vrátenie windows vista
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
- energia a cas, ktoru vynalozis na nieco take by sa ti v pripade (nepravdepodobnej) kompenzacie nezaplatila
- tvoj pocin by ocenil jozko, ferko a durko, celkovo by vsak pre komunitu nebol prinosom (narozdiel od boja za otvorene formaty)
- treba mat prehlad, na com fici mainstream
- visty su odladeny system vhodny pre bezneho uzivatela
- m$ vyrazne zlepsil online podporu, nestalo sa mi, ze by som nenasiel odpoved k veci
- visty su stabilne
- boot do visty je u mna o chlp rychlejsi nez do mdv, napriklad (oba bootuju rychlo)
- pomalost vist je vacsinou zapricinena aplikaciami tretich stran, co da lahko skorigovat
- je dost veci, pre ktore sa oplati bootovat radsej do linuxu a naopak
- cize cca 90% casu pri PC stravim v linuxe, funguje sa mi v nom jednoduchsie, ale z vyssie uvedenych dovodov mi pripada ten napad celkom scestny.
Este raz sa spytaj co chces dosiahnut vratenim vist a ci sa ti (alebo komunite) vynalozene usilie vrati (napr. aj v podobe nejakeho prijatelneho precedensu do buducnosti)
To radsej kup nejaky predvadzaci kus booku za 3/4 povodnej ceny, poobzerat sa po takom, je vo vysledku urcite efektivnejsie nez boj s veternymi mlynmi.
K tej kauze na abc, ja byt v pozicii kompetentneho manazera za lenovo, by som odporucil vysrat sa na nejaku linuxovu komunitu, ktora neciti ziadne zavazky ale pozaduje vela a brese na vsetky strany, vsak oni nikoho nenutili kupovat model, ktory je len s vistami.
Argument o neprimeranom bundlovani mi pride dost scestny
Ja by som ta len chcel podporit. Jedna lastovicka leto neurobi, ale ak ti to vide mohli by ta nasledovat aj ini. Keby som ja kupoval notebook a bol v podobnej situacii, urcite by som to riesil, ak by som vedel ako. DRZIM PALCE!
Veľmi nerád reagujem na takéto blbosťi, ale autor otázky chcel vedieť:
skúšali ste to niekto ? ako to dopadlo ? Podarilo sa to aj niekomu inému ?
Ja fakt nikde nevidím. Ja som skúšal, dpadlo to zle, ....
Ja nemôžem z týchto dizkuzií :-D :-D :-D ...to je rozum...
Ospravedlnujem sa....
Ak ste to nik neskúšali....načo potom reagujete? Mne by takato odpoved od vas asi nepomohla páni profici...
Ja viem...ani tento príspevok nie...
Mizim takychto nikam neveducich deskusii za zucastnim raz za cas...
Fakt prepacte...
prečo sa ospravedlňuješ, veď si nič neurobil, len si napísal svoj názor ku téme. ALE VEĎ O TO IDE, napíšeš svoj názor, stojíš si za ním a toto sa ešte niektorí nenaučili. Mne, keď sa napríklad niektoré hovadiny (napr. Stanislava Hofereka a pod.) zdajú hlúpe tak to napíšem. Keď chcem auto, tak poviem, že chcem auto, keď chcem babu, tak tvrdím že chcem babu a keď chcem slobodu, tak chcem slobodu.
2, Bol to nepriamy útok na profikov /pomer otazka a odpoved/ + niečo dočinenia.
zial je to tak , ale snaha sa ceni
To si myslis, ze sa niekto taky najde? Medzi linuxakmi navstevujicimi toto forum?
...načo potom reagujete?
- kvoli odreagovaniu sa- aby sa uz konecne zaviedol blacklist a tagovanie príspevkov
Slackware for ever
predavac by mal byt zaskoleny na predvedenie tovaru (isto som asi naivny )
existuje aj live CD
existuje cas na bezplatne vratenie produktu (naviac aj zarucna doba)
su produkty ktore sa predavaju bez OS ,alebo je preinstalovany nejaky free soft.,povecsine je to jedno a to iste (a to rada pre tych co im vadi ze maju predinstalovany OS )
kazdopadne je nezmyselne platit za to nebudem pouzivat
- kazda firma ma nejake zabehane procesy a individualne poziadavky mimo tychto procesov ju stoja naklady navyse.
Ak sa ludia z lenova rozhodli, ze kvoli 1 zakaznikovi obidu tieto procesy a v dobrej viere mu vyhoveju (a zbavia sa jeho otavovania), pricom ho informuju, aby si svoj pripad nevykladal ako precedens a potom im ten clovek vsetko zmietne zo stola, urobi negativnu reklamu - tak aky pocit v nich moze zostat?
- pozadovat od predajcu vratenie penazi je nezmysel, nikto ho dobrovolne nedonuti, aby stracal svoj cas s dodavatelom. Nema ani vytvoreny legislativny ramec, ktory by mu zarucoval vymozitelnost takej poziadavky
- mozes sa priamo informovat u dodavatela, ci je (tazke vyriesit) problem vyrobit a dodat pozadovany model bez OS. Taky problem moze byt; vymyslim si: moze suvisiet s internymi dohodami s m$, moze suvisiet s patentami (ze napr. nejaka sucast je patentovo chranena, a poplatky za samotne vyuzitie patentu su drahsie, nez ked je patent zaplateny v ramci zlavnenej ponuky od m$) moze suvisiet so zarucnymi podmienkami, testovanim a pod.
Je jasne, ze pokial by si poznal vyrobne procesy dodavatela a dovody pre viazanost s vistami, tvoj pokus by mal vacsiu sancu na uspech. Este jednoduchsie by bolo, keby si robil hromadnu objednavku ako partner dodavatela ...hm.
A ako som pisal "pokusal som sa pred kupou" (nezda sa mi to zrovna najvhodnejsie kupit produkt o ktorom viem ze co obsahuje a nakoniec kricat ze "neeeeee ja tam mrkvochvost nechcem a tak som si radsej poskladal PC podla svojich predstav , isto ani tam sa mi nepacilo ze kopec poplatkov je viazanych na nejaky zazracny autorsky fond ...zial nikdy som odtial nic nedostal nakolko na disky a cd ci dvd pcham nase foto takze autor som ja a polovicka , ale co uz , to by bolo na inu debatu...)
Nasledne mas moznost notebooku bez widlows kupit aj od (pr)dell-u a ak si trufas je este moznost barebone systemov, ale ak chces ortodoxne lenovo tak (aj ked sa to nepaci vybrat z ponuky ktoru maju, alebo si to dohodnut priamo s predajcom, alebo cez dovatela, alebovyrobcu ..
Kazdopadne akehokolvek pokusu nie je na skodu...
Ale ak ho predsa kúpiš s Vistou určite ju vyskúšaj vrátiť. Keďže priamo v licencii je (aspoň podľa toho článku na abclinuxu.cz) že ak nesúhlasíš s licenciou máš žiadať náhradu od predajcu alebo inštalátora.