Fylozoficke otazky ohladom programoviana
Precital som toho uz hodne o programovani, IT, HW SW a tak pod.
A uz hodnu chvlu (od kedy som videl prvy program) ma zaujimaju odpovede na divne otazky ako napr.
Co by sa stalo, keby vsetky programy na svete (zdrojove kody a vsetok SW) by zmizli. Zostali by len vykonne masiny (HW), ako by sa dalo zacat znova s tym robit. HW ako taky nic neznamena, co by sme robili s tou ciernou obrazovkou? Vsetci vieme, ze su programovacie jazyky a resp. kompilatory. Ale ktory je ten najprimityvnejsi? Su to nuly a jednotky? A ako by sme ich "vtlacili" do sucasneho pocitaca?
Ked sa pytam nejake velke hluposti, prosim ospravedlnte ma, niesom studovany programator. Momentalne programujem len makra a tzv. "Manager applications" v tomto softe : www.napa.fi Existuje Assembler, C, C++, Python, JAVA a moho inych jazykov. Kompilatory su tiez svojim sposobom programy, ktore prekladaju zdrojovy kod. V com su napisane?
Diki za reakcie.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
"Kompilatory su tiez svojim sposobom programy, ktore prekladaju zdrojovy kod. V com su napisane?"
Kompilator mozno napisat v akomkolvek Turning kompatibilnom programovacom jazyku, napriklad gcc je napisany v C.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Turing-kompletní
"Vsetci vieme, ze su programovacie jazyky a resp. kompilatory. Ale ktory je ten najprimityvnejsi?"
Tak IMHO nejprimitivnejsi programovaci jazyk je BrainFuck.
Nevidim ziadne jeho prakticke vyuzitie, je vsak Turning kompatibilny.
Ale to sa mi mozno len niekedy snivalo o niecom takom... :D
Ľubomíra Šestáková z Gymka SNV spracovala sympatickú vec v slovenčine:
krásne časy to boli, keď Mark1 a potom ENIAC kraľovali ..
:-(
leb vsteky Windows kompatibilne procesory (x86)
su toto
V současné době jsou některé CISC procesory konstruovány interně jako procesor RISC (jehož hardwarová výroba je jednodušší, snadněji se implementuje pipelining atd.). Tento interní mikroprocesor operuje s tzv. mikroinstrukcemi, pomocí nichž jsou interpretovány běžné strojové CISC instrukce (tzv. mikrokód). Jedna CISC instrukce je tak provedena jako několik elementárních RISC mikroinstrukcí.
Takové CISC procesory jsou tak vlastně malé počítače řízené vlastním programem.
http://cs.wikipedia.org/wiki/CISC
;-)
v skutocnosti vsetok soft a vsetok kod je v podstate seria jednotiek a nul ktore sa vykonavaju stacilo by vediet aku ma architekturu ten ktory pocitac teda procesor a natukat kod rucne 0 a 1 -ckami´. nejaky jednoduchy monitor (rozhranie asemblera) a bolo by.. islo by to samozrejme od jednoduchsich veci az po tie najzlozitejsie..
velmi pekne sa to da vidiet u mikrocipov... 8051 , PIC, Atmel AVR....