Školstvo, úrady a MS
Príklad:
Mám odovzdať prácu o "MS SQL Server 2005 a BI" na predmet Dátové sklady. To znamená, že si musím kúpiť a nainštalovať Windows, aj SQL Server, alebo to kradnúť, čo práve nechcem. Opýtal som sa vyučujúcej čo mám robiť, keď používam Linux, povedal som jej, že som stiahol free verziu SQL Servera, ale nejde to nainštalovať.
Odpovedala, že mám normálne spustiť EXE súbor a pôjde to. Vysvetlil som jej, že nemám Windows, ale Linux a Win programy tam nejdú. Už sa somnou nebavila a úspešne ma ignorovala.
Mám aj inú možnosť ako opäť napchať do VirtualBoxu kradnutý Win s SQL Serverom a byť ticho?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
PS: mrkvosoft ponuka aj trial verzie serverov (myslim ze az na 90 dni), nie som si ale isty, ci ich podla EULA mozes installnut do Vboxu.
kazdopadne, daj vediet ak nieco vybavis, o aku fakultu vlasnte ide?
Začína ma to tam pekne štvať, žiaľ na FEI neotvárali externe a na denné štúdium čas nemám.
Tiež som chcel použiť express, ale vraj tam nie je všetko, čo na projekt potrebujem - nepýtaj sa ma čo, to ešte neviem
Inštrukcie boli:
- svojpomocne si nainštalovať MS SQL Server (svojpomocne zadovážený)
- nejako použiť BI
- napísať prácu
Využitie iného softu? Nie. Niekto zo spolužiakov mi vravel, že to čo prednášajúca prednáša je veľmi veľmi veľmi podobné nejakej knihe od M$, teda je to v podstate kópia. Ak je to pravda, potom je jasné prečo nič iné ako MS SQL. Takýchto vyučujúcich som už zažil. Moju Bc. prácu chcela použiť jedna ženská ako učebný materiál, pričom o jej predmete som vedel asi 4-krát viac ako ona sama.
A čo sa týka soft. produktov, asi to záleží od vyučujúceho. Na inom predmete zase vyžadujú Oracle, a podobne. Už sa nad tým nejdem
ani zamýšlať.
V B. Bystrici boli radi, keď prišiel študent s nápadom, niečo vytvoril, aktívne sa tomu venoval. Na FHI je to iba o tom, čo sa kto naučí
naspamäť. Totiž sú predmety, kde sa učíme ako sa pracuje s aplikáciami, ktoré si nemôžeme vyskúšať :D
- To pre nás nie je podstatné.
- Máte to v skriptách?
- Môžete si to naštudovať sami.
- atď
Ale aj tu sú výnimky, zatiaľ som spoznal 2, s prižmúrenými očami 3. V B. Bystrici bol počet schopných vyučujúcich skutočne vyšší - a vážili si aktívnych študentov.
275/2006 Z.z.
ZÁKON
z 20. apríla 2006
o informačných systémoch verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov
§ 6
Štandardy
(1) Štandardom je súbor pravidiel spojených s vytváraním, rozvojom a využívaním informačných systémov verejnej správy, ktorý obsahuje charakteristiky, metódy, postupy a podmienky, najmä pokiaľ ide o bezpečnosť a integrovateľnosť s inými informačnými systémami.
Štandardy musia byť otvorené a technologicky neutrálne.
(2) Štandardy sa vzťahujú najmä na
a) technické prostriedky a sieťovú infraštruktúru,
b) programové prostriedky, ktorými sú operačné prostredie, databázové prostredie, kancelárske programy a aplikačné programové vybavenie,
c) údaje, registre, číselníky,
d) formáty výmeny údajov.
(3) Integrovateľnosť s inými informačnými systémami tvorí súhrn právnych, technických, organizačných a iných opatrení vytvárajúcich jednotné prostredie umožňujúce výmenu a spoločné používanie údajov medzi jednotlivými informačnými systémami.
(4) Štandardy na aplikačné programové vybavenie obsahujú podmienky na
a) prevádzkovateľnosť v operačnom a databázovom prostredí,
b) využívanie údajov, registrov a číselníkov,
c) využívanie údajového rozhrania na centrálne registre a číselníky,
d) začleniteľnosť do prevádzkovaného informačného systému.
tam moze sprca dostat po hube za naplneie povinnosti
§ 3
Povinné osoby
3) Správca informačného systému verejnej správy
a) je povinný zabezpečiť, aby informačný systém verejnej správy vyhovoval štandardom,
a pokutu
§ 10
Správne delikty
(1) Ministerstvo uloží pokutu
b) od 500 000 Sk do 1 000 000 Sk správcovi informačného systému verejnej správy, ak poruší povinnosti ustanovené v § 3 ods. 3 písm. a) a v § 5 ods. 3 písm. a) a b)
Oskole neviem ale teoreticky by mohli byt povinnou osobou podla osobitnrho zakona....
§ 3
Povinné osoby
(1) Povinnými osobami na účely tohto zákona sú
a) ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy, 1)
b) orgány miestnej štátnej správy,
c) iné orgány štátnej správy ako v písmenách a) a b), 2)
d) obce a samosprávne kraje,
e) Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky, Kancelária prezidenta Slovenskej republiky, Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky, Kancelária súdnej rady Slovenskej republiky, Kancelária verejného ochrancu práv, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky, Sociálna poisťovňa, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, zdravotné poisťovne, Tlačová agentúra Slovenskej republiky,
f) subjekty, o ktorých to ustanoví osobitný zákon.
Môžem doklusať do školy s číslom zákona a paragrafu? :)
Nech je - je mi to jedno. Ale nech máme cvičenia v škole a budem používať školský PC so školským softom
ale vypracoval by som tu pracu na inom pocitaci, kde sa windows a SQL pouziva. nasledne by som do prace napisal, ze sa to muselo robit na inom PC, pretoze ako priaznivec linuxu si nechcel investovat peniaze do softveru, ktory pouzivat nechces, a tiez si si nechcel tento softver ukradnut
A aj keby, ide o princíp. Môžeme to všetci odignorovať, spraviť prácu na kradnutom softe a všetko bude v poho.
Nie som sám, koho to štve, ale ostatní na to kašlú...
ako je to u teba, tak to neviem. prianie MS je jednoduche, radsej vsetci kradnuty windows ako vsetci linux.
napadlo ma zakupit si MS produkty pod tou podmienkou, ze to skola preplati. A ak sa vyjadria, ze nech si to ukradnes, tak to medializovat
ohladne SQL neviem nic... su tam nejake alternativy?
Použijem produkty Microsoftu aj keby sa mohli nájsť iné alternatívy.
Naozaj neexistujú iné cesty ako študovať? Treba buď kradnúť, alebo platiť? Ešte môžeme chodiť za kamarátmi, ktorí majú legálny soft a strácať tým čas.
M$ robí skvelú politiku a VŠ jej podliehajú
my sme napr. na skole mali tzv akademicku licenciu na vacsinu win produktov (od OS, sql server, visual studio pro), mal som heslo a mohol som si stiahnut co som potreboval. neviem ako to fici na inych skolach a ci to este vlastne existuje.
Budem držať hubu a krok.
Iba objasním ako to je s tými MS produktami. Som externý študent a nemám na to právo. Denný majú nárok na nejaký soft, neviem presne na čo - ale ext. nie
z tohto dokumentu vyplyva, ze mas narok na tie produkty, je tam spominany pojem "student"...zisti si veci ohladom tej karty, lebo na stranke FHI je uvadzane, ze pri registracii treba uviest cislo karty....informuj sa na studijnom alebo priamo u tej pijzdy na katedre
Opýtam sa v piatok vedúcej katedry, som teda zvedavý