Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Mozno sa spytam blbost, ale ten HDD je externy a pripajas ho cez USB?
je spravne zapisany do fstab ??
Typ súborového systému: msdos
A pravdepodobne je NTFS neviem kde mam hladat, a fstab neviem tiez.
naistaluj si cez pridat a odobrat programy NASTROJ NA NASTAVENIE ZAPISU NA NTFS (daj hladat NTFS vola sa to NTFS configuration tool, myslim)
disk odpoj a zapni ten program (system→sprava→nastroj na...)
vsetko zastukni
teda vyber zariadenia ktore maju byt nacitane pri boote a aj podporu pre zapis na interne a externe zariadenia
depmod -a
pri starte. Nebude to v niecom inom?surne potrebujem rozbehat ten hdd
neviem ci to ma suvis, ale mne sa to par krat stalo ked som kompiloval kernel, nasledne vytvoril initrd ale zabudol ako argument specifikovat kernel version.....
nieco ako: sudo mkinitrd /boot/initrd-2.6.x.y.img 2.6.x.y
skus si skontrolovat ci to sedi v /boot/ oproti tomu adresaru, kde to hlada
sudo update-grub
sudo reboot
zalohuj si ale /boot/initrd.img-2.6.28-11-generic predtym
Trochu od veci.
Máš počítač alebo notebook ?
A teraz k veci.
Určite máš viacero USB portov, skús ten HDD zapojiť postupne do všetkých portov.
Ešte pls. napíš o aký presný typ/výrobcu USB HDD sa jedná, ktorý pripájaš do USB portu k notebooku.
Teraz som to oficiálne našiel:
Bug #377219 external usb hdd don't work (sl11r) kernel 2.6.28-11
:-)
V kratkosti stiahnes si kernel z kernel.org rozbalis si to, nakopirujes do adresara /usr/src tam su aj ostatne kernely, nakonfigurujes si ho (ak si toeste nikdy nerobil tak si len zkopiruj knfigurak zo starho kernelu)
cp /usr/src/linux-a.b.c/.config /usr/src/linux-2.6.29.3
potom das make clean, make modules a make modules_install, nakonic si vytvoris do /boot vmlinuz26 a kernel26 upravis /boot/grub/menu.lst restartujes komp. Je to cele popisane a na nete toho najdes vela.včera | 21:55 | Link
sudo mkinitrd -o /boot/initrd.img-2.6.28-11-generic 2.6.28-11-generic
sudo update-grub
sudo reboot
zalohuj si ale /boot/initrd.img-2.6.28-11-generic predtym
Odpovedať
Počet príspevkov : 35
Samo Javoran
Re: Problém s HDD
Distribúcia : Ubuntu 9.04
dnes | 12:10 | Link
a ak sa mi to pokazí tak ako to obnovím?
http://www.nauto.sk/
Odpovedať
Keď som dal toto:
sudo mkinitrd -o /boot/initrd.img-2.6.28-11-generic 2.6.28-11-generic
tak napísalo:
samo@samo-laptop:~$
samo@samo-laptop:~$ sudo mkinitrd -o /boot/initrd.img-2.6.28-11-generic 2.6.28-11-generic
[sudo] password for samo:
sudo: mkinitrd: command not found
marian25
Distribúcia : PCLinuxOS 2009, ...LINUX
dnes | 11:07 | Link
Zrejme sa ti nepripájajú oddiely automaticky pri štarte.
Skus Places->Computer a pripoj ho.
Počet príspevkov : 36
Samo Javoran
Distribúcia : Ubuntu 9.04
dnes | 12:05 | Link
neviem ako pripojit je tam len moznost odpojit
http://www.nauto.sk/
Počet príspevkov : 2405
Tomáš Srnka
Distribúcia : Ubuntu, RHEL
dnes | 12:11 | Link
uzatvaram temu, prosim presunte dalsiu diskusiu pod rovnaky prispevok Problém s HDD
The men who have succeeded are men who have chosen one line and stuck to it.
