adresare v systeme
chcel by som sa Vas opytat, k comu sluzia (co je ulozene) v tychto adresaroch:
/opt, /proc, /selinux, /srv, /sys, /var
Ak je potrebne, bol by som vdacny aj za hlbsie vysvetlenie.
Dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
/selinux tam nie je spomenuty, ale sluzi pre MAC selinux v linuxovom jadre
Rad by som poznal Vase nazory na to, ktore adresare je vhodne pri instalacii systemu pripajat na dalsie particie (mimo korenovej), ktore je pripajat zvlast zbytocne, ktore priam nutne.
Chcel by som dosiahnut, aby som v pripade potreby dokazal nainstalovat system nanovo, pricom by som chcel zachovat nainstalovane aplikacie a nastavenia (systemu i aplikacii).
skladuju sa tam napriklad deb baliky stiahnute cez synaptic, taktiez cache pre dpkg. no a aby toho nebolo malo, potrebujes /var naprikald pri nastavovani apache
arch sa nepodarilo nainstalovat tak treba skusit zenwalk
uz sa tesim kedy sa mu podari nainstalovat bsd
to bude rychlost a stabilita
Ak sa niekto myli, tak napis ako to ma byt spravne, cim pomozes kazdemu. Dake tie osobne utoky si nechaj pre seba.
blby ludia, skoro ziadna poriadna odpoved, a blbe rady az priam neunostne nesuvisle a off.
strukturu si precitaj inde. k otazke:
/boot - je tu ulozena konfiguracia grubu - zavadzaca
/home - domovsky priecinok s datami, ulozenymi subormi...
/boot
\
-----------kazdu particiu zvlast pre boot aj pre home
/
/home
Za dalsie, ved spojaznit pripadny problem, je lahke (aj pre zaciatocnika samozrejme)
Pytal sa on, nie ja, dodrzuj vlakno a temu. Ja sa ta nepytam nic, mne neodpovedaj
/etc obsahuje konfiguracne subory. Priklad xorg.conf by ti mohol fungovat. ak by bol defaultny. Ale ak tam nahodis fglrx, bude xorg.conf na starom distre obsahovat driver fglrx, ktory sa kompiloval ako modul. Tento modul ty v novom systeme mat nebudes a tym padom ti fungovat xorg.conf nebude. (Aj ked sa to lahko da zmenit). Takze tychto zmien moze byt ovela viac (predsalen, ainy grub...lilo, ine,vela ineho) takze miesto toho by si skor viac casu dal na moznu upravu konfigov, ako upravu v novom distre. Skor odporucam /home/uzivatel a do tohoto spravit zalohu konfiguracnych suborov, ktore by mali sto percent ist na inych distribuciach, teda v /home/uzivatel/ZALOHA (teda priecinok kam skopirujes subory konfiguracie) a tam xorg.conf, wvdial.conf, resolv.conf, locale ci ine.
Proste /etc je diskutabilne takze skor len konfiguraky. Ak niekto moze, doplnte ma.
LinuxOS.sk - Linuxove Forum linuxsr.zaridi.to - otvorena databaza znalosti
Ak to tak nefunguje, upozornite ma na moj mylny usudok.
Nevravim, ze to nejde, alebo co. Samozrejme, ide to. Je to mozne. Ja sa ti snazim len vysvetlit, ze su tu urcite rizika. Niekto sa moze zasmiat nad tym co pisem, skusi to, a zisti. Ako som odporucal, keby si mam JA rozdelit particie (co vobec nerobim) tak /home urcite ano!
Tam padom /usr , je prisposobeny pre ten ktory system.
A znova: Ak mas ubuntu, a tam /usr na inej particii, a das si Kubuntu, /usr je takmer nepouzitelne. Rovnako tak aj ine distribucie. To je LEN jeden z VIACERYCH dovodov.
Dakujem za odpoved, presne taketo vysvetlenie som potreboval.
Rád som ako tak pomohol. Kludne sa pytaj alebo aj osobne. Najdes ma TU aj TU a ešte TU
podla mna je ideal mat jeden disk na system a druhy na data, ktory by bol pripojeny ako /media/data (ci /mnt/data)