Zdrávim , čítal som už mnoho príspevkov na túto tému ale stále som sa nedozvedel čo som potreboval. Študujem na strednej škole v Trnave v odbore mechanik pc sietí , čo sa týka odbornosti v oblasti pc sietí a informatiky to nie je až tak zlé , máme celkom dobrých a kvalitných učitelov v tejto oblasti. No velký problem vidim v Matematike a fyzike . Aj ked patrím k lepšim ziakom v tychto predmetoch , je to asi tým že v porovnanim s gymnáziami mame nase ucebne plány o dost pozmene a zlahcene , po absolvovani sterdnes skoly chcem ist na vysoku skolu a kedze jedine co ma teras bavi a coho som sa naucil zaklady je oblast informatiky , aj z teoreticke strany programovanie , SW , ale aj z hardwarovej stranky , to ma bavia tomu by som sa chcel venovat , lenze problem je v tom ze vsetky Vysoke skoly zamerane na toto , sú hlavne o Matike a fyzike co nie je moja najsilnesia stranka , preto by som sa chcel spytat kde by sa mi anjlepsie studovala informatiky pc siete a podobne stym ze by som dokazal zvladnut matiku a fyziku. Dakujem
Fyzika je tu skutočne nepovinná, ale bola by chyba si ju nezapisovať, ja mám hotové 2 semestre fyziky na FI a jeden na prírodovedeckej fakulte MU a boli to jedny z najlepších prednášok.
No a ako kompenzácia k toľkej teórii je, že povinných predmetov je (na niektorých odboroch) len zhruba polovica z celkového počtu kreditov (na mojom odbore náhodou asi 3/4, takže treba si pozrieť študijný katalóg), pri druhej polovici máš voľnú ruku a môžeš si vyberať aj predmety z iných fakúlt. Je len málo predmetov, ktoré sú obmedzené na konkrétnu fakultu, takže napríklad na japončine na filozofickej fakulte je polovica študentov informatikov, aby mohli pozerať anime bez titulkov. Na druhej strane na lekárskej fakulte nás vidia neradi na takých lahôdkach ako je pitva. Každopádne na máloktorej inej škole máš taký široký výber.
No a mne FI dala asi toľko, že som zistil, že sa v skutočnosti informatike venovať nechcem, ale keby som si mal znovu vybrať kam ísť na školu, tak jednoznačne sem.
ps: Nechcem sa nikoho dotnut ale informaticke skoly beru pomaly kazdeho...ak ma niekto problem sa tam len dostat tak chyba asi nebude v narocnosti skoly.
odporucam bud FMFI UK alebo FI MU, matfiz mozem vrelo odporucit :D
a k tej matike este, myslim, ze s trochou snahy je celkom zvladatelna.
Ale tymto sa neriadte pokial vam matematika ide. FIIT je hlavne casovo narocnejsia skola, na matfyze mate ovela viac volneho casu. A FIIT ma tiez o dost prisnejsie kriteria, co sa tyka moznosti vyhodenia zo skoly. A ktora skola je kvalitnejsia, to je pomerne tazke zhodnotit, ale zrejme matfyz.
... s volnym casom je to imho dost individualne, zalezi od toho, na ake znamky chces prechadzat, kolko predmetov si zapises atd, takze by som to velmi neporovnaval ...
Samozrejme nie urcite - plati to pre vacsinu ludi s takym "normalnym" matematickym backgroundom a "normalnym" backgroundom vo vyvoji softveru (co nie je len programovanie). Takych je vacsina.
FIIT sa mu bude zdat lahsia:
a) Ak mu nejde matematika a teda jej vyssia narocnost na FMFI si unho vyziada neumerne viac usilia.
b) Ak mu ta matematika ide tak normalne, ale ma silny background v tom vyvoji sotveru
Garantujem ti, ze ak neplati 1 z tychto 2 podmienok, tak najneskor na konci 2. rocnika ti to tak urcite zhodnoti. Aj ked skor si myslim, ze z FIITky odide, tvrdiac, ze nie je spokojny s urovnou :)
Na FIIT sa jednoducho stanu situacie typu, ze budes mat odovzdat 2 zadania a na dalsi den budu 2 pisomky, z toho 1 jedina zapoctova pisomka bez moznosti opravy, z ktorej ak nedas 15/30, tak opakujes cely predmet.
Ani s tymi znamkami to nie je take jednoznacne - na FIIT mas na rozdiel od FMFI pevnu stupnicu (na velmi malo predmetoch kvazi posunutu k lepsiemu tym, ze sa pripocitavaju body na priblizenie sa k ECTS rozdeleniu, ale tych predmetov je ozaj malo), spravidla prisnejsiu ako na matfyze (A 94-100 - tak prisnu hranicu na A tam nema myslim tam ziadny predmet), je tu len jeden opravny termin. Aj tak je to prave semester a nie skusky, ktora sposobuju to vacsie usilie.
Skusky na FIIT su lahsie, ak ti staci prejst a neflakal si prilis semester. Na asi polovici predmetov byvaju skusky obdobne tym z minulych rokov (zase uplne rovnake nebyvaju, skor typovo rovnake, alebo tak ze 2/5 su uplne rovnake a pod.), navyse vacsinou ak mas tusenie o com to je, tak nieco uz napises a nejake body zato ziskas, teda ak mas dobry zapocet (skusky su pisomne a scitavaju sa body semester + skuska) na skusku mozes ist s kludnym svedomim, aj ak si sa prave ucil len vecer pred skuskou. Ale nemozes odflakat semester, ak ho odflakas a aj ziskas zapocet, ale nizky, tak sa zrazu tazsou metou stava aj skuska, lebo kym ziskat par bodov pri dobrom zapocte je lahke, ked potrebujes ziskat 70% ci viac, tak to uz nie je ziadna sranda. Posledne roky sa ale zacinaju zavadzat minimalne limity na skusku. Samozrejme vsetky tieto veci su aj na FMFI, zalezi od predmetu.
