Správny výber Linuxu
Tak chcel by som sa Vás opýtať aký Linux by som si mal dať keď mám taký NB
Procesor: Intel® Core™2 Duo CPU P8400 @ 2.26GHz
Pamäť (RAM): 4,00GB
Grafika: NVIDIA GeForce 9300M GS 512 MB
Počul som, že sú aj 64 bitové Linuxi a tak aby som nemal 2 GB len pre srandu tak by som chcel 64 bitoví.
Mal by to byť Ubuntu preto lebo iba v tom som zatiaľ pracoval (8.04), ale zdalo sa mi to dajaké iné ako keď som videl na Youtube.
No ako ste už asi zistili tak mám Notebook a tak by som chcel aby mi na ňom fungovala Wifi, WebCamera, FingerPrint, TouchPad, HotKeys, a ostatné veci.
Plusy, ktoré by som chcel aby tam fungovali tak to je MS Office 2007, to by som už aj nejako spojazdnil, ale potrebujem aj Photoshop CS3 a výší aby sa na tom dalo rozbehnúť a to je tak všetko čo používam hry bohvieako nehrávam už skoro vôbec.
Tak akú architektúru Linuxu by som si mal sosnuť (Ak si myslíte, že 64 bitové sú chybne ako je to vo Win tak sa aj zmierim s 32)
Bol by som Vám strašne vďačný keby ste mi pomohli, lebo ja to s Vistou nevydržím proste z XP sa to ešte dalo, ale Vista proste for ever. OMG)!
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
rozchodenie MS Office ci Photoshop nezalezi az tak moc na distribucii, to je skor vecou WINE a jeho "kamaratov".
ak chces vyskusat nejaky system, mas ich zopar. niekto Ti povie Fedora, niekto Opensuse, niekto Ubuntu (ja poviem Greenie :P)... pozri nasu databazu znalosti:
http://linuxos.sk/KnowledgeBase_show_entry/193/index.html
,lebo som čítal že ich je viac a chcem aby môj NB nebol obmedzovani akože by mi nešlo FingerPrint a pod...
poradim ti vytukaj si do googla produktove oznacenie tvojho notebooku a pozri sa ci sa nespominaju vo forach problemy s ovladacmi (ich dostupnost) na dane zelezo. popripade popozeraj stranky ktore sa venuju kompatibilite danych kusov zeleza s linuxom.
drzim palce v dalsom linuxovani.
P.S: ak mas pocit ze som ti neodpovedal na otazku, tak mozno je to preto lebo niesom technicka podpora :) ale na to prides casom.
asi si ale myslel mirrori. a ci stiahnes to iste CD z bratislavy alebo z kosic, to je uplne jedno
Tieto dva programy su nativne pre windows, nie pre linux.
To ze niektore windows-only programy bezia cez Wine je taky maly zazrak alebo skor demonstracia toho ze je to technologicky mozne, ale je to uplne bez zaruky. Nemal by si od toho nic ocakavat. Ked ti to po nejakej aktualizacii alebo v dalsej verzii alebo na inom pocitaci prestane fungovat, toto je normalny stav pri pouzivani Wine.
Moja rada
- alebo zostan u XP + MS Office 2007 + Photoshop CS3
- alebo prejdi na Linux + OpenOffice/... + Gimp/Inkscape/...
- alebo virtualizuj XP vo virtualboxe
Použiť (raz alebo na vyriesenie konkretneho problemu) Win32 aplikaciu vo Wine je 100% v poriadku
Pužívať (na seriioznu pracu) Win32 aplikaciu vo Wine je koledovanie si o problémy
Ked sa ma niekto linuxu neznaly opyta ci sa daju spustat windowsove programy v linuxe odpovedam NIE. Ked chces pouzivat windowsove programy, pouzivaj windows.
Ak pracujes v Photoshope, ani nevidim moc dovod prechadzat na Linux. Ak si sa len zacal zaujimat o grafiku, a este v Photoshope toho vela nevies, vedz, ze existuje pre Linux program Gimp (nie vsetko s grafikou sa toci okolo photoshopu).
Myslim ze Office 2007 by cez Wine mohol ist, ale v Linuxe mas aj OpenOffice. Ale to uz tu niekto pisal.
Byt tebou, skusim Ubuntu, Greenie, a ak nebude ficat nieco, ako ma, skusil by som este Mandrivu 2009 (mala by mat dobru podporu pre notebooky).
t.j. ak máš pri sebe originál inštalačku Windows XP (najlepší Windows všetkých čias, aj pred potopou) tak neváhaj, nainštaluj si 64-bit Linux (Fedora, Ubuntu, SuSe a pod) a spusti XP virtuálne, je to pre teba najlepšie riešenie, ktoré sa na Linuxoch používa najbežnejšie, lebo bez akýchkoľvek problémov do toho virtuálneho Windówzu pridáš akýkoľvek program určený pre Windows.
Nezabúdaj na to...
:-)
Ale ty máš cestu otvorenú, 4 GB RAM, silný CPU, tak skôr-neskôr vyskúšaš virtual - výborne ho má spracovaný napr. Fedora, Ubuntu a iné....
virtuál je variantná budúcnosť domácich OS, druhá je cloud s netbookmi...
Akú linuxovú distribúciu (linux) si si to vlastne nainštaloval ?
inak na pisanie pouzivam openoffice, ktory je podla mna lepsi ako ms office. teda aspon mne lepsie vyhovuje
ja som ms office 2000 cez wine rozchodil, a islo to OK, openoffice je vsak o dost lepsi
nahodil office z roku 2000 a porovnal s openoffice z roku 2008/9.
co tak trosku objektivity, Stano?
co tak porovnat openoffice 1.0 a ms office 2007? pre istotu na windowse a openoffice samozrejme cez cygwin. kto vyhra? hm?
inak najcastejsie sa stale stretam s office XP, 2003 alebo 2000. 2007 vidim malokedy.
inak tu na liptove sa este dost casto najdu office 97, dokonca som ho videl na viste :)
ale tak ci tak nemozes porovnavat dva baliky z tak rozdielnej doby. to je ako keby bol zastanca nissanu a porovnaval by si micru so skodou 120L. ved na liptove mozno niektori na takej este jazdia, tak preco nie?
nenabadam na pouzivanie windowsu, ale niektore kombinacie myslienok ludi ma vedia poriadne udivovat.
tak ci tak, kombinacia windows + ms office je fajn. a tiez je dobra kombinacia windows a openoffice a linux a openoffice. hlavne rozdiely su v tomto pripade v peniazoch
priklad. ak si si kupil pocitac zhruba v dobe vydania Win XP (2001-2002), nebol v roku 2007 uz pomaly cas na vymenu? Ano, bol. A ak nie, tak urcite ten cas pride teraz, zhruba v obdobi vydania Win7.
takze naco krabicovka? potrebujes to na X pocitacov pocas zivotnosti systemu? podotykam, ze pokial sa ti poskodi nejaky komponent, tak ti system s novym samozrejme aktivuju. takze, ano OEM je lacna verzia a zaroven pre 99.9999 percenta uzivatelov dostacujuca.
ja mam tiež otázku trochu k tejto téme:
Linux Greenie už zanikol, nepokračuje sa v nových verziách.
Existuje nejaká verzia, ktorá nahradí Grenie, zo všetkými jeho výhodami?
Myslím, konkrétne na tieto výhody:
-hneď po inštálácii je pridaná mena prepínania jednotlivých operačných systémov (prepínanie Linux, Windows)
-slovenský Open Office so slovenským slovníkom
-vstavané základné programy
2. to je snad samozrejmostou v kazdom distre, inac nechapem preco open office, ked uz tu mame libre, do toho chod skor
3. zakladne programy, to neviem presne co myslis, ale ak prehliadac, prehravac videii , hudby, napalovaci software , etc ...
tak to ma kazde distro ktore je v zozname ktory pisem nizsie
do tvojeho vyberu spadaju podla mna tieto distribucie (+ mala narocnost):
kedze si zvyknuty na greenie, nebude mat od neho daleko ubuntu a jeho derivaty vratane linux mintu, no velka otazka je skor uzivatelske prostredie, predpokladam ze si bol zvyknuty na gnome2 , teraz v ubuntu najdes unity, v linux minte najdes "skoricu" , alebo mate, ktory je sice uplne ako gnome2 no nieje moc stabilny (aspon podla mojeho nazoru), ale samozrejma aj ubuntu aj dalsie distra maju aj dalsie prostredia, ja osobne na tvojom mieste by som isiel do Xubuntu 12.04 LTS , pretoze: splna to vsetky tvoje podmienky, + xfce je nenarocne prostredie podobne gnome2 a tiez sa da fajne prisposobit, a kedze tam nieje moc velky rozdiel nemal by si mat s prechodom problem
to, o čom píšeš, má hocičo. Aj keď niekedy škrípem zubami, používam mint.
Bezi to na domene http://greenielinux.org/
Problemy riesime na chate: http://greenielinux.org/chat
http://www.greenielinux.org/linuxovy.vikend/