[Arch] Pacman nestahuje (fakt primitivna otazka)
pacman -S alsa-utils
Napisalo, ze nic take v databaze nie je. Tak som si pomyslel ze asi chyba len jeden tento balicek a ze ptom to nejako vyriesim. Ale ked som chcel nainstalovat Xorg tak ma odpoved na moj prikaz dost prekvapila:
pacman -S Xorg
Taktiez napisalo, ze balicek nie je v databaze. Prislo mi to podozrive ze taka zakladna vec nie je v balickoch. Internet mam pripojeny, ide ping, vsetko. Servre som nakonfiguroval tiez, dal osm tie najdolezitejsie na zaciatok. Nefungoval aj prikaz ako:
pacman -S qt
Ten bol dokonca uvedeny v manualy (man pacman) a tiez nefungova. Okrem toho mam trochu problem pohybovat sa v prikazovom riadku. Hore sa neda ist sipkami, ani pageup ani pagedown. Niekedy si chcem pozriet co som napisal (to sa da aj spikami, viem) alebo logy alebo nieco take. Ale zaujima ma hlavne to, preco nejde stiahnut tie balicky. Dakujem za pomoc.
Filip
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
[core]
# Add your preferred servers here, they will be used first
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist
[extra]
[community]
# pacman -Sy
príkaz, ktorý ti rebuildne databázu. Následne môžeš použiť príkazy pre instaláciu alsa-utils, Xorg. a qt.
pacman -S alsa-utils
pacman -S xorg
S pozdravom Tomáš Hanzel, LinuxSR Fórum
Po skončení pýtania a odpovedania na otázky edituj cez nano alebo vim:
# vim /etc/X11/xorg.conf a tam si pridaj napríklad myš so scroll: Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Buttons" "5"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Uprav si časť MONITOR
VertRefresh /samozrejme hodnoty podľa svojho
DisplaySize /samozrejme hodnoty podľa svojho
End...
Alebo
pacman -S hwd
# hwd -xa / vygeneruje xorg.conf
A pokus o startx
Po update komplet celeho systemu (pacman -Syu) nejde synchronizovat balicky .
Vypise: Failed to synchronize core (v dalsich riadkoch su extra a community) no a dalej v zatvorke je unexpected error.
pacman.conf som skontroloval aj mirrorlist. Hmm, neviem ale po prvej instalacii to fungovalo bez problemov (lebo som si to predtym cele dokafal ze uz sa ani nenacital). A potom som to nainstaloval druhykrat a robi toto.
Filip
zo zaujiamvosti, ktore mirrory pouzivas?
Skusal som uz aj vymenit, ale nic to nespravilo. Podla mna to s internetom nebude mat nic spolocne lebo ping funguje. Len najviac ma prekvapuje ze to robi ten update. Lebo pred updatom v pohode fungoval aj pacman -Sy a synchronizovalo to...
PS: Mozete to zamknut