Ako pripojit dva disky do /home
ako pridam disku pripojny bod? chcem este jeden disk pridat k /home ?
Pri instalcii systemu viem ako, ale ked ho mam uz nainstalovany tak neviem ako?
screenshot z gparted
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Alebo dalsi disk alebo particiu, ktoru chces pripojit?
Alebo zvacsit /home pridelenim miesta?
Prve: dve /home mozu byt druhym sposobom, a to /home/prvyuzivatel/disk1
/home/prvyuzivatel/disk2
Dalsi disk pripajas alebo manualne prikazom, alebo editaciou /etc/fstab.
Prikazom: mount /dev/zariadene /pripojny bod -t typ suboroveho systemu
/pripojny bod musi byt definovany ako meno, napr: /media/disk2
Napis presne co potrebujes.
Kubuntu ma nieco na rozdelovanie disku, len si nespomeniem nazov. Potom uz v tom programe nastavis pripojny bod a nahras si tam tu zalohu tych suborov, ktore si mal.
Restartnem PC mam tu dakde LiveCD a pozrem to.
Opravte ma ak sa mylim.
sa mi zda ze som to aj niekde cital ze viacero diskov mozeme oznacit ako /home atd. ...
- druha uvaha by u mna isla cez pouzitie zfs suboroveho systemu a pridruzenych nastrojov na danych oddieloch (zfs funguje v linuxe cez fuse), ale to by ti o tom vedeli viac napisat unixari a solaristi, tam by ta vsak zalohovanie/resp. presuvanie dat pravdepodobne tiez neminulo
- a prva uvaha, ktora uz bola spomenuta vyssie, je vyclenit nejaky adresar z /home pre druhy disk. Cize pre jedneho uzivatela budes mat jeden oddiel, pre druheho/-ych druhy oddiel... Alebo ak mas iba jedneho uzivatela s menom dit, tak na /home namountujes sda3 a do /home/dit/Movies (alebo iny priecinok s primeranou velkostou dat) bude namountovany sda5.
- alternativny scenar, ktory ma prave napadol moze byt este "akykolvek" vhodny pripojny bod so spravne nastavenymi opravneniami, na ktory budu odkazovat symlinky
Obrazne povedane, aj knihy by bez pred- a doslovu,dodatkov, komentarov, odbociek a vysvetliviek boli menej zazivne, mnohe snad aj necitatelne.
- samozrejme, k unionfs a mount -o bind sa neviem vyjadrit, to by zas mohol rozviest WlaSaTy, ak sa mu bude chciet, tiez by ma to zaujimalo
Co sa s tym da urobit uz zavisi len na fantazii spravcu.
Takze vlastne ano, len to nebude single click.