Lazarus a C++
Dalsia otazka pre skusenych.
Zacal som sa hrat s programom EMC2 teda CNC riadenie pod Lin.
Je tam graficke prostredie ktore je pekne (Axis) ale aj nieco jednoduchsie (TkEmc).
A rozmyslal som ze si spravim vlastne GUI lebo prerobit Axis (Python) je strasne komplikovane.
Otazka .
Da sa nejako z Lazarusa linkovat externa kniznica alebo co ked je to c C++ alebo v C???
Som v tom zaciatocnik a preto sa neviem ani ako opytat.
EMC2 mam cely zdrojovy a vidim ako to tam funguje ale je to pisane rucne nie v nejakom IDE. Preto je to dost komplikovane.
Ale je tam jeden program na jednoduche ovaladanie cez prikazovy riadok a ten funguje jednoducho. No ako by som vedel ten isty program prepisat do Lazarusa.
vedel by niekto poradit????
dakujem
PS: uz som to v tomto tuna na forach spomynal
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
program na shell command uz existuje len je ho treba trosku prikraslit na grafike
zatim vdaka
PS popis viac ohladom binding pre lazarus ak mozes
EMC2 je pre nas nepouzitelne lebo je centralizoavne a nie distribuovane z pohladu HW.
Kniznicu vies linkovat vzdy, aj z Pascalu ale musis davat pozor na tri veci
1) Endian - t.j poradie byte-ov vo viacbajtovych premnnych ako int/long/float/double... Musis mat funkcie na prehadzovanie endianom inak citas z kniznce v inom jazyku ine cisla.. a zapisujes tam tiez ine cisla - Java a C maju endiuany naoipak urcite
v C je short
11111111 00000000
v java je v pamati
00000000 11111111
2) poradie argumentov na zasobniku/stacku - C-cko ma ine poraide vkladanie argumenotv funkcie alp Basic a tusim aj Pascal.
t..j
v C je funkcia a teda aj v kniznici
fnc(int arg1,int arg2, long arg3)
ale ak chces volat futo funkciu z Basicu musis ju deklarovat ako
fnc( long arg3,int arg2,int arg1)
3) dlzku premennych
int v Java je 32 bitovy
int v C je 16 bitovy
long v C je 32 bitovy
long v Java je 64 bitovy
long long v C je 64 bitovy ....
Mne sa na jednoduche frezky paci Axis ale je komplikovani na editovanie.
Neviem v nom ani ciarku spravit naviac. skusam to cez emcrsh a potom nejaky vlastni GUI program co iba cez telnet posiela a prima prikazy. ale som v tom este len zacal a treba mi este vela roboty spravit. no to je premna najschodnejsia cesta.
to co sa tyka zapisu , citanie dat no preto by som radesj isiel cez ten telnet.
kto tu pouziva EC2 ????
zdravim
libgcc z gcc 3.x rady ma urcite 16 bit int. a napr. stare Borland C 2.x malo 16 bit int..
Priznam sa 4.x radu gcc som neoveroval...
- C++ sa da tiez ale asi musis najprv napisat C wraper a ten konvertovat ako v bode 1
Da sa to ovladat aj cez HAL z prikazoveho riaku ale to je potm komplikovane lebo musim definovat vsetky veci z mojho programu. ak uz pouzijem vrstvu NML tak kopec roboty to uz uroby zamna. uvidim co si vyberiem a co bude schodnejsia cesta.
vdaka