ked o Linuxe budem vediet viac...som zvyknuty na su, to uz teraz ide ako som vytvoril heslo na roota...este to heslo..
Ak by bol iny dovod, tak nech sa paci. Ale sudo bolo vyvinute na to aby bola hierarchicka uroven spravy a uzivania systemu a aby bolo mozne mat uchovany audit jeho pouzivania alebo zneuzivania.
Inak, len odpisanie na tuto otazku zabralo viac casu ako vytvorenie obycajneho konta ktore eliminuje falosnu potrebu zmeny autorizacneho modelu.
Ale, nech sa paci. PAM, sudo a su su krasne zdokumentovane.
Inak vidim ze sa vyznas..chcel by som sa ta spytat, co povazujes za lepsie..sudo, su?
A mam nastavovat na roota heslo v Ubuntu? Nehrozi nebezpecie root bez hesla..?
Dakujem
nie.
ano.
Tvoje otazky nedavaju zmysel.
mozes ich preformulovat?
No a dalsia otazka je...po instalacii Ubuntu je potrebne pre bezpecnost nastavit heslo pre roota prikazom "sudo passwd root", alebo to nieje v Ubuntu potrebne?
Povedz mi prosim Ta aky je rozdiel medzi povolenym a zakazanym kontom?
Mozno potom ja pochopim preco je potrebne mat aktivovaneho roota. Mozno je to preto ze mas centralne spravovanie autorizacie na specializovanom servri a potrebujes na stroji vykonat udrzbu systemu bez pripojeneho sietoveho kabla. Ale to neguje moznost pouzitia LiveCD.
Alebo si chces len pokecat.
Nie nebudes.
sudo su
??mas hned root konzolu az kym ju nezavries/ukoncis