Zavadzanie systemu, MBR, tabulka rozdelenia disku
Viem, ze na tzv. nultom sektore je tabulka rozdelenia disku a nejaka cast loadru, kt spusti cely loader. Kde sa nachadza zvysol loadru? Predpokladam, ze je to na nejakej particii, ktora podlieha nejakemu operacnemu systemu. Pocul som aj vyraz "boot records". Co to znamena? Kde sa nachadza?
Co sa tyka zavadzania systemu, podla mojich vedomosti to funguje nejako takto - BIOS preda stafetu casti loadru v MBR, kt spusti cely loader. A co ten? co urobi dalej? A ako je to s bootovatelnymi CD (prip. USB)?
Rad by som dost podrobne vysvetlenie a tak trochu polopatisticky, lebo som uz cital o tom aj v jednej knihe, ale myslim, ze amm stale nejake medzierky, a toto je podla mna, dost zaujimava tema.
Dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
aj s linkami na konci
Mam dva OS (Linux a Windows, povedzme). V MBR sa nachadza nejaky zavadzac, ktory sa tam nakopiroval pri instalacii Linuxu (povedzme, ze Grub). Ten spusti zvysok loadru, ktory je umiestneny niekde na particii s Linuxovou distribuciou. ALE, ja chcem nabootovat Windows. Co sa stane? Grub zacne zavadzat priamo Windows, alebo zavedie najskor nejaky zavadzac, ktory je niekde na particii s Windowsom?
Je moztne mat ako bootovaciu particiu aj particiu logicku? Ak ano, v com sa odlisuje takato particia od primarnej bootovacej particie?
stage2 grubu moze pustit ale aj iny zavadzac.. ktory moze byt na VBR niektorej particii alebo na MBR ineho disku..
Napr ja mam system rieseny tak ze mam MBR.. na nom stage1.. ten pusti stage2 ktory je na particii /dev/sda1 ktora patri opensuse.... .. ale takisto mam aj ubuntu..a aby mi neprepisalo grub zo susecka.. alebo aby som do grubu zo susecka nemusel davat vsetky polozky z ubuntu grubu.... tak stage1 toho ubuntackeho grubu mam na VBR kde je aj ubuntu /dev/sda5 a do suseckacekho som dal len odkaz na VBR /dev/sda.. ked ho pustim pusti sa stage1 ubuntu grubu ten pusti stage2 a tam mam secky ubuntu moznosti .. cize idem asi takto
MBR stage1 /dev/sda -> stage2 /dev/sda1 -> opensuse (zavedie jadro a initrd)
MBR stage1 /dev/sda -> stage2 /dev/sda1 -> stage1 ubuntu /dev/sdb5 VBR -> stage2 ubuntu /dev/sdb5 -> ubuntu (jadro a initrd)
Aj tunaky: http://www.linuxos.sk/sprava_zobraz_komentare/2481/index.html
Za dalsie - akym sposobom si formatoval disk? Ak si zmazal aj MBR, zrejme to uz neobnovis.
http://kb.acronis.com/content/1624
Neviem ako sa da priamo zmazat len MBR, ale poznam sposob, pri ktorom dojde aj k zmazaniu MBR (okrem ineho). Skus pouzit prikaz:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda
Samozrejme, ak mas povodny disk oznaceny inac ako /dev/sda, zadaj svoje oznacenie. Prikaz musis pouzit ako root. Nasledok bude taky, ze sa na cely disk zapisu same nulove hodnoty (aj na nulty sektor). Kedze ale prides o particnu tabulku, disk sa stane nepouzitelnym, cize budes musiet nanovo rozdelit disk a zaviest filesystem/y. Ten prepis nulovymi hodnotami bude trvat kusok dlhise, v zavislosti od kapacity media.
Mohol by si mi trosku ozrejmit, co presne znamena bs a count? A a ko by sa to dalo pouzit aj v inom pripade ako v tomto? (samozrejme s inymi hodnotami)
Nastroj dokaze dve veci (ako napoveda nazov) - kopirovat disk, alebo kompletne mazat disk - co je celkom uzitocne v tvojom pripade. Takychto aplikacii existuje cela kopa, s tymto mam vsak uz osobnu skusenost, cize preto ti ho mozem odporucit.
Oficialna stranka spolocnosti, ktora CW vyvija:
http://www.terabyteunlimited.com/