Uskutočnil sa 5 LinuxFest
Prišlo približne 100 ľudí. Ďakujem účastníkom za záujem a prednášajúcim za kvalitné prednášky.
Osobytne chcem poďakovať Domu kultúry v Dúbravke za priestory a internet.
Zároveň by som chcel týmto príspevkom otvoriť dizkuziu.
Vyjadrite svoj názor na akciu ako celok, na kvalitu prednášok, zhodnoťte priebeh akcie.
Rádi sa poučíme a nedostatky budeme odstranovať.
tomolc
(spoluorganizátor)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ladislav Michnovic - video a mplayer - 2 (dobra prednaska, no akosi si z toho nepametam vsetko... co sa asi ani neda)
Michal Palenik - mapy - 1* (velmi dobre spracovane, vtipne a poucne)
ostatne boli tiez fajn, no nesedeli tak dobre ako tieto dve. a vlastnu samozrejme nemozem hodnotit
Aj ja pouzivam "prijdi" :D
btw sme od temy. a hlavna tema je linuxfest
ktora pomahala nasit skrinu a praskla jej jazva. Nepredstavujte si ten pohlad na creva...
Teraz trochu kritiky:
zle bolo, ze sa nedodrzalo poradie prednasok, co ale chapem, kedze ide o neziskovu / dobrovolnicku akciu a asi nebola ina moznost.
Nagios v skratke - to som prepasol, prisiel som kratko pred 10:00 a uz bolo po nej. Dost ma vsak ta tema zaujimala.
Sledovanie hardware, ziskavanie informácii o PC - dobra prednaska, uzitocne info. Vdaka za viacere (pre mna) novinky. Zle bolo zvolene biele pismo na ciernom pozadi pri ukazkach v konzole - bolo to zle viditelne.
Presmerovania vystupu v prikazovom riadku. - kvalitne odprednasane, dobra prezentacia, prednaska ale podla mna mala cca od polovice (od file descriptor) prilis rychle tempo a fakt som nestihal chapat. Asi by to mohlo ludi pliest, ale nebolo by zle uvadzat pri tych zlozitejsich prikazoch viacero praktickych prikladov vyuzitia a aj prakticke ukazky priamo v konzole.
Video v Linuxe a program MPlayer. - skutocne kvalitna a podrobna prednaska. Dost mi ale chybalo, ze upozornenie, ktore zaznelo az na konci - ze existuju aj ciste GUI riesenia (a nie len cez konzolu) nezaznelo dorazne hned na zaciatku - aj s prikladmi. Prednaska vdaka tomu mohla u uplneho laika zbytocne vyvolat klamlivy dojem, ze je nutne pracovat cez konzolu.
CMS Joomla - prednaska s uzitocnymi informaciami priamo z praxe. Mam ale zopar pripomienok - prednasajuci rozpraval trochu prirychlo a chvilami som nerozumel, konkurencny CMS Drupal bol porovnavany s Joomlou dost skratkosti (boli tam uzitocne informacie, ale trochu to podla mna skreslilo Drupal).
Battle for Wesnoth - prijemna prednaska odprednasana s viditelnou laskou :)
Este raz diky za akciu
Derivacie Ubuntu na Netbookoch Asus EEE - videl som len kusok prednasky, neviem posudit.
Mapy a Linux - prekecal som na chodbe, nevidel som
Diky za zverejnenie prezentacii na webe:
http://linuxfest.sk/prednasky/linuxfest05/
Bolo by ale dobre web trochu upravit, lebo je trochu "veda" tam nieco najst ... a linky na prezentacie z niektorych akcii su mrtve linky.
Vyjadrim sa k mojej prednaske a to su presmerovavanie v konzole. Uvedomujem si, ze narocnost prvej a druhej polovice bola rozna. Casu bolo len 40 minut a aj tak som tento cas o 10 minut pretiahol. Nad komplikovanejsie prikaldy si treba sadnut aby ich clovek pochopil. Tempo druhej casti bolo urcene hlavne ludom ktori uz s presmerovaniami pracovali.
Je to tema na ktoru by sa hodil workshop, kde by si ludia mohli vyskusat ako veci funguju a preco nefunguju tak ako si oni myslia.
Este raz dakujem za spatnu vazbu, v dalsich prednaskach sa pokusim zvazit lepsie vybalancovanie narocnosti.
a myslim, ze by to bolo rozhodne zaujimave pre zaciatocnikov.
Urcite tam totiz boli ludia, ktory nemali tusenie o mnohych veciach a toto by sa im hodilo.
dalsi napad je pri kazdej prednaske napisat narocnost.
napriklad mplayer pre pokrocilych, wesnoth pre zaciatocnikov, tie podivne prikazy ktorym som moc nechapal pre expertov...
ked si totiz zaciatocnik zvykne na windows a potom pozera na gnome ako na nieco uplne ine, tak ma z toho neraz uplny bordel :)
registrami som myslel gconf-editor
pripadne, ak mas dobry pocitac (co vraj mas), tak nahraj priamo plochu v 640*480 (napr.), buchni tam komentar vo videoeditore a mas este lepsi vysledok.
a youtube urcite nie.. pisal som o dobrom video serveri :-)
1. Zaklady linuxu
2. Suborove systemy
3. Procesy
4. Presmerovania
Na prvej prednaske sa naozaj preberali uplne elemnetarne veci a postupne sa priberali komplikovanejsie.
Je mozne, ze od dalsieho linuxfestu budu znovu zaciatocnicke prednasky, aj ked som sa tesil ze by som konecne spravil nejaku zlozitejsiu temu.
osobne poznam gnome a xfce, KDE-cka su pre mna uplny chaos
alebo instalacia rpm do debianu :-)
Vdaka vsetkym organizatorom a prednasajucim za dobru a zmysluplnu robotu. Len ten Nagios mi tym presuvanim usiel.
Nezabijajte ma! Dajte link na newslettere, nech nabuduce nezabudnem...
Som rad ze som sa zucastnil tejto akcie a neostal som doma. Nachystat si taketo prezentacie im museli dat vela prace aby to predniesli tak ako to predniesli, tak casom by sa mohli aj iny ludia realizovat a predniest to co este nebolo aby sa odvdacili :-D
Nagios ma zaujal, sice neni taky jednoduchy ako som si predstavoval ale co by som od linuxu cakal, jeho krasa je v rozsiahlosti.
Prednasky o HW a ostatne boli tiez velmi zaujimave.
Jedine na co som sa moc nechytal boli tie vystupy :-D ale sak vsetko ma svoj cas :-d
Erich ;)
bola to dobra prednaska, no mne akosi nesadla. kedze som lama :)
Dizkuziu priebežne sledujem. Vidím že o nagios je velký záujem.
Do ďalšieho LinuxFestu sa dohodnem so samomx86 aby naštudoval a rozbehal dalšie služby.
Prednášku zaradíme v rozšírenom formáte znovu, tentokrát na poobede aby to všeci stihli.
Ste za?
tomolc
email:hackxstudio(at)gmail.com
p.stesimsa na dalsi linuxfest
Záujem je.
Mohli by sme prekonzultovať emailom....
Predstava je taká aby sa to dalo lahko doľňať a editovať cca 4 ľuďmi.
Uvažujeme bud o CMS Drupal alebo o nejakej hotovej "šablóne" webu.
Nepotrbujem žiadne fórum. (to je tu na linuxos.sk)
Možno RSS by sa hodilo ale to nieje priorita.
tomolc
HACKx42
to len tak, reklamna vlozka :)