canon pixma mp140
ma niekto skusenosti sa instalaciou multifinkcneho zariadenia canon pixma MP140 ?
Mam ubuntu 9.04 64 bit , tlaciaren funguje dobre (aspon zatial testovacia stranka) na foomatic (tak nebolo nutne instalovat ine drivre, zial pri spusteni Xsane vypise chybu : Chyba počasa CMS konverzii nie je mozne otvorit ICM profile skenera a naasledne aj Chyba pocas V/V zariadenia.
ak skusam instalovat drivre zo stranky canonu pre debian vypisuje chybu (nespravna arch. i386 )
za kazdu radu dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Mam ubuntu 9.04 64 bit
celkom casto sa stava, ze je podporovana len arch. i386
celkovo uz by stacilo sprevadzkovat iba scanner , zial xsane nejak nespolupracuje ( a ako bonus odpoji aj wifinu )
neviem ci problem nebude vo funkcii skenera kde tlacidlo scan (aspon vo windowse ma spustit soft MP... a nasledne ma prebiehat scanovanie)
Som z toho jelen (kurnik to je tak problem pre vyrobcu ak uz ma ovladace pre mac aj pre win az po neviem aku verziu dozadu spachat ovladac aj pre linux ...nie iba 32 ale aj 64 )
to je aplikačné tlačitko. Teda ako si si všimol, po stlačení tlačítka sa aktivuje aplikácia na scanovanie. Podobne je to aj u iných ako príklad u mna HP.
Vo windowse je to tým, že ti môže v pozadí bežať distribučná aplikácia, ktorá "číha" na stlačenie tlačítka.
V Linuxe bohužial nie. Tam si musíš scaner aktivovať, sfunkčniť. A rovnako tak tu nieje distribučná aplikácia, ktorá by "číhala" na stlačenie tlačítka či už copy-scan-black-color, takže by vykonanie malo byť vecou obslužnej aplikácie teda xsane.
Pozeral som viac na fóre ako som slúbil a sú pokusy, ktoré mali "oklamať" 32 bitový systém a jeho balík, a portovať ho zmenou ciest uloženia súborov na 64 bit. No všade výsledok rovnaký, neúspešný.
Možno obrátiť sa na výrobcu mailom, či výjde balík aj pre 64 bit systémy Linux, poprípade zvážiť 32 bitový systém.
K oklamaniu 32 bit .. zial zadat cestu asi je bezpredmetne, lebo nechapem preco, ale pri instalacii sa netradicne brani zubami nechtami spustenia. nuz co tlaci fajn (dokonca farebne podanie sa mi paci viac ako windows )... ale scanovat budem asi len vo windowse ak bude treba .
Xsane a aj gnom scanner utility dopadnu podobne (teda aj s odpojenie wifiny vo finale) no ked bude viac casu a stastia tak...
Dakujem sa snahu pomoct
le reagujem na tú tlač. Tá sa aj mne v Linuxe totálne viac páči, napriek tomu, že som skúšal nastavenia tlače vo windovse, v linuce je proste krajsia tlac...ale ten atrament :-D...aspom že si ho doplnam sam..:-D
uvidim co bude ako reakcia z canonu
"Slackware forever - no compromise"
diky.. tato sprava ma potesila , ale neviem to nikde najst, nevies nahodou link ?
"Slackware forever"
ale dakujem
Driver packages: x86 32 bit (RPM for LSB 3.1), x86 32 bit (DEB for LSB 3.1), x86 32 bit (RPM for LSB 3.2), x86 32 bit (DEB for LSB 3.2), x86 64 bit (RPM for LSB 3.1), x86 64 bit (DEB for LSB 3.1), x86 64 bit (RPM for LSB 3.2), x86 64 bit (DEB for LSB 3.2)
"Slackware forever"
Podľa tohoto je podpora priamo v sane cez driver sane-pixma
http://www.sane-project.org/sane-mfgs.html#Z-CANON
A sane sa dá spoľahlivo skompilovať aj pre 64bit. Nie ako tie binárne bloby od výrobcov zubami nechtami si chrániac svoje know -how (aj keď je už toľko výrobcov skenerov, že je vlastne verejným tajomstvom výroba skeneru)
akurat teraz uz vobec neviem co som tam vsetko natrepal a co mam s balikom robit
sane funguje samostatne alebo je sucastou xsane ? daval som sane z repozitarov ubuntu a nejak sa mi nejavi ze by fungoval samostatne.
dakujem za pomoc
xsane je len grafické klikátko pre sane (takisto, quiteinsane, xsane-gimp, kooka, xscanimage)
xsane mam nahodene a sane aj s doplnkami tiez, akurat mi vyvstal problem po stiahnuti balika mp150-0.13.0.tar.bz2 co vlastne s nim , nahodene sane uz obsahuje nejake podzlozky libsane-canon.la ... _.so.1 ... _.so1.0.19 + neviem kolko dalsich +obdoby libsane-pixma, teraz neviem ci MP150-0.13.0 s obsahom nahodit priamo do adresara /usr/lib/sane alebo sa to ma nejak nainstalovat
sane je sane...je to scanovací protokol, alebo inak povedané aplikácia na scanovanie bez GUI - teda grafického uživateľského prostredia.
Xsane je grafická nadstavba. Takže v tom nejak nič netreba hľadať. Ak máš sane, máš všetko čo na skenovanie potrebuješ.
Ale k veci, čo je to za balík mp150-0.13.0.tar.bz2, odkiaľ si ho stiahol, a k čomu má slúžiť?
Balík rozbaľ, prezri obsah či neobsahuje súbor README, INSTALL. Sú to obvilké návody, rady, informácie na spojazdnenie balíkov ktoré treba alebo kompilovať, alebo inak uviesť do chodu.
S pozdravom Tomáš Hanzel, LinuxSR fórum
Inak to LinuxSR forum vyzera dobre (da sa tam aj zaregistrovat ?)
Inak ohľadom toho balíka, čo som sa pýtal, čo to bolo zač?
v "zlozke" sane:
http://linuxos.sk/forum/5892/index.html
Od vtedy mi tlaciaren aj skener isli uplne v pohode
pozeral som ten odkaz a z prispevkov mi nebolo jasne ako sa to podarilo rozbehat (sice moze byt ze som si nevsimol nakolko prave som v praci tak mi toho pomimo moze ujst, tak vecer to premrknem)
vedel by sa k tomu niekto fundovane vyjadrit/poradit?
Xsane funguje (nakoniec bez problemov)
Ovladace pre tlaciaren, ako povodne podanie farieb OK az na rozlisenie tlace (600DPI)
Vyriesenie spocivalo v zmene USB pripojenia teda z povodneho Bus 001 Device 005 za Bus 002 device 002. a odvtedy nemam problem ...
Dakujem za snahu pomoct kazdemu, (obzvlast Tomas Hanzel).