Co moze american?
Prakticky aky je rozdiel ked american nainstaluje taky GNU Linux, ktory priamo po instalacii neobsahuje neslobodny software ( napr. Ubuntu ) a chce pocuvat hudbu v mp3 alebo pozerat filmy? Co musi spravit ( kupit, vybavit ) aby tie kodeky mohol nainstalovat a pouzivat legalne?
A on na uzemi USA ani nemoze nainstalovat taku distribuciu ktora hned po instalacii obsahuje tie kodeky ( Linux Mint, PC Linux OS, Greenie :-D ) hoci samotny os je dostupny zadarmo a je pod GNU licens?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Tolko pre rozdiel teorie a praxe.
To ci sa da na nejakom patente da zarabat, neznamena ze sa na nom bude vecsinou zarabat.
Povedzme ze mam nieco ( nejaky kodek ) v notebooku za co ma v Kalifornii nepo.ebu ale vo Washingtone mozu.
Takze mozes zabudnut na mp3, ten ajtak vznikol pre potreby telefonie a na hudbu je absolutne nevhodny. Podobne je to aj s inymi formatmi a kontajnermi.
PS.: To je jeden z dovodov preco som si vybral prehravac ktory chrume ogg/vorbis,ostatne formaty (wma a mp3) nepouzivam. Nedosahuju pozadovanych kvalit. A zvukovka ktoru mam na notebooku nedosahuje ani zdaleka takych kvalit ako to co mam v prehravaci. Uz len koli ruseniu na zbernici. Viem ze na SACD alebo DAT sa to nechyta, ale voci beznej hladine hluku sa to da zniest.
Inak, skus porovnat zvuk z originalneho audio CD a potom to grabni do nejakeho mp3 a porovnaj.
Ďakujem za odpoveď.
1. MP3
2. flac
3. wav
4. iné
Alebo sú medzi nimi rozdiely tak nepatrné, že sa tým netreba zaoberať?
ďakujem
wav je vacsinou original - zjednodusene povedane, wav s hodnotami 44.1 kHz vzorkovanie a 16 bit je v podtate to, co je na audio CD
inak sa v ramci stratovej kompresie (mp3, aac, aacp, ogg, ...) neda hovorit o tom, ktory je kvalitnejsi. aac vedie v mensich datovych tokoch, ogg je dobry na vyssie, wma taktiez, mp3 ma asi najsirsiu podporu. ak si vezmeme za etalon 192 kbit datovy tok, tak ogg a wma su dobrou volbou.
Cakal si inu odpoved?
no ak je to tak, tak flac je asi 0,6 nasobok velkosti povodneho wav. tak preto.
ak si myslel wma, tak potom je to z dovodu licencie, rozdielu kompresie (ak nepouzijes bezstratove wma)
Ináč mohol by si mi prosím vysvetliť, v čom je ogg/vorbis lepší od mp3, wma... je to len vyšším dátovým tokom, alebo aj niečím iným? Písal si už niečo o hrubom orezávaní spektra, ale ak by sa ti chcelo trochu presnejšie. Na hudbe totižto šlapem a toto ma dosť zaujíma.
Vďaka.
Práve ma napadlo, že Američan môže začať po nociach prekladať Greenie do angličtiny s pridaním brooklynského dialektu
inak k teme: je v niektorom state vyslovene zakazane nahodit si napriklad debian a povolit si v nom repozitar s non-free softverom?
trosku ale nechapem to "bez licencie". kazdy softver ma nejaku licenciu, nie? teda ak to nie je samozrejme nieco velmi jednoduche, urobene "len tak"
Software nemusi mat licenciu, napriklad ak tam autor ziadnu nedal.
inak myslim, ze aj v amerike je dost bezne to co tu na liptove - warez stranka ako homepage a nejake licencie sa neriesia
ale tak moze viac menej to iste co tu: dat si akukolvek velku distribuciu a naklikat si povolenie nonfree obsahu. pokial sa nepletiem, tak pripojenie do internetu je tam vec uplne bezna. alebo sa zas zapletam?