Správa PC cez verejnú IP
nedávno som si aktivoval verejnu IP a potreboval by som vediet ze ako by som mohol spravovat svoj pc z internetu (z akehokolvek zariadenia pripojeneho na internet). Mam dva OS (Greenie 5.0.2j a Win XP prof zo vsekymi aktualizaciamy) a tie by som potreboval spravovat. Potreboval by som to tak ze napr. sa nalogujem vzdialene na Xserver alebo na GUI pod windowsom, proste ako keby som sedel za svojim pc.potreboval by som to pre oba OS. Mozete mi prosim poradit ? Dakujem za pomoc.
P.S: Pocul som o dacom takom ako je webmin (alebo tak nejak podobne) vraj to je sw na spravu pc ale vraj to funguje len pod Linuxom, ja to ale potrebujem pre obidva OS.
A v takejto oblasti som dost velka lama ta bi som bol rad ak by ste mi to nejako zrozumitelne vystelili a nezasipavali ma tu prikazmi z terminalu :-)
Este raz dakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre "zapnutie" Remote Desktop myslim staci len kliknut na plochu, vybrat "Vlastnosti" a v poslednej zalozke zaklinut volbu v style "povolit vzdialeny pristup k tomuto pocitacu" + vybrat uzivatelov, ktori toto pravo maju mat. (Odporucam tiez dobre nastavit opravnenia pre uzivatelov, kedze vsetci uzivatelia s admin prevami defaultne maju povoleny vzdialeny pristup. Uzitocne je aj premenovat konto administratora na nieco menej obvykle ako je "Administrator" - kvoli zvyseniu ochrany pred utokmi. ) Este predtym vsak odporucam nastavit si poriadne zlozite heslo a dobre si nastavit firewall len pre nutne porty a pre vybrany rozsah IP adries - aby nanho nemohol utocit ktokolvek odkialkolvek zo sveta (pricom utoky nie su nic neobvykle). V ramci firewallu staci povolit port 3389. V ramci bezpecnosti moze byt rozumne si pripadne zmenit cislo portu na nejake nestandardne cislo. Ja som si vzdy v XP robil viacero bezpecnostnych opatreni - vratane uzamknutia konta na dobu napriklad 10 minut po 5 nespravnych zadaniach hesla.
Ja osobne som pristup do Windows cez Remote Desktop pouzival vzdy len "tunelovanim" cez SSH, ktore som si vo Windows nainstaloval s pomocou programu CopSSH - vdaka comu som mal moznost pomerne bezpecne pracovat cez prikazovy riadok bez nutnosti grafickeho rozhrania. Viem, ze to je trochu nestandardne, ale mne to vyhovovalo.
V Ubuntu je nastavenie dost jednoduche - cez menu System - Predvolby - Vzdialena pracovna plocha. Toto riesenie je postavene na VNC, ktore by standardne malo ist cez port 5900. Osobne vsak radsej preferujem SSH pristup. (Vraj by malo byt mozne sa aj priamo pripajat na X server - ale to som nikdy neskusal.) Opat je nutne mat dostatocne zlozite hesla.
Vzdialeny pristup samozrejme nebude fungovat, pokial sa do internetu pripajate cez router, ktory ma nejaky firewall - az kym v nom neotvorite port 3389 (pre Windows) a 5900 (pre VNC) pre pristup zvonka. Ak sa pripajate cez modem, tak to nie je treba riesit a po otvoreni firewallu pre port 3389 vo Windows a po spusteni sluzby vzdialeneho pristupu by mal byt pristupny z internetu.
Tolko moje rychlo zbuchane poznamky. Urcite viac povie Google ...
staci dat hladat "remote desktop windows xp" ci pripadne "remote desktop ubuntu" ...
potom staci pripojit sa pomocou ssh -X, nastavit xhost, $DISPLAY a spustit lubovolnu aplikaciu - okno sa zobrazi na lokalnom stroji...
(takto instalujeme v praci napr oracle na vzdialene servery)
Windows: Vnc viewer
To je všetko co potrebuješ.
PS.: pri VNC sice existuje overovanie heslom, ale komunikaia je bez priamej moznosti kryptovania.
http://xrdp.sourceforge.net/