Ako na dual boot
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Ako si rozdelil svoj HDD (disk) na 3 časti, ktoré spomínaš na začiatku. Bolo to rozdelenie urobené pod Windows ?
Sú to samostatné partície ?
Aký typ súborového systému je na nich ?
a potom v Správcovi zariadení------>Správa diskov vyberieš ten disk, ktorý chceš použiť na Linux a kedže si si už predtým dáta z neho prekopíroval, tak cez pravé tlačítko myši vyberieš zmazať ten disk (napr. ten F:)
a keď to skončí tak reštartuješ počítač a začneš inštaláciu Ubuntu
a Linux si sám nájde ten priestor na disku, ktorý si zmazal a použije ti ho na nainštalovanie.
Z akého počítača sa pripájaš sem na Fórum, keď nám píšeš ?
Tie obrázky, čo si nám poslal, sú čo ?
Prosím, odpovedaj zvlášť na každú otázku.
:-)
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99echod%20z%20Windows%20na%20Ubuntu
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD (tu je to pekne v obrazkoch )
Snažíme sa ti pomôcť, tak sa trochu skľudni dobre ? ;-)
Na tom NB, čo máš ten Win sa dá tento Windows aj normálne spustiť, alebo nie.
Aby sa vylúčila (málo pravdepodobná) možnosť, že je to možný bug v Ubuntu 9.04, môžeš si stiahnúť LiveCD Fedora 10 Gnome odtiaľto a skúsiť si nainštalovať Fedora 10, čo ti ukáže a ako to pôjde ???
vyber si príslušný ISO súbor, podľa toho, či môžeš napáliť na CD alebo USB a skús opraviť NTFS partíciu.
Ešte raz opakujem, že Vista pri security uzurpácii MBR (master Boot Record) stopy, čosi pokurvila, ja som to bežne zažíval u užívateľov v organizácii, lenže tam som mal po ruke inštalačné DVD, čo Ty nemáš.
Preto si myslím, že máš ešte šancu opraviť narušenú NTFS partíciu podľa horeuvedeného.
Bude rýchlejšia pri behu systému. lebo má napr. default ext4, čo bohužiaľ ešte Ubuntu nemá, rýchly boot, je toho dosť s čím vedie ako hlavné distro ( Debian, Ubuntu, Mandriva, openSuSe, Fedora). sľubujú používanie OPEN driverov na hlavné grafické chipy (Intel, ATI, NVidia) a nie používanie proprietárnych. Treba vyskúšať, je to určite ten sľubovaný FREEDOM, čo nás čaká.......
...ale fakt, uz fedora11 klope na dvere...
Rozmýšlal som nad tým, ale
vieš čo, to je na dlhé lakte, prestaň používať Windows, predtým si zalohuj všetky súbory, ktoré budeš potrebovať a nainštaluj si Linux. na celý disk.
"omg, tak skusil som Ubuntu, a pri instalacii mi vzhodilo error :-( , tak som skusil fedoru a yase mi vzhodilo pri instalacii error , mam nieco y particiami, som dal cd winXP skusal som to formatnut-docielil som yrusenie particii tj. uy nemam XP teraz som v Pmagic, a skusam formatnut disk a nedari sa mi proste nereaguje, nic spojene z linuxom nefunguje som zufali skusim este daco, prosim pomozte"
- Formátovanie bolo NTFS ?
- Formátoval sa celý disk ?
- Zvolil si možnosť QUICK Formát
alebo
Full Formát ? Ak nie, musíš zvoliť Full Format a teda naformátovať to ešte raz !
- Prebehlo formátovanie v poriadku ?
Musíš zamknúť ten inštalačný disk s Ubuntu do skrine a nesmieš ho používať. Budeme sa baviť spolu iba vtedy, keď tam po znova naformátovaní disku na NTFS budeš inštalovať Fedoru 10 (napr. LiveCD Gnome), súhlasíš , alebo nesúhlasiš ?
Download Fedora LiveCD.
1)
Potrebujeme presné (doslovné) znenie chyby, ktorú Ti systém pri inštalácii Ubuntu alebo Fedora vypisuje, prípadne keď sú odlišné tak obe.
Opakujem - presné znenie
2)
Teraz používaš na komunikáciu s Fórom ten istý komputer ?
Potrebujeme presný typ/výrobcu PC
A cez aký operačný systém na NB ACER Extensa 5220 sa pripájaš sem do linuxos.sk Fóra ??
Preflashuješ BIOS, daj to kamarátovi, keď si na to netrúfaš, kvoli tomu musíš mať WinXP. keď ho nemáš nainštalovaný, skús postup od nás tu z Linuxu.
V novom BIOSe nastavíš : v položke SATA Mode - zmeniť AHCI na IDE
ahoj.
Keď ti umožňuje tento nástroj live boot, spustíš si z jeho desktop_plochy ikonu Partition Editor (2x klikneš).
Čo sa ti objaví , v zmysle postupu, ktorý máš tuná ?? Postup.
Tak ako si postúpil v tom flashovaní najnovším BIOS verziou ??
Už si náš.
:-)