Pascal
cize, mam opensuse 11.1 potrebujem turbo pascal 7.0 (alebo nejake inu verziu s nim kompatibilnu) koly skole... doteraz som nasiel na nete navod ako spusit TP7 cez isty DOSbox... TP7 som stiahol aj DOSbox nainstaloval... no neviem to spusit... mohol by mi niekto poradit ako to spustit cez ten DOSbox...
Vopred dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
to urobis takto
pridaj na koniec suboru ktory mas v home adresary cize /home/prihlasovacie_meno/.dosboxrc {je tam bodka }
prikaz
MOUNT c: /home/prihlasovacie_meno/nejaky_adresar_s_dosProgramy
a potom spusti dosbox a mas to.ak do toho suboru (/home/prihlasovacie_meno/nejaky_adresar_s_dosProgramy) nahras turbopascal v dosboxe sa knemu dostanes klasickymi dos prikazmy, ako keby si to mal nahrate na disku c
tp.exe
, resp.tpx.exe
..dosboxr sa ti vytvori automaticky ked aspon raz od nainstalovania spustis dosbox. To ze si ho vytvoril sam je ok ale teraz tam menas kopec inicializacnych vlastnosti ktore by tam boli ked si .dosboxrc vytvori dosbox sam pri tom prvom spusteni.
Ja by som:
vymazal sucasny .dosboxrc potom spustil dosbox a nasledne vypol, potom editoval .dosboxrc subor a napisal
MOUNT c: /home/mato/Desktop/Borland_Pascal7.0/
s malim "c"ak mam v umysle pouzivat samotny prikaz na spustenie programu (bez zadania cesty ) musim to Dosu dako povedat kde sa ten subor nachadza a to zase tak, ze do spomynaneho .dosboxrc doplnim este jeden riadok s path napr ja to mam takto:
path c:\vc;c:\sysman;c:\tasm
takze na spustenie volcov commandera nemusim pisat c:\vc\vc.exe ale ina vc a uz sa program spusti.Na to aby si spustil program tak ako si to mal teraz si musel zadat bud ulpnu cestu k programu alebo sa presunut do adresara s programom.
dosovske prikazy ktore ti ulahcia pracu su
zmena disku c:\ alebo d:\ {podla toho ktore disky mas namountovanev dosboxe}
cd // zmena adresara napr cd tp7\bin\
dir // vypis obsahu aktualneho adresara
to ti na spustenie tp musi stacit :)
inak na tom Zku z:\ je samotny dos a spojitost z wine to nema ziadnu je do defaultne oznacenie jednotky s dosom ktore pouziva dosbox, samotny dosbox vidi iba tie disky ktore mu namountujes cez .dosboxrc
ps: spustas to pod svojim uctom ???
t.j. ziadne sudo alebo su ?
a ziadne sudo ani su :)
v mandrive sa balik nazyva fpc tusim
Inak pre fpc exisuju tiez niektore kniznice, ked pohladas na tomto fore niekde to tu najdes, uz somsa na to tiez pytal. Ale predpokladam ze v skole mate nainstalovany BP, takze tie programy v neskompilovanej podobe by tam asi nebezali.
k tomu ftc.... som najprv som skusal ten...stiahol som veriu ftc 2.2.0 abo tak nejak..myslim ze to este stale mam niekde ulozene vo forme zdrojakov... mno nejak mi to neficalo..napisal som program vo vime s priponou .p a nejak som to nevedel zkompilovat .... aj free pascal som mal ale ten mi stale hadzal nejaky error... tase ja radsej do toho babrat nebudem..som rad ze to chodi ako chodi a da sa v tom urobim vsetko to co potrbujem do skoly :) dakujem este raz vsetkym za prispevky :)
fpc (nejake atributy tie su v helpe) a cesta k programu