usb kluc - pomaly zapis a citanie
kupil som si corsair voyager 16 GT a myslel som ze pojde rychlejsie ako stary.
problem konkretnejsie: kluc mi najde pripoji proste vsetko ide ako ma zacnem nan nahravat krasnych 40MB/s a po 2 sekundach zacina problem jedno jadro procesora sa vytazi na 100% a rychlost klesne na 3-4MB/s raz za cas sa este snazi vyskocit vyssie ale podari sa jej to tak na sekundu 2... co sa tyka citania nie je to az take zle ale procesor je vytazeny rovnako a rychlost je v rozmedzi 10-20MB/s
stretol sa uz niekto s niecim podobnym? dik
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
moj kluc sposoboval pad explorera (vo windowse samozrejme)
nakoniec som zistil ze bol asi chybny kluc lebo ine kluce idu pohode
Ako nic v zlom, ale podla priznakov asi nie. Otazkou je ci je to tym ze USB2 je v inej zasuvke alebo USB2 nema resoursy alebo sa automaticky neaktivoval,alebo je zalomeny kabel ci chyba v ovladaci ...
Ale na druhu stranu sa v dnesnej dobe stale predavaju USB lizatka ktore maju taku rychlost. To ze ine systemy tvrdia ze zapis je uz davno hotovy este neznamena ze to tak je. Takze za performance test by som povazoval vystup z hdparm, nie z niecoho co neberie do uvahy asynchronny zapis zabezpeceny mimo aplikacie.
rychlost USB flashky asi nie je limitom, sam som sa v poslednych 3 rokoch nestretol so ziadnym, ktory by isiel menej ako 10 MB/s.
# hdparm -tT /dev/sdb
/dev/sdb:
Timing cached reads: 2436 MB in 2.00 seconds = 1219.03 MB/sec
Timing buffered disk reads: 82 MB in 3.01 seconds = 27.27 MB/sec
co sa tyka DMA v cistej teorii to moze byt tym aj ked disk mi uz podobne blbosti nerobi
dovod(disk je SATA ale je biosom emulovany,bez moznosti zmeny, na IDE.... ovladac pouzivam SATA ... s tym ze IDE musim mat uplne vypnute... kym to nebolo v takomto stave tak som mal "Timing buffered disk reads" v hdparm-e z disku nejake 2MB/s a prikazy hdparm-u co sa tyka DMA atd nefungovali )
Jediny spolocny menovatel je unifikovane nazvoslovie diskov (/dev/sdXN) ale technologie pouzite na prenos dat su to od zakladu rozne. Jak pre SCSI, tak pre SATA, (P)ATA a aj USB Mass Storrage. Skor by som to videl na nedodstatok napajania v setriacom rezime alebo zle odtieneny kabel (ci uz interny v USB krabicke alebo USB kabel). Mas tam Ferrit a je to opletene alebo je to len obycajna tenucka stvorlinka?
ako sa da to napajanie ovplyvnovat?
co sa tyka toho SATA a biosu tak cosi sa pisalo o DMA a chcel som vysvetlit realnu situaciu (pokial viem tak sata nema DMA)
Alebo nebodaj pre zmenu pises o nejakom SATA ci PATA disku? Myslim ze prestavam chapat o com je tato otazka.
http://www.kassotechnik.sk/produkt/CORSAIR-VOYAGER-FLASH-DISK-16GB-GT-USB2.0/
ok takze este raz mam flash disk ktory je v linku... to sata a DMA sa tam neviem preco priplietlo ... problem je s rychlostou tohto flash disku
Kapacita 16 GB, rýchlosť čítania 19Mb/sek, rýchlosť zápisu 13Mb /sek.
Tak s tym asi moc neurobis. Mozno jedine keby si zvysil interval synchronizacie pre splachnutie diskovej cache, ale toby bolo len riesenie na oko. V skutocnosti z toho viac asi ozaj nevytiahnes.
USB Flash disky stale nedokazu konkurovat klasickym HDD vo vykone. Ale v spotrebe, tichosti a poruchovosti ich predbehli uz davno.
co sa tyka tej rychlosti 3MB/s je fakt trochu malo ... na inych PC ide normalne (cca 20)
len u mna je to nejake slabe
Cim to meras, sublerou?
co sa tyka citania je to na urovni cca 20MB/s co je v pohode
rychlost som meral hdparmom ale ten meria v kratkom case podla vypisu ktory som pripojil 3s
Ako pises, ak som teda dobre cital, tak mas normalny USB kluc pichnuty vnutri pocitaca. Radice umoznujuce taketo nieco, pokial viem, boli len externe s pripojkami v pocte napriklad 4externe + 1 Interny ako napriklad tento, teda radice do slotu. Nevylucujem ze je moznost ze by doska mala v sebe priamo interny USB konektor, ale skor by som odhadoval ze je tam nejaky zbastleny konektor ktory sa moze o nieco opierat a tym padom to moze narusat komunikaciu po USB zbernici. Nevylucujem aj to ze dany kluc je vadny (od vyroby alebo opotrebovany) ci ze USB radic ma problemy s USB2 komunikaciou tak ako som to zazil napriklad pri vyrobkoch od VIA (vid vystup z lsusb a lspci).
Podobny problem som riesil u kamarata (tiez Gentoo), kde rychlost tiez najprv vyskocila na 20MB/s zapisu a postupne z nej bola 1.5 MB/s a procesor na 100%. Problem bol v NTFS-3g, ktory sa nejako nemal rad s NTFS v kernelu. Vyriesilo sa to prekompilovaninm kernelu bez NTFS podpory a prekompilovania ntfs3g, ntfsprogs (s USE="-debug"). To je vsak pre NTFS a bolo to uz davnejsie, mozno je to uz opatchovane.
Ak ide o HW poruchu, skusal si nejaky iny USB kluc do tej istej "dierky" ?
mne to sposobuje ze mi ukazuje pomerne dobru az nerealnu rychlost a pri 100 pocka kym sa to realne skopiruje (pri realnom vypocte rychlosti je vysledok uspokojivy) neriesim hlavne ze to kopiruje a dufam ze to fixnu aktualizacie