ochrana dat
Chcel by som sa spytat, akymi moznymi sposobmi by sa dali chranit data pred cudzim pristupom na externom hdd?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Narazil som na pojem "automaticke sifrovanie pevnych diskov". Pri tomto je potrebne mat disk s touto funkciou alebo sa to da pri vsetkych?
A nema niekto skusenosti s SSD?
/dev/mapper/tajnaparticia
mas teraz tu virtualnu zasifrovanu particiu. Uz teda nepouzivas /dev/sda2 ale tu virtualnu. Vsetko sifrovanie sa deje transparentne. Teda mozes/dev/mapper/tajnaparticia
normalne naformatovat a namountovat niekam, napr: A hotovo. Do /mnt/tu mozes davat subory, adresare, pracovat s tym normalne, ako s akoukolvek inou pripojenou particiou. Potom pre skoncenie prace ju musis odmountovat a zatvorit: Hotovo.Samozrejme, inteligentne systemy vedia tieto veci robit automaticky. Vacsina distribucii ma subor
/etc/crypttab
, kde si mozes zadefinovat sifrovane particie, ktore sa maju pripojit pri starte systemu. V praxi to vyzera tak, ze niekedy pocas bootovania Ta vyzve, aby si vlozil heslo a ak ho zadas zle, tak bud tu particiu nepripoji alebo proste nebude pokracovat. V tomto sa sprava kazde distro svojsky. Napriklad ja mam takto sifrovany /home a pri starte zadavam heslo.Pouzivanie LUKS ma este jednu velku vyhodu. Na sifrovanie sa nepouziva priamo heslo, ktore zadas, ale nim sa zasifruje len nejake master heslo. Preto je mozne mat viacero hesiel, ktorymi sa da odsifrovat particia a mozes pouzit lubovolne z nich (kazde heslo moze byt v jednom slote). Viac o tomto sa docitas uz v manuali. Taktiez nemusis pouzit heslo, ale akykolvek subor z disku. Preto napriklad, ak sa bojis, ze zabudnes heslo, tak kazdej particii prirad heslo a nejaky subor, pricom ten subor si niekam poriadne ukri a pouzi ho v pripade zabudnutia hesla. O tomto taktiez viac v manuali. Pripadne, ak sa budem nudit a bude zaujem, mozem o tom napisat sem nejaky kratky clanocek.
pouzit mozes TrueCrypt [http://www.truecrypt.org/] ale neviem ci pracuje aj pod PC Linux OS
ak si m$ a uplna lama, pouzi SafeHouse Eploder [http://www.safehousesoftware.com/SafeHouseExplorer.aspx] mas k nemu aj Step by Step video ako si to urobis - je zdarma, ale nepojde ti na Linuxe [mozno tak vo virtual]
be smart - use gugl
Kazdopadne pri sifrovani bud velmi opatrny. Ak z nejakeho dovodu prides o heslo/desifrovaci kluc a pouzil si silne sifrovanie tak si prisiel o data.
Je dobre aby data vedel rozsifrovat viac ako jeden clovek.
- resp. "plavajuce" heslo - neviem ci som to spravne nazval, ale ide o to, ze pristupove heslo sa meni kazdych 60s
http://www.youtube.com/watch?v=6rN3V8SkckY
brat to pouziva, ale nakolko je uplna lama, nevedel mi predat hlbsie vedomosti :)