Inak - jeden byvaly fiitkar (nejake dalsie informacie aj na jeho blogu - visox.wordpress.com), co ho vyhodili z FIIT presiel na aplikovanu informatiku na FMFI a ten tvrdi, ze je na FMFI skor lahsia aj matematika z jeho pohladu, ale pripusta, ze sa mu to moze zdat preto, ze predsa len uz ju predtym kvazi na FIIT absolvoval (pricom v tomto pripade sa jedna tiez len o prve semestre oboch skol), i ked je evidentne, ze sa to tyka len odboru aplikovana informatika (teda lahsieho z oboch informatickych odborov na FMFI). (pre zaujimavost - jeden vyucujuci externista, co posobil aj v CR sa vyjadroval o tej aplikovanej informatike dost nekriticky, ze beru na ten odbor najviac studentov, aj slabsich, kvoli financiam za nich a aj velku cast nechavaju prejst a ze to znizuje kredit, vravel, ze bratislavsky matfyz bol rozhodne tazsi ako prazsky a ze ten odbor informatika mozno aj stale je, ale ma o tom pochybnosti, lebo tym, ze vela predmetov maju tie odbory rovnake a na tej aplikovanej to s narokmi neprehanaju, teda nechcu vyhodit az tak vela studentov, tak to vplyva aj na neaplikovanu). Na druhej strane ze od byvalych kolegov z CR pocul, ze odkedy tam platia skolam nie za pocet studentov, ale absolventov, klesla uroven aj tam, takze snad ze stale bratislavsky matfyz ma navrch. :-) )
"spravidla prisnejsiu ako na matfyze (A 94-100 - tak prisnu hranicu na A tam nema myslim tam ziadny predmet"
Mal som 2 predmety so stupnicou A 96-100.
Navyse nemozes skusky porovnavat podla stupnice. Skus na matfyze kombinatoricku analyzu alebo kryptologiu. To su skusky kde je stupnica "podla najlepsieho cloveka" a aj tak ma z prveho terminu 60% ludi FX.
A ten blog smrdi, kedze hovori, ze kde sa da pohodlne odpisovat.
Jedine, v com su na FIIT tazsie je, ze opravny termin je len 1, na druhej strane prave preto ze na FMFI su 2, tak asi je vacsia tendencia vela vyhadzovat na prvom termine. (hoci bolo par predmetov aj na FIIT, kde bola vysoka neuspesnost, aj cca 80% po 1. termine, ale to su skor vynimky).
A dalej je to skutocne aj o tej matematike, verim, ze na FIIT su ludia, co to skolu skoncia a cez tie najtazsie matematicke predmety na FMFI by sa jednoducho nedostali, lebo aj na FIITke su u nich matematicke tie, ktore s odretymi usami daju na Ecka, ked ich opakuju.
Takze ak niekto teraz po strednej skoly sa trasie z VS matematiky, tak urcite nechodte na informatiku na FMFI, ale radsej na FIIT, alebo na aplikovanu informatiku na FMFI.
(a ano, na aplikovanu informu na FMFI beru pomaly kazdeho, ved v prvom rocniku ich na zaciatku bolo snad 150, narozdiel od vyse 30tich ludi na informatike)
FIIT je ťažšia >> aplikovaná informatika na FMFI a ťažšia > informatika na FMFI.
Je to kvôli organizácii a systému.
1. Je tam menšia voľnosť a prísnejšie akademické podmienky - podstatne.
2. Je tam väčšia frekvencia vypracovaných zadaní a písomiek počas semestra - celkovo napriek voľnejšiemu skúškovému obdobiu je časovo podstatne náročnejšia.
Takže je ťažšia . Učivo je o čosi ľahšie, ale škola je o dosť ťažšia. Pochopí asi len ten, kto sám študuje obe školy, alebo má dobré referencie z oboch. A nedajte moc na ľudí, čo majú skúsenosti z 1 semestra. :-) A tiež ťažšia sa nerovná lepšia - tu je to dosť individuálne, kto sa chce ako orientovať.
2. Je tam väčšia frekvencia vypracovaných zadaní a písomiek počas semestra - celkovo napriek voľnejšiemu skúškovému obdobiu je časovo podstatne náročnejšia."
jedno je vacsi bullshit ako druhe...a aj keby nie, tak na FMFI maju niektore predmety tak tuhu skusku, o ktorej sa FIIT nebude snivat ani v najhorsom sne :)
aj tak ten titul nakoniec nemusi vobec znamenat, ze nieco viete, len ze ste presli tymi srackami (ano, vela ludi po skonceni skoly vie uplne hovno)
Taktiez je mozno zaujimava otazka, ci chces, aby ta buzerovali s X projektami, alebo si bral veci viac do hlbky a poriadne tomu rozumel (za predpokladu, ze sa nerozhodnes uplne vsetko preflakat na Ecka).
(pokial si trufas, tak bez na Informatiku na FMFI UK, alebo na matfyz do prahy, podla mna su ekvivalentne)
o FIIT, FEI a inych technickych zameraniach nemam moc dobre referencie.
Ale povedzme si rovno to, co sa z tej informatiky naucis zavisi tak z 50% od teba sameho a nie od skoly.
Ekvivalentne tada asi niesu, ale s FMFI UK nic nepokazis :D .