neopravuje disk
mam mensi problem - totiz som sa snazil zmensit /dev/hdb1 particiu (ma vela prazdneho miesta, tak to som jej ho odobral) cez gparted. a chcel som na jej mieste supnut ntfs.
Problemom je, ze po kliknuti na apply mi vypisalo warning, ze check filesystem on /dev/hdb1 for errors and (if possible) fix them
tak som to skusil riesit cez
ubuntu@ubuntu:~$ sudo umount /dev/hdb1
ubuntu@ubuntu:~$ sudo e2fsck -f -p /dev/hdb1
/dev/hdb1: 106629/7086080 files (0.4% non-contiguous), 1166108/28324595 blocks
ale nic to nepomohlo, zas mi hadze chybu pri stahe nieco spravit cez gparted.
Co mam robit?
Vdaka.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
skus pogooglit, ale myslim ze budes musiet preformatovat tu particiu
chkdsk.exe
a toto by mohlo pomôcť.
mna to tiez rozculilo ked som si vsimol ze mi system nekontroluje ext2fs aj ked bol nekonzistentny.
nejake napady? :-)
a ako vidis, kontrola zjavne nastala, ked daco mi vypisalo, len nic nespravila :(
ubuntu@ubuntu:~$ sudo e2fsck -v -f -p /dev/hdb1
106629 inodes used (1.50%)
423 non-contiguous inodes (0.4%)
# of inodes with ind/dind/tind blocks: 4876/71/0
1166108 blocks used (4.12%)
0 bad blocks
1 large file
87210 regular files
10411 directories
69 character device files
26 block device files
2 fifos
94 links
8902 symbolic links (8514 fast symbolic links)
0 sockets
--------
106714 files
ubuntu@ubuntu:~$
any ideas? lebo fakt som z toho uz zufaly :-(
Nakolko bol ten disk skontrolovany, tak mi vychadzju dve veci.
PS.: ta hlaska z gpartedu je malo specificka, nejedna sa o popis chyby ale o mozne riesenie i ked to vyzera inak. IMHO mas ten disk zaplneny na menej ako 5%, nestalo by za to z neho odzalohovat data, zmazat ho a vytvorit mensi aj s naslednym formatom? je to rychlejsie.
V podstate na tom disku nemam ziadne data - mam tam len GRUB, pomocou ktoreho sa bootujem v 99% pripadov do Windows. Data mam na osobitnej particii.
Problemom je, ze sa mi nechce hrat sa s instalacnym CD Windowsu(prepisovat dualboot na singleboot, nehovoriac o tom, ze mozno sa mi to este zide, nakolko mam slaby PC na emulaciu), preto som si len chcel odskrtit 80GB z tejto particie s tym, ze nech na nej zostane tych ~20GB, hlavne, nech mam uz tych 80GB na filmy. Fakt nechapem, ako mohol linux mi tak dobabrat tu particiu :-(
Este nejake otazky, na ktore som nechtiac neodpovedal?
Takze ak Ti nevadi stiahnut cca 100M dat, tak skus nejake novsie iso gparted-u.
Inak koli tomuto typu problemov (IMHO obvykle len potencionalnych lebo kazdy si stiahne novsiu verziu ak potrebuje) je vzdy a stale zdoraznovane ze zmena velkosti particie je zmena ktora moze sposobit kriticku chybu a je treba pred tym odzalohovat data.