Zdravim, kvoli nedostatku miesta na disku mi nechce nastartovat linux. Uz som vymazal (cez safe mode) vsetko co som vedel,ze si mozem dovolit, ale stale to nestaci a tak budem musiet odinstalovat niektore balicky. Problem je, ze som zaciatocnik a tak neviem, ktore baliky mozem odinstalovat, teda ktore nepouzivam a su nepotrebne. Preto sa chcem spytat ci existuje nejaka aplikacia, ktora by mi s tym pomohla, teda ktora by mi odporucila co mozem odinstalovat, kedze to nepouzivam. Dakujem.
df -h
ten sem pastni ... budeme mudrejsi, ked budeme vediet ake mas rozdelenie disku a info o volnom mieste. ;)
Error activating XKB configuration.
It can happen under various circumstances:
-a bug in libxklavier library
-a bug in X server (xkbcomp, xmodmap utilities)
- X server with incompatible libxkbfile implementation
X server version data:
The X.Org Foundation
10402000
If you report this situation as a bug, please include:
-The result of xprop –root | grep XKB
-The result of gconftool-2 –R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd
/dev/sda8 31G 14G 18G 43% /home
/dev/sda1 56G 28G 29G 50% /mnt/win_c
/dev/sda5 60G 50G 11G 83% /mnt/win_d
toto som našiel na nete:
The RPM packages are downloaded to the /var/cache/urpmi/rpms directory. Skús popátrať týmto smerom... a premazať dotyčný adresár - toto by mohol byť dôvod preplnenia particie....
find / -type d -name tmp
Uz som zazil ked nejake klikatko chcelo ulozit ISO image CDcka ktore som chcel napalit, nepreslo to. Ja osobne som mal nahodeny /tmp ako tmpfs o pevnej velkosti RAM disku 128M z 1G.
mozes to cele zmazat. len skype a virtualbox tam maju licencie(budes musiet preinstalovat alebo nemaz tie priecinky) inac je to plne junk-u
inac na start systemu ti musi (alebo skor malo by) postacit par MB na / particii.
inak 6,8 GB je dosť a dosť na slušne vybavený OS, podľa mna problém je inde, nie v nainštalovaných programoch, skus mrknut na /tmp adresár, ako tu aj niekto dole radil...
veľkosť daného adresára zistíš príkazom du -s, musíš byť v nom
du -sh *
skus si pustit LXDE alebo iny fallback DE, predpokladam ze aspon login screen ti nabehne? tam si vyber Session -> LXDE alebo nieco ine ako standardne pouzivas, ak sa nemylim KDE.
a potom sa pohrab v logoch a to: /tmp/xerr* /tmp/xsess*
a co povie
mount
admesg
?