Pridanie HDD
Mam doma "novy" HDD ale neviem ako ho spojazdnit. (to "novy" mam na mysli ze uz bol pouzivany a nieje este zformatovany)
Moj normalny HDD je S-ATA a ten "novy" je ATA ktory ma spolocny kabel s DVD-Romkou...(To snad nevadi)
Chcem sa opytat ze ako mam nahodit ten HDD aby mi isiel.. chcem na neho nainstalovat totiz windows lebo ho potrebujem na pracu...
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
zapojiť ho (dip v polohe "cable select") a ak ho už máš zapojený, tak spustiť inštaláciu WinXP a vybrať možnosť inštalovať XP na ten disk, a pokračovať podľa instal inštrukcií.
Nezabudni, že ti Windóze prepíše MBR a musíš opraviť Grub.
Postup tu je v Databáze znalostí. veľa štastia.
:-)
na HDD a CDROM. Ak bola doteraz sama CDROM, bola nastavená zrejme na master /M/
Ak pridáš HDD a nastavíš ho na master, musíš prepojku na CDROM dať na Slave /S/
Ďalšia možnosť je obidve zariadenia nastaviť na CS /cable select/ a systém si ich sám zaradí podľa umiestnenia na kábli. Označenie týchto pinov býva na plechu HDD, alebo CDROM nad konektormi. Teda, ak
potrebuješ dať napr. "cable select" spojíš prepojkou piny pod sebou v potrebnej pozícii. Odčítaj si to zprava /zľava/ podľa tých vytlačených čísel na plechu.
Potom skontroluj v biose, či systém zariadenia našiel.
Ďalej vznikne problém, že buď inštalačka windows, alebo sám musíš partíciu na tomto disku ožnačiť
na aktívnu, kvôli zavádzacím súborom Windows a ten zároveň zruší zavádzač linuxu a naordinuje sa tam len
zavádzač Windowsu, teda nebudeš vedieť spustiť linux /dá sa to potom opraviť/, ako uviedol dodoedo.
Doporučujem, aby si to robil postupne a vzniknuté problémy zase konzultoval.
nejako neviem ako mam teraz zapnut terminal... mam instalacne CD na Ubuntu ale netusim kde je terminal. prosim o radu.
je to Live CD ??
tak mohol by si mi prosim ta napisat kde ho zozeniem? nechcem moc hladat lebo este zozeniem nespravne nahodou...
https://help.ubuntu.com/community/LiveCD Po napálení ho použiješ podľa 1. variantu opravy Grub.
Veľa štastia.