Vysoka skola....
rozhodujem sa, kam na vysoku skolu, a kedze je to v mojom pripade pomerne zlozite, zaujimali by ma nejake rady, postrehy alebo niecie vlastne skusenosti.
Rad by som nejako vo vacsej ci mensej miere skombinoval navzajom nie prilis suvisiace zamerania, a to informatiku, geografiu ci ekologiu a nieco z ekonomiky ci manazerstva. Teda nerad by som sa specializoval len uzko na informatiku. Pri tej je dost dolezita aj matematika, ktorej vsak nechcem mat az velmi velke mnozstvo. Pocital by som s nejakym programovanim (ktorym sa vsak zatial neplanujem zivit), softwarom a hardwarom a unix/linux systemami (co sa tyka linuxu, zatial som len viac-menej bezny uzivatelom, ktory trochu vie co a ako, ale rad by som sa tomu viac povenoval aj na VS).
Ide mi teda o nejaky odbor/program, kde by bola taziskom informatika, ale doplnena este o vyssie spominane (geografia, vypoctova technika vs. zivotne prostredie,...).
Rozmyslal som nad muni, kde sa pri Aplikovanej Informatike vraj dost volne daju povyberat ine predmety aj z inych fakult (konkretne o tom viac neviem), ale z osobnych dovodov je to uz neaktualne => takze zostava len studium na Slovensku.
Vopred vdaka za vsetky komentare....
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Mozes uviest aj nejake argumenty?
Pre informatiku:
107 kreditov mas povinne predmety
zhruba 30 kreditov povinne volitelne (vyberies si 30+- kreditovy blok). Zvysok by si si mohol vybrat co chces
Aplikovana informatika:
na aplikovanej mas 78 kreditov z povinnych predmetov, a dalsich 24 su povinne volitelne. Zvysok si mozes dat co chces.
Poznamky:
1.) Mozes si zapisat aj viac ako 180 kreditov. Ja som mal 199 a to som posledny polrok mal jeden predmet, takze sa da mat aj viac (ale zase sa narobis:-)
2.) Mozno musis mat z informatickych predmetov nejaky minimalny pocet kreditov (pre cistu informatiku to neplati. tam staci tych 137)
3.) Ak sa rozhodnes ist takto, zisti si dopredu, ake su moznosti studia na susednej fakulte (PrifUK) geografie a ako by sa to dalo sklbit, teda aby ta kombinacia zase mala zmysel.
Len akurat ako pozeram, je tam dost malo veci s HW celkovo na tej univerzite (kedze to nie je technicka skola), ale zatial je u mna asi favoritom.
"Skutocny informatik" by zrejme mal zvladat aj teoriu, ktora je pomerne narocna (automaty, matematika,...), ale ako som uz spominal, nechcem to s matikou a pod. prehanat a velmi uzko sa specializovat len na (teoreticku) informatiku. Zaujima ma nejake to programovanie a Unix/Linux. Takze nieco aj z praktickych veci, kedze zatial som sa tomu sam velmi nevenoval, ale mam zaujem to v buducnu zmenit :) , no a skola moze v niecom pomoct.
Z toho HW by ma zaujimala napriklad architektura pocitacovych komponentov a nieco z elektroniky. Ekologizacia elektroniky a pod. Zaujimaju ma totiz nove technologie, elektronika, jej dalsi vyvoj, design.
A kedze som mal vzdy vztah ku geografii (podla mojho nazoru je vseobecne velmi dobre pouzitelna - clovek ma fajn prehlad v roznych oblastiach), tak by som to tiez chcel akosi vyuzit a aspon ciastocnym dalsim studiom vlastne najst moznosti uplatnit to niekde v praxi (moje buduce povolanie by som chcel zamerat aj tymto smerom).
Rad by som si tiez rozsiril obzory v ekonomike a manazerstve, lebo nevylucujem, ze mozno neskor zabrdnem aj do tejto oblasti.
Cize je to dost siroke spektrum - rad by som to vsak zladil a nasiel skolu, ktora by mi vyhovovala co mozno najviac a mal na nej co najmenej nie az tak dolezitych (uzitocnych) veci, cize mat dost priestoru venovat sa tomu, o co mam zaujem;
vyberaniu iba "mensieho zla" sa ale asi nevyhnem.
Diky za kazde (dalsie) reakcie :)
Otazka k teoretickym zakladom. Ak pojdes studovat na Informatiku na matfyze, tak dostanes solidne matematicke aj teoreticko-informaticke zaklady. Studium je dost variabilne, takze nebudes cely cas robit matiku/teor. informu (ale ak chces da sa. Napriklad ja mam skoro vyhradne taketo predmety). Na matfyze si panom svojho rozvrhu ty:-) Co sa tyka teoretickych zakladov na Aplikovanej informatike, tak tie nie su nic moc (ok, ja studujem cistu Informatiku, tak mam na to taky pohlad).
Co sa tyka HW, tak to sa vo velkej miere neuci na matfyze (rozumej, skoro nic). Nieco o architekture sa dozvies na operacnych systemoch, ale ako si nieco pospajkovat sa asi nedozvies. Co sa tyka novych technologii (co sa tyka hardwaru), tak to sa na matfyze prilis nedozvies, ale pochybujem ze sa to dozvies aj inej vysokej skole na slovensku. Tato oblast sa totiz tak rychlo meni, ze najlepsi sposob je to sledovat sam. Alebo si vzdy mozes najst predmet na nejake inej fakulte/univerzite, napriklad vedla na FEI/FIIT, ale uz ako to je zo zapisovanim si predmetov z inych univerzit neviem (malo by to ist, len netusim ako).
Co sa tyka tvojho vztahu ku geografii, tak to si budes musiet zosuladit predmety s druhou skolou (pravdepodobne prirodovedeckou fakultou).
Ekonomika a manazerstvo: existuje na matfyze odbor ekonomicka a financna matematika. Avsak niektore predmety maju na fakulte managementu, takze asi by si si potom chcel zapisovat tie.
Ale upozornujem ta, chces toho prilis vela, neda sa vsetko stihnu a navyse sa v tom aj vyznat (aspon nie za 3 ci 5 rokov, podla toho, ako dlho chces studovat). Ale vzdy si mozes predlzit magisterske, ci bakalarske (aj oboje) o rok.
Este jedna vec. Vsimol si si kus threadu tam nizsie pod tymto, kde sa ludia stazovali na svoju skolu ake je to tam zle? Tak z toho mam pocit, ze na matfyze to je ine. Nesnazia sa, aby sme sa nabiflili nejake veci, ale snazia sa o to, aby sme tomu rozumeli (samozrejme, vsade sa najde vynimka). Aspon z mojho pohladu.
Skus napriklad napisat garantovi Informatiky alebo Aplik. informatiky na matfyze a spytat sa ho na tie veci, pripadne aj to iste na prirodovedeckej fakulte.
Dal by sa vybrat aj skor? Privital by som aj viac podobnych :)
Zaujimalo by ma aj, ci pri Aplikovanej Informatike budem naozaj ochudobneny o nieco dolezite oproti obycajnej Informatike na UNIBA. Hoci u mna je aplikovana asi tutovka vzhladom na moj "sirsi zaber" :)
Nevyhody: je to dost tazke a narocne. Oproti aplikacom to mame asi 3x tazsie, mame tie iste predmety, ale oni maju za tie predmety viac kreditov a my menej a pritom mame tu istu skusku, tie iste kriteria.
Vyhody: Budes vystudovany Informatik, Geograf a ako bonus aj Pedagog. Cize vacsie uplatnenie na pracovnom trhu.
Ta matika je samozrejme zahrnuta v tej Informatike, tomu sa nevyhnes, ale nie je to take strasne. Programovanie po novom uz v Jave, ja som mal este Delphi. Celkom fain je spracovany predmet Databazove systemy + dostanes zaklad html, css, php, mysql (ale fakt len zaklad - ostatne je samostudium) a este mnoho inych veci z Informatiky ...
Co sa Geografie tyka, dobre si rozmysli ci to chces naozaj studovat. Ja som si myslel ze to bude hracka, ale hlboko som sa mylil. Mozem povedat, ze je to tazky odbor. Samozrejme je tam zahrnuta aj ekologia a ine veci ako napr aj GIS - co je tvorba map na PC. Je tam Fyzicka geografia, Humanna geo, aj Ekologia a enviromentalistika, Regionalna geografia sveta atd. Ono nie len ze byflovat sa musis, ale hlavne pochopit suvislosti, bez toho sa nepohnes. Okrem toho pocas studia geografia absolvujes (povinne) 2 exkurzie, jedna je zahranicna a druha po Slovensku.
Co sa tyka pedagogiky, je tam niekolko predmetov co musis zvladnut ale podla mna je to malina, pre mna to bola oddychovka. Akurat vo vyssich rocnikoch musis absolovat nejaku tu prax, ale ani to nie je problem.
Te to tu v zmysle FEI NO MORE. Az by si sa nejakou chybou ocitul tu na FEI-ke, tak potom pochopis vyznam hrubo vytlacenych slov :-D
Ak prezijem Bc. tak dalej Ing. pojdem studovat hocikde inde, len nie tu na slovensku. Uvazujem o zahranicnych skolach (Londyn, Pariz, Nemecko-Rakusko-Svajciarsko, mozno aj USA)
Ked vravis o tom, ze bublina musi prasknut, tak to v akom zmysle myslis?
Na zivnost ako programator/admin (atd) ozaj nepotrebujes VS/cert ;)
NIE je najlepsia, FEI a FIIT patria medzi technicke skolya tam je s obrovskym naskokom oproti ostatnym skolam STU FCHPT, takze naj technicka skola na slovensku je chemicka a potravinarska technologia :D,
najlepsia skola na slovensku z prirodovednych skol je FMFI UK, su to spolu s FCHPT najlepsie skoly na slovensku.
Bol to omyl, velky omyl, odkazujem vsetkym a pripravujem recenziu co sa stalo mne po 2 rokoch...
Proste makas cely semester som tym chcel povedat...
Predstav si ze si bol na skuske, naucil si sa a dostal si D. Zapisali ti ju do indexu.
No a momentalne mi dosiel mail, ze mi rusia zapocet, ze som plagiator a mam FX. Je to krivda.
Pondelok to ideme riesit na studijne. Su tam asi 4 opakovany tretiaci.
A to je len kvapka...co sa robi na FIIT
Tak to by som sa stazoval na prodekanate/dekanate (BTW ja som z FEI)
ide o to, ze nas pustili na skusku, a potom nam chcu odobrat znamku - TO JE SVINSTVO!