Totálna lama=neviem spustiť Linux
som úplný začiatočník, nový PC a mal by mať nainštalovaný Linux, všetko prebehne a dostanem sa do root znak localhost, zadám sudo lebo nemám pass a vyppíše mi znaky niektoré v zátvorkách a niektoré nie , neviem si s tým rady čo robiť ? dik
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
to ze sa dostanes do root som celkom nepochopil ako sa tam dostanes ?? a naco vlastne ??
a preco zadavas usdo ak uz si root ?? sudo pridava prava roota
pridaj viac info o tom co robis co mas a co chces robit
root znak localhost / hranatá zátvorka mriežka a bliká kurzor
Je tam Linpus linux
dal som startx a nič
dal som man X a vypísalo že no manual entry for X
Uz by mohol firmam niekto povedat, ze sa linuxu nemusia bat, a ze monerne distribudie idu na vacsine normalnych PC, tj. pokial tam nedaju kadejake kusky HW z mongolska tak by to malo ist bez potreby hladania a trapenia sa...
no ma to par malickosti, ktore su fakt... napriklad ziadna podpora pre sk/cz klavesnicu, ziadne X, ziadne prostredie...
ale ma to MC! :)
Mozno to vsetko sponzoruje MS aby odradila ludi od linuxu....:D
Nabuduce si vsimni o com tocis.
mal som taky acer, robil som s tym.
Samozrejme ze Linpus ma aj normalne vydanie a clovek ktory si ho nainstaluje ma distribuciu vhodnu na vsetko mozne a vsetko pekne v grafike. Ale to nie je tento pripad.
Saving to: `LinpusLinux9.6.iso'
Ano, instalacne dvd. bol si na ich domovskej stranke?
PS.: este stale sa vyjadrujes k veciam o ktorych nemas ani sajn? Normalne mam chut pre zmenu stiahnut a vyskusat tuto verziu distribucie tak ako som to urobil s ubuntu ze by som aspon odhadol pracu na greenie.
Ale zaujimalo by ma kto vsetko by isiel reklamovat televizor pretoze sa mu nezmesti do obyvacky? A kto naozaj vyskusal tu distribuciu o ktorej tu vsetci rozdavaju rozumy, kto v nej vyskusal balickovaci system? To ze Acer instaloval minimalnu verziu je jeho vec, ale to ze niekto zahodil ten pribaleny papierik kde malo byt "ako nahodit grafiku z internetu", to je vec druha.
Bezdovodne nadavat na niekoho je lahke a svedci to len o jednej veci.
Ako som uz vyssie napisal, Linpus je jedna z distribucii Linuxu, zapisana napriklad na distrowatch.
Vyvija komercny operacny system.
Na niektore notebooky niektorych znaciek sa instaluje 180MB velky system bez grafickeho prostredia. Ci je to minimalna instalacia, defaultna alebo aka, to neviem. Ci sa instaluje z CD, z DVD ci cohokolvek, tak to neviem.
Instalacia na tychto notebookoch moze mat pribalene medium, kde je ta ista distribucia aj s grafikou a programamy. Ale ako si clovek bez hlbkovych znalosti nastavi z pre neho nepouzitelneho systemu plne pouzitelny system so vsetkym co potrebuje? Bude citat manualy? Mozno...
prehodenie linpusu na plnohodnotny linpus je vsak jednoduchsia a rychlejsia. Taktiez prehodenie na inu distribuciu, ako je ubuntu, opensuse alebo cokolvek ine.
A teraz mi prosim ta povedz, s cim z toho nesuhlasis a preco na mna utocis. Za to, ze som svojmu menovcovi poradil? Za to ze som sa snazil pomoct a pomaham tak aho hocikto iny v tomto prispevku?
Ja neutocim na teba a ani nechcem na teba utocit. Viem ze mas viac technickych skusenosti, mozno sa lepsie vyjadrujes, no ja som len bezny clovek, ktory sa snazi poradit - a ak ja nieco neviem, tak som rad ked poradi zas niekto mne.
limpus? to je dobre tak na dve veci... na magorenie ludi ktori si myslie ze je to linux a na prehodenie na normalnu distribuciu...
Ale vidiim ze s nou nesuhlasis ani ty kedze si ju prave poprel.Ozaj, to Aušus naozaj nedodava ten jeden prikaz na papieri, ten ktorym sa doinstaluje zvysna cast systemu? Lebo v tom pripade je to dost zavazny namet na sankcionovanie predajcu. Ano, bez toho prikazu nie je mozne overit funkcnost produktu a manual musi byt papierovy. Je to tvrde, ale zakon plati aj v tomto pripade a Linux nema trpiet vyjadrovanim brigadnikov "ale ved to je len...".
linpus je na dve veci - na magorenie ludi: kolko ludi si uz dali windows kvoli tomu, ze videli aky je "ten linux"? ze je to len nejaky prikazovy riadok, alebo rovno ze je to stary kram ako dos? a kolko ludi sa o tom dalej dozvedelo? firmy ktore instaluju linpus tak ako ho instaluju asi vedia preco to robia. vsak keby kazdy daval linux s plne nastavenymi vsetkymi ficurkami, kto by si tam potom daval windows? asi by sa to moc microsoftu nepacilo, a ten je zozmluvneny s asi kazdym vyrobcom notebookov.
okrem toho napriklad taky acer ma rozne "spesl ficurky". myslis, ze maju plnu funkcnost v linuxe? predstav si notebook s nejakymi COOL tlacitkami v dobre nastavenom systeme, v ktorom sa da pisat, ide net atd. vsak by sa stazovali ze im to nejde a ze je notebook nafigu, keby tam bol nainstalovany linux tak ako sa patri.
druhy bod, prehodenie na normalnu distribuciu. to bolo myslim tiez napisane a napisal som to aj teraz
inak zaujimalo by ma preco sa tu chces so mnou hadat, ked mame rovnaky nazor. alebo ty ho mas este rovnakejsi?
P.S.: všetky invekcie príjmam ....
a podla mna predavat holy pc je vyhodne, teda najma pre linuxakov, lebo ak aj chcu mat windows tak si ho nainstaluju ako oni chcu a kam chcu
zakladatelovi topicu by som odporucil si precitat clanky pre zaciatocnikov tu na linuxos.sk (otazky novacikov sa to vola) a potom serial Průvodce Linuxem na linuxexpres.cz
Hlásateľ hlási na stanici do rozhlasu: "Ľudia, našli sa takéto stratené kľúče ..."
A začal s nimi hrkať do mikrofónu ...
:-) :-)
stano: ja som zacinal rovnako ako ty, teda takmer rovnako. zaklad je vybrat si dobry system a tam ide vsetko hladko, vacsinou lepsie ako vo windows.
inak Brano a Tommy kedysi dost pomahali so slovenskym greenie, co je zlepsene ubuntu, a akosi na to obaja zabudli... co s nimi? :)
P.S.: všetky reakcie príjmam ....
----------------------------------------------------------------------------------------------
Cize stiahnut Greenie.iso a vypalit ho na cd, a podla moznosti ist dokumentaciou/manualom ze co robit a ako zacat :)
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ked sme uz inac pri tom, autor threadu spominal ze je zaciatocnik a nevie jake distro mozno, tak by sa hodilo porovnanie linuxovych distribucii
inak ta databaza znalosti... planujem tam pridat aj screenshoty. snad to bude potom este lepsie...