Error 17 pri loadingu grubu

Sekcia: Konfigurácia 19.08.2005 | 21:06
- ScoRpio -   Návštevník
Ahojte, dal som SuSe linux na PC 800Mhz P3 64MB ram, instalacia trvala 2 hodiny a to som instaloval default system s "kancelariou" - open office atd.. prostredie dalo default KDE .. instalcia prebehla úplne pohode.. pred samotnou instalciou som vymazal mbr ..pred tim tam bol Win Me ktorý nehorazne zdroskotal... pri prvom nacitani grubu mi stale pise Grub Loading ..please wait a potom hlasku Error 17 ..uz som na novo nahodil SuSe a stale to vypisuje.. Bios je nastaveny default tak neviem v com moze by problem ..POMOC !
    • Re: Error 17 pri loadingu grubu 14.08.2005 | 17:48
      peter golis   Návštevník
      :instalacia trvala 2 hodiny pri PIII 800Mhz. vyzera to na problem s radicom disku alebo s diskom. grub error 17 je cannot mount selected partition. ten disk a radic je aky? nie je povytiahnuty kabel? nevrci to nejako divne? ked sa nastartuje z cd zachranna distribucia, co pise dmesg o danom radici/disku?
      • Re: Re: Error 17 pri loadingu grubu 15.08.2005 | 12:02
        - ScoRpio -   Návštevník
        To ze to trvalo 2 hodiny nie je chyba HDD ani PC ..64mb ram..musel som este pred instalaciou vytvorit cez gentoo live swap inak by yust v textovom rezime ani nenabehol ... netreba v biose zapat nejaku "podporu pre dual boot" alebo nieco podobne?? jak myslis s tim kablom? Bios ho pekne detekuje ... s WinXP nebol problem ..
        • Re: Re: Re: Error 17 pri loadingu grubu 15.08.2005 | 13:35
          peter golis   Návštevník
          ak si dobre spominam, tak sa tu vyskytuje thread ze ti odisli windows. to mohlo byt sposobene aj problemom na disku. ale, bol grub aj zapisany do MBR pocas instalacie? ako je nastaveny grub? ako boli vytvorene particie na disku? podpora pre dual boot sa v biose nenastavuje. bios to ani neumoznuje. on iba aktivuje disk z ktoreho ma startovat a na nom je MBR. v nej je zavadzac operacneho systemu ktory umoznuje dualboot. v tomto pripade je to uz grub. ale stat sa mohlo zopar veci: 1) grub bol zle nainstalovany 2) rozdelenie disku bolo nestandardne a windowsy si poprehadzovali disky ako sa im zachcelo. tym padom je konfiguracia grubu nepouzitelna. asi najjednoduhsie bude nastartovat z cd a zadat oprava systemu
          • Re: Re: Re: Re: Error 17 pri loadingu grubu 15.08.2005 | 17:23
            - ScoRpio -   Návštevník
            1. padol Win.ME 2. Dal som tam XP 3. vymazal som fdiskom fdisk /mbr 4.vytvorenie particie swap v gentoo live CD [len 64mb ram ] 5. Instalcia SuSe 6. Error grubu 7. Znovu prehadznie disku s pomocou Gentoo live - aktvivacia spawu vymazanie mbr pomocou startovacej diskety z Win ME fdisk /mbr 8. Nova instalcia SuSe linux prve spustenie a znovu Error 17 ... Presne tento postup..pozeral som prebieh instalcie SuSe a ziaden problem sa nevyskitol ! oprava nieco pomoze? ked hej ake paramatre tam mam nastavit ?
            • Re: Re: Re: Re: Re: Error 17 pri loadingu grubu 15.08.2005 | 18:02
              peter golis   Návštevník
              pri linuxe sa len malokedy opravi chyba obycajnym preinstalovanim. obcas sa stane ze windows znefunkcni linux (kto vie preco?) alebo iny operacny system. takze je potrebne pomocou napriklad gentoo live vylistovat vytvorene particie (fdisk -l), pripojit disk s nainstalovanym linuxom a skontrolovat konfiguraciu grubu (typujem /boot/grub/menu.lst). PS.: celkom zaujimavo to rozoberaju tu: http://www.justlinux.com/forum/showthread.php?t=141910
              • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Error 17 pri loadingu grub 15.08.2005 | 18:38
                - ScoRpio -   Návštevník
                Ale ty si na pecienku? preco furt musis pisat svoje do kola?? SAK ON TAM ZIADNY LINUX PRED TIM NEBOL !!!!preictaj si poradie uvedom sa nadychni sa a potom mi mozes poradit..
                • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Error 17 pri loadingu 15.08.2005 | 19:45
                  peter golis   Návštevník
                  aha, takze si si ho tam nenainstaloval. uz som to pochopil. ziaden problem nie je.
                  • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Error 17 pri loadi 16.08.2005 | 17:21
                    - ScoRpio -   Návštevník
                    Uz nie je..dal som na ten PC Distro Ubuntu.. teraz sa snazim optimalizovat prostredie pre kancelarsku pracu...
                    • niekedy staci upgrade 16.08.2005 | 17:48
                      matt   Návštevník
                      z instalacneho cd a tym nanovo moznost instalacie grubu. to co si popisal sa stava s preplnenou ram, prehriatym diskom... boot, upgrade, install grub = new, a malo by to ist.
                      • Re: niekedy staci upgrade 16.08.2005 | 18:20
                        - ScoRpio -   Návštevník
                        hej hej..ram moze byt brutalne preplnena ked to swapuje asi vsetko z HDD... pozeral som sa na ten PC blizzsie a je to 600Mhz P3 .. Ubuntu linux je velka kravina stale to vyhadzuje nejake problemy .. s normalnimy vecamy..samozrejme ze pripojeny hardware nedetekovalo ..sak ako inac.. hmm zvlastne ze Ubuntu naistalovalo bez problemov .. skusim suse naistalovat zakladny system bez zbytocních veci a potom vsetky veci doinstalujem uz z rozbehnuteho systemu..
                        • Re: Re: niekedy staci upgrade 17.08.2005 | 01:51
                          - ScoRpio -   Návštevník
                          Tak, zakladny OS je nahododený ..len mile ze nie bez KDE alebo nejakeho kolvek okenneho managera... teraz by ma zaujimalo ako tam ten okenný manager dostanem... mal by som zaujem o prostredie KDE instalcia prebedhla bez problemov ! este v konte root mi vypise prikaz startx ..ze to neni naistalovane tak mi sem napiste prosim vas presny navod ako to naistalujem a co vsetko treba naistalovat.. dakujem
                          • Re: Re: Re: niekedy staci upgrade 19.08.2005 | 21:06
                            matt   Návštevník
                            nepises co tam teraz mas ci ubuntu alebo suse a soft na cd, startx - musis doinstalovat podpou X11 a XFree86. aky soft. gnome -pri dobrom nete nainstalujes priamo z neho. inak z cd instalujes apt-get install file (meno baliku) alebo dpkg -i file. najelpsie ti je ako vidim, naistalovat mc ( klon volkov komander, total komander ako v dose, wine ) aby si sa vedel zorientovat v linuxe. potom pripojit cd - mount /dev/cdrom.... atd, nasledne si baliky vyberies..... alebo prines disk, naistaliujem ti to :):):) musis citat manualy. nie je to tazke.