Chcel by som sa spýtať či je normálne hw mac adresa u integrovanej sieťovej karty na Nvidia čipsete MCP65 je 00:00:00:00:00:00. Používam DreamLinux , srdcom vlastne debian Lenny. Pri bootovaní za zastaví asi na 30s, pri výpise že forcededth detekoval mac adresu 00:00:00:00:00:00 a že si mám skontrolova hardware. Keď nabehne tak mu systém vygeneruje mac adresu napr. v tvare 00:00:6c:38:cc:27 a pridelí mu rozhranie eth1 namiesto eth0. A takto to ide stále dokola. Vo Win Vista vidím že ta mac adresa je fakt 00:00:00:00:00:00. Pred časom so updatoval BIOS, ale nie som si istý či to s tým môže súvisieť.
Skus ci nemas moznost tu MAC adresu nastavit v BIOSe.
Solution pre stale menenie mena karty (aspon pre moj debian) je v subore:
/etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules alebo aspon dako tak by sa mal volat. Tam potom vymaz/zakomentuj # riadky co generovalo po kazdom restarte, tj nakonci bude nieco ako NAME="eth1,2,3..." a uprav si riadok s prvym povodnym menom sietovky (asi eth0 predpokladam ) takto:
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="forcedeth*", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth0"
Tak a teraz sa ti uz meno sietovky nebude menit.
Dalej sw zmena mac adresy v linuxe :
# ifconfig ethX hw ether ma:ca:dr:es:a0:00
Ale ak by si chcel aby sa ti menilo po restarte na to si musis spravit script po spusteni a tam napisat ten riadok. Ale da sa to aj inac a to v subore:
/etc/network/interfaces kde pridas
auto ethX
iface ethX inet dhcp
hwaddress ether ma:ca:ad...
Hw zmena mac v linuxe sa delaje pomocou ethtool, ale predpokladam ze ti to editovat nepojde pretoze to bude potrebovat nejaky ten patch do kernelu, ktorym to tiez nevyriesis, lebo tieto HPcka si ziskavaju mac adresu z UUID to jest nejaky universal indentificator ktory je zapisany v biose. Pred par dnami som pisal o do suppotru do HP tak som zvedavi ze co mi povedia.
"Vo Win Vista vidím že ta mac adresa je fakt 00:00:00:00:00:00. Pred časom so updatoval BIOS, ale nie som si istý či to s tým môže súvisieť." :-) :-) :-)
Tak si tie VŠETKY Windóze updaty nainštaluj priamo z Linuxu, postup som uvádzal v databáze znalostí tunaka.
Ešte raz si z Linuxu pre-inštaluj (t.j. pre-flashuj) Tvoj BIOS update daný výrobcom. Odkaz na celý postup máš tu.
1. programik phlash16 ktory udajne vie vygenerovat a zmenit toto uuid na dv6/9..
2. phoenix bios editor a v nom som nasiel toto UUID a pravdaze to boli same 0 ale ake si mam dat teraz ?
radšej už nerob nič, lebo si koleduješ (koledujete) naozaj o výmenu matičnej dosky na tvojom laptope.