TV a PC
Operacny system mam Mandrivu Free 2008.1.
Chcel som si prepojit PC s TV, ale nastal mi problem. Na TV je ciernobiely obraz a neviem co stim ??
Ovladac pre graf. kartu mam aktualizovany (aj naistalovany).
PC a TV mam prepojene kablom SVIDEO 7pin => Composite => Composite (redukcia zo 7pinu S-VIDEA na Composite (A/V) a potom na TV je cez Composite (A/V)). V operacnom systeme WIDOWS XP mi toto prepojenie bez problemov funguje
Ja si myslim ze chyba je niekde tu - zle detekovana norma (PAL/ NTSC)
- zle detekovany sposob pripojania PC s TV (S-VIDEO, Composite)
- stlmena sytost farieb
Ale kde sa to da nastavit?, v --- NVIDIA X Server Settings --- tieto moznosti niesu.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
>- zle detekovany sposob pripojania PC s TV (S-VIDEO, Composite)
>- stlmena sytost farieb
ak by to bolo cokolvek z tohto, tak to musi byt v NVIDIA settings, ako su nastavene monitory v NVIDIA settings?
nastavenie PC
Po kliknuti na -- advanced -- sa rozsiria informacie o modely a rozlisenii obrazovky .
Tu je ktomu obrazok nastavenie
Ja uz som preklikal vsetky moznosty v -- NVIDIA X Server Settings --, ale naozaj nastavenie PAL normi tam nieje.
Hardware sa nemoze poskodit?
Hardware sa v dnesnej dobe uz takymto zasahom poskodit nemoze. Ine by to bolo keby si startoval Linux s parametrom noacpi alebo acpi=disable (info - prikaz v terminali :
grep acpi /proc/cmdline
) nakolko tak sa da vypnut napriklad chladenie. A to vies co znamena ak vytuhne komp. Poskodenie monitora mohlo nastat v case ked monitory nekontrolovali drahu luca elektronov, v minulom tisicroci existovala moznost prestat menit signal na vychylovacich cievkach a odpalit tak luminofor. Ale to sa tykalo obvykle stareho CGA CRT. V dobe LCD je to uz o inom.A este kde sa vypina startovanie do grafickeho prostredia?
Ak ano, tak uz som skusal dat tam tento prikaz -- Option "TVStandard" "PAL-B" --
a vypisalo mi to tuto chybu -- bash: Option: command not found --
Tak dal som tento subor na rapidshare, pozrite sa nan a povedzte mi kde to mam dopisat.
Jednu vec ale nechapem. Ako si to konfiguroval? Ten subor je v rozpore s tvojim tvrdenim o tom ze konfigurator neumozni nastavit televizor.
A kde do toho suboru -- xorg.conf -- mam dopisat tu normu PAL ?
Inak Monitor1 je nastaveny ako televizor, teda ma take rozlisenie a prislucha screen1 do ktoreho je popchanych vela a vela volieb pre televizor. Ale nepouzivaju sa podla toho konfigu.
PS.: Co si prosim ta predstavujes pod pojmom sytot tfarieb, luma, chrominance, hue, saturation, ...? Slovencina ma totizto velmi malu slovnu zasobu na vyjadrenie sytosti farieb.
Niekedy pomoze prestavit vstup na telke z NTSC na PAL alebo opacne, niekedy je treba prestavit generator obrazu na karte pomocou konfiguracie XWindows. Ja som to kedysi riesil cez prestavenie telky, bolo to rychlejsie. Ale vystup na CRT telke bol nic moc, stolny DivX prehravac bol 100x lepsi. Mal kalibrovane spracovanie obrazu. Kto neuvidi, neuveri.