Mandriva 2010 a wifi
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Aku mas tu wifi kartu? Skusal si v Control center->Hardware->vyber svoju wifi kartu->Config tool ?
Tam ti to moze vypisat, ako mas postupovat.
Mas uplnu pravdu, co sa tyka tych ovladacov a verzii Mandrivy One/Free. Ale aj tak mi to neda, mohol by si sem hodit nieco konkretne. Napr. o aky ovladac/wifinu sa jedna? Ja mam Intel 3945 a tiez som riesil nieco podobne (uspesne). Ale bez podrobnejsieho popisu sa tazko nieco riesi.
S touto wifinou mam nejake skusenosti, mal som ju na predchadzajucom notebooku. Rozchodil som ju na mnohych distribuciach, takze problem to nebude. Postupy su rozne. Problem je v tom, ze linux neobsahuje firmware. Ale navrhol by som ti nasledovne : Control center->Hardware->Browse and configure hardware->tam si najdi tu wifinu->Run config tool. A napis sem, co ti to vypise.
Ak to nepojde tymto sposobom da sa to riesit este cez ndiswrapper.
pouzit osladac windows
potom pouzit windows oddiel alebo vyber subor
The following component is missing: /lib/firmware/b43/ucode*.fw
Vyžadované súbory je možné nainštalovať z URL:
http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/b43
1.
- bud pouzijes linuxovy ovladac - b43
- alebo windows ovladac pomocou modulu ndiswrapper
2.
v oboch pripadoch potrebujes mat/stiahnut win. ovladace
- v prvom pripade, aby si ziskal pomocou programu b43-fwcutter firmware karty (nie vsetky instalacne subory ovladacov su vhodne, preto ta odkazuje na tu URL
- v druhom pripade je potrebny subor bcmwl5.inf (a zrejme tiez bcmwl5.sys), co su subory, ktore by mali byt aj sucastou instalacie windows (a ty mas mandrive zadat cestu k nim)
- - -
- v odkaze, co ti uvadzam je aj zoznam broadcom kariet podporovanych ovladacom b43
- ja som spokojnejsi s win ovladacom cez ndiswrapper (v pohode sa pripajam na wpa2 aes sifrovanu siet)
Prikaz "sudo apt-get install b43-fwcutter" znamena, ze si nainstaloval balicek "b43-fwcutter". Tento preikaz nefunguje na Mandrive, lebo Mandriva nepouziva aplikaciu apt-get. V Mandrive chod na "Install/Remove software" a vyhladaj ten isty balicek (b43-fwcutter) a nainstaluj ho. Daj vediet, ked s tym budes mat nejaky problem.
Co sa tyka nastavenia repozitarov, tak silno odporucam tuto stranku (jednoduchsie to uz byt nemoze) : http://wiki.mandrivalinux.cz/nastaveni-zdroju-softwaru
Celkovo velmi dobra stranka hlavne pre zaciatocnika : http://wiki.mandrivalinux.cz/
Ja skype mam, este sa ozvem ako som ho nainstaloval.
co stym mam spravit dalej?
Neviem, preco to pises bod moj komentar, ja som uviedol
stranku, ktora obsahuje linky na zdrojaky ovladacov
Navod co s tym mas robit je tu: http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/b43
tipujem, ze stade mas ten link
pre broadcomy je uz v jadre zabudovany driver - vola sa wl.
*tiez sa mi nepodarilo naprvykrat pripojit k sieti, ktoru som ale inak videl.
*pouzivam wpa2 s aes a preto som si cekol, ci bezi wpa_supplicant. nebezal.
*pozrel som do /etc/wpa_supplicant.conf, ci su na konci suboru zaznamenane udaje z network manazera ako ssid, sifrovanie, heslo. uz to tam bolo.
*este raz som spustil network-manager-a, zvolil pripojit k vybranej sieti ... a (wpa_supplicant sa inicioval=>) uz to fici
*... vsak pisem
Ked som zacinal s linuxom, bolo to Ubuntu 6.06. Mal som wifi broadcom 4318 a to mi ver, ze vtedy to bola bieda s navodmi a skusenostami. Bol som napaleny...az az. Ale ta radost, ked som to po dvoch tyzdnoch rozchodil bola neopisatelna. Potom som to uz rozchodil v kazdom distre (dokopy asi 5). Kluc bol v pochopeni problemu a nauceni sa par prikazov v Linuxe. Mimochodom, prve distro, kde to fungovalo takpovediac same od seba bolo PCLinuxOS.
Ak sa ti nechce laborovať a potrebuješ wifi internet, naozaj si nainštaluj PCLinuxOS,
tam stačí zadať kľúče a beží to.
Mam pocit, ze nie, ten "wl" je
http://www.broadcom.com/support/802.11/linux_sta.php
Chod do Mandriva Control Center -> Hardware -> Browse and configure hardware -> Ethernet card -> Zvol tvoju wifinu -> Run config tool. Tam dostanes instrukcie ako postupovat dalej, treba stiahnut tento (http://intellinuxwireless.org/?n=Downloads) subor a rozbalit podla instrukcii do jedneho adresara (uz si nepamatam kam)
Tie instrukcie co spominas su spravne. Znamena to, ze potrebujes skopirovat ten subor do "lib/firmware". Ja mam rad, ked veci funguju jednoducho. Na skopirovanie suboru potrebujes prava administratora resp. tzv. super-usera. Takze otvor si konzolu a napis "su" a enter.Potom zadas heslo+enter (neprekvap sa neuvidis ho) a potom napis prikaz "mc" a enter(tento programik sa vola midnight commander,ak ho nemas,da sa jednoducho doinstalovat). Otvori sa ti jednoduchy spravca, kde mozes privetivym sposobom narabat so subormi. Existuje este asi "milion" dalsich sposobov ako to urobit. Ja som popisal len jeden z nich, ktory vyhovuje mne. Daj vediet v pripade nejasnosti/problemov. :o)