Prvý komentár
Ty ako par dnovy uživatel linuxu sa zaujimaš o veci , ktore su pre vyvojarov.. Preto je dobre, aby si začal (ak ťa linux zaujima) s niečim, čo ti ukaže zakladne postupy, lebo ani o tych nevieš vobec nič.. Potom si spomen na vetu: stovka distribucii za tie roky a vedomosti žiadne... Čim viac sa rozumny človek dozvie, tym bude zistovat ako malo vie...
ale mohol by si mi poradit ako to posunut vyvojarom?
a čo tak aspon zaklady slušnosti, dodržiavanie netikety a podobne veci..
Ak sa stane chyba v systeme je vygenerovany zaznam a ten je (može byt) odoslany vyvojarom.
Zas si vytvoril zdvojenu temu, to nemože byt nahoda, ty mas poruchu osobnosti !!!
S tým USB diskom to predbežne vyriešiš tak, že ho budeš pripájať až po nabehnutí Ubuntu a je. Alebo ak ho používaš tak ako by bol interný (teda ho máš pripojený v kuse), tak si ho zapíš do /etc/fstab, to by mohlo pomôcť. Možno ho len HAL pri boote nedetekuje.
# /etc/fstab: static file system information.
#
# -- This file has been automaticly generated by ntfs-config --
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/sda1 :
UUID=bdf84730-26ac-4117-93e7-9a45ae6eafb0 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
# Entry for /dev/sda5 :
UUID=76133ebc-c5c8-4637-8334-374b65be572a none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
Co mám napísať?
sudo fdisk -l
)[sudo] password for samo:
Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x00008ed4
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 9327 74919096 83 Linux
/dev/sda2 9328 9729 3229065 5 Extended
/dev/sda5 9328 9729 3229033+ 82 Linux swap / Solaris
Disk /dev/mmcblk0: 513 MB, 513802240 bytes
9 heads, 56 sectors/track, 1991 cylinders
Units = cylinders of 504 * 512 = 258048 bytes
Disk identifier: 0x00000000
/dev/mmcblk0p1 1 1992 501643+ 6 FAT16
Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x44fdfe06
/dev/sdb1 1 60801 488384001 c W95 FAT32 (LBA)
/dev/sda5 /media/ext-disk vfat users,defaults,utf8,umask=000 0 0
vytvor si pred tým ale priečinok /media/ext-disk
do terminalu zadaj:::
sudo gedit /etc/fstab
Potom to tam dopis a uloz
Ak chces vytvorit ten priecinok, stlas alt+F2 a tam zadaj :
gksudo nautilus
Teraz by si uz mal mat pravo vytvorit ten priecinok. Ten prikaz znamena tolko ze nautilusu, co je prehliadac suborov da prava roota, cize budes moct robit zmeny ...
nemal sa ten priecinok ext-disk volat My Book ako sa vola môj extérny disk?
lebo mi to nejde som restartoval comp a nic nove vsetko ako predtým
Už od začiatku sledujem Tvoju "činnosť" v Linuxe a pretože chcem pevne veriť, že si nerobíš srandu, chcem Ti teraz poradiť AKO to riešiť.
Sám vidíš, že momentálne to Ubuntu, čo máš, nie je schopné riešiť niektoré problémy, čo máš. NIE JE to preto, že by Ubuntu 9.04 bolo zlé alebo primitívne, ale je to momentálne jednoducho TAK. teraz nad tým nepolemizuj a pokroč konečne v Tvojom linuxovom snažení ďalej !!!!
Musíš si stiahnúť LiveCD nejakej stabilnej distribúcie (tak ako je aj Ubuntu) a nainštalovať si tento Linux. Ja Ti napríklad doporučujem Fedora 10 Gnome LiveCd odtiaľto. Dobre ju poznám a vyhovela by Ti najlepšie, samozrejme môže byť aj openSuSe, Debian ......
. "sekcia Fedora Desktop Live Médium" .
Tento iso súbor si napáliš na CD a spustíš inštaláciu
skor pockaj kym bude nova fedora a skus tu
zatial mozes skusit aj opensuse
pri skusani inych distribucii sa mozes vselico naucit, ale neber to tak ze riesenim chyby/nefunkcnosti je zmena distra
Beriem to fakt na seba a uzatváram túto celkom neplodnú diskusiu, kde už bolo všetko povedané a urobené tak málo